Η Κομισιόν προειδοποίησε τις χώρες της ΕΕ ότι ένα γενικευμένο πλαφόν στις τιμές του φυσικού αερίου θα μπορούσε να είναι πολύπλοκο να εφαρμοστεί και ότι εγκυμονεί κινδύνους για την ενεργειακή ασφάλεια, εν μέσω εκκλήσεων από χώρες προς τις Βρυξέλλες να παρέμβουν για να δαμάσουν τις υψηλές τιμές των καυσίμων.
Η Επιτροπή έστειλε στις κυβερνήσεις των κρατών- μελών έγγραφο στο οποίο αναλύει διάφορες επιλογές που θα μπορούσε να εξετάσει η ΕΕ για να περιορίσει τις υψηλές τιμές του φυσικού αερίου, αφού 15 από τα 27 κράτη μέλη του μπλοκ αυτή την εβδομάδα προέτρεψαν την ΕΕ να προτείνει ανώτατο όριο στις τιμές του φυσικού αερίου.
Το έγγραφο, το οποίο είδε το Reuters, ανέφερε ότι η καθιέρωση ανώτατου ορίου τιμής χονδρικής για όλες τις συναλλαγές - που καλύπτουν τόσο τις προμήθειες υγροποιημένου φυσικού αερίου όσο και τις προμήθειες μέσω αγωγών - θα μπορούσε να θέσει σε κίνδυνο τις διασυνοριακές ροές φυσικού αερίου μεταξύ των χωρών της ΕΕ.
Σε περίπτωση έλλειψης προσφοράς, πολλές χώρες μπορεί να αγγίξουν το ανώτατο όριο της τιμής του φυσικού αερίου, πράγμα που σημαίνει ότι οι τιμές δεν θα βοηθούσαν πλέον να οδηγήσουν τις ροές σε περιοχές όπου η ζήτηση είναι υψηλή ή η προσφορά σπανίζει, ανέφερε η Επιτροπή. Πρότεινε λοιπόν ότι ένα τέτοιο ανώτατο όριο τιμής θα μπορούσε να λειτουργήσει μόνο εάν δημιουργηθεί μια νέα οντότητα για την κατανομή και την αποστολή σπάνιων προμηθειών καυσίμων μεταξύ διαφορετικών χωρών.
Εάν η ΕΕ έθεσε ανώτατα όρια στις τιμές του φυσικού αερίου, θα πρέπει επίσης να βρει «σημαντικούς οικονομικούς πόρους» για να διασφαλίσει ότι οι χώρες θα συνεχίσουν να προσελκύουν προμήθειες φυσικού αερίου από ανταγωνιστικές παγκόσμιες αγορές όπου άλλοι αγοραστές μπορεί να είναι διατεθειμένοι να πληρώσουν τιμές πάνω από το ανώτατο όριο της ΕΕ, ανέφερε η Κομισιόν. Δεν διευκρίνισε από πού θα μπορούσαν να προέλθουν τέτοιοι πόροι.
«Ο κίνδυνος πρόκλησης διαταραχών εφοδιασμού από τρίτες χώρες είναι υψηλότερος για ένα γενικευμένο πλαφόν τιμών χονδρικής απ' ό,τι από ένα πλαφόν στις εισαγωγές αερίου από αγωγούς», προστίθεται στο έγγραφο.
Οι χώρες της ΕΕ διαφωνούν σχετικά με το εάν η τιμή του φυσικού αερίου θα βοηθούσε ή θα παρεμπόδιζε τις προσπάθειες να αμβλυνθεί η κρίση εφοδιασμού που συνταράσσει την Ευρώπη αφού η Ρωσία μείωσε τις προμήθειες φυσικού αερίου που στέλνει στις χώρες της ΕΕ.
Η Γαλλία, η Ιταλία, η Ισπανία, η Πολωνία και 11 άλλες χώρες ζήτησαν από την Κομισιόν την Τρίτη με επιστολή που συντάχθηκε με πρωτοβουλία της Ελλάδας, να προτείνει ανώτατο όριο τιμών σε όλες τις χονδρικές συναλλαγές φυσικού αερίου για να βοηθήσει στην αναχαίτιση του αυξανόμενου πληθωρισμού. Η Γερμανία, η Ολλανδία και η Δανία είναι μεταξύ εκείνων που αντιτίθενται.
Οι συζητήσεις για πιθανά ανώτατα όρια τιμών θα συνεχιστούν στη συνεδρίαση της Παρασκευής των υπουργών Ενέργειας της ΕΕ, οι οποίοι πρόκειται επίσης να εγκρίνουν ένα πακέτο μέτρων που πρότειναν οι Βρυξέλλες την περασμένη εβδομάδα, συμπεριλαμβανομένων των φόρων επί των υπερκερδών στις εταιρείες ενέργειας.
Πηγή: Reuters