Tα 2 δισ. ευρώ θα ξεπεράσει σε EBITDA ο όμιλος Metlen το 2028, όπως υπογράμμισε ο Πρόεδρος του ομίλου Ε. Μυτιληναίος, μιλώντας στην τηλεδιάσκεψη των αναλυτών.
Στην εκτίμηση αυτή δεν περιλαμβάνεται πιθανή επίπτωση, από νέες εξαγορές που θα πραγματοποιηθούν, η μία εκ των οποίων, όπως ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Μυτιληναίος: «είναι καταλυτική και θα αλλάξει εντελώς τα σημερινά μεγέθη του ομίλου».
Όπως αποκάλυψε, στις 28 Απριλίου στο Capital Markets Day στο Λονδίνο, θα ανακοινωθεί όχι μόνο το guidance του 2025, αλλά και δύο ακόμη νέες σημαντικές επενδύσεις που θα σηματοδοτήσουν τη νέα εποχή μεγάλης ανάπτυξης οργανικής και μέσω εξαγορών.
Δίνοντας περαιτέρω το «σήμα» για το επόμενο μεγάλο deal στην ενέργεια, τόνισε ότι θα αφορά στην κατασκευή έργων ΑΠΕ για λογαριασμού τρίτου, με τη Metlen στο ρόλο του εργολάβου που θα αναλάβει τη μελέτη, προμήθεια και κατασκευή των σταθμών, στα πρότυπα της περυσινής συμφωνίας με τη ΔΕΗ.
Όσον αφορά την είσοδο της Metlen στο Χρηματιστήριο του Λονδίνου, αυτή αναμένεται στις αρχές του τρίτου τριμήνου του 2025 υπό όρους και εφόσον ολοκληρωθούν οι προϋποθέσεις που αυτή τη στιγμή προχωρούν χωρίς καθυστερήσεις.
Η ενοποίηση στον κλάδο της ενέργειας
Για τον τομέα της ενέργειας, ο κ. Μυτιληναίος ανέφερε, ότι η παραγωγή ενέργειας, η διανομή και η εμπορία φυσικού αερίου (energy generation management, customer solution segment natural gas trading) είναι τρεις τομείς που θα ενοποιηθούν στον επόμενο μετασχηματισμό που έρχεται. Οι τρεις αυτοί τομείς συνδέονται και θα είναι πιο εύκολο και πιο ακριβές να παρακολουθούνται οι επιδόσεις τους, εξήγησε.
Σε σχέση με το μερίδιο της Protergia, σημείωσε ότι τον επόμενο μήνα, θα είναι στο 20% που αποτελεί ορόσημο στο δρόμο για τον στόχο του 30%. Για να φτάσει, λοιπόν, στο 30% η Metlen χρειάζεται μια σημαντική εξαγορά ή μια επιθετική εμπορική πολιτική, επιλογή που είναι συμφερότερη στο βαθμό που τα τιμήματα πώλησης που ζητάει η αγορά είναι υψηλότερα απ' ότι τα θεμελιώδη τους μεγέθη επιτρέπουν.
Οι γεωπολιτικές εξελίξεις και η τιμή του φυσικού αερίου
Ο CEO της Metlen έκανε ειδική μνεία και στην καθοριστική πορεία που παίζουν οι γεωπολιτικές εξελίξεις στην πορεία των εταιρειών.
«Το 2024 ήταν μια δύσκολη χρονιά, και πλέον η παρακολούθηση των γεωπολιτικών εξελίξεων είναι η πρώτη μέριμνα για τους επικεφαλής όλων των εταιρειών. Το 2025 το θέατρο των γεωπολιτικών εντάσεων έχει επεκταθεί σε όλο τον κόσμο και ας ελπίσουμε ότι όλα αυτά θα οδηγήσουν σε ειρήνη, έπειτα από τόσα πολλά χρόνια προβλημάτων, από τον Covid και την ενεργειακή κρίση μέχρι τις γεωπολιτικές εντάσεις», είπε χαρακτηριστικά.
Σχετικά με τη λήξη του πολέμου στην Ουκρανία, κάτι το οποίο συζητείται ολοένα και πιο έντονα τελευταία, τόνισε ότι έχει σημασία ποιο θα είναι το είδος της ειρήνης. «Έχει μεγάλη διαφορά, αν η ειρήνη τους αφήνει όλους ικανοποιημένους με όσα παίρνουν και όσα δίνουν και είναι πολύ διαφορετικό αν η Ουκρανία καταρρεύσει και γίνει ένα χρεοκοπημένο κράτος με εμφύλιο. Αφού δούμε τι θα γίνει τελικά στην Ουκρανία, θα μπορούμε να πούμε πως θα επηρεαστεί η Metlen».
Απαντώντας σε ερώτηση για το τι θα γίνει, αν με το τέλος του πολέμου σταματήσουν οι κυρώσεις στο ρωσικό αέριο και λειτουργήσουν οι αγωγοί με δεδομένο ότι θα αυξηθεί και η παραγωγή αερίου, καθώς το Κατάρ σχεδιάζει να διπλασιάσει την παραγωγή του σταδιακά τα επόμενα χρόνια, ανέφερε ότι η τιμή του φυσικού αερίου θα καταρρεύσει κάτω από τα 20 ευρώ από τα 50 σήμερα.
Όσον αφορά τις πιθανές επιπτώσεις από τους δασμούς των ΗΠΑ στην αλουμίνα, σημείωσε ότι θα αυξηθούν οι τιμές κατά 25% για τους Αμερικανούς, τονίζοντας ότι η Ευρώπη δεν εξάγει στις ΗΠΑ αλουμίνιο.
Από τις καλύτερες επενδύσεις το γάλλιο
Ο κ. Μυτιληναίος αναφέρθηκε, συν τοις άλλοις, στην επένδυση στο γάλλιο χαρακτηρίζοντάς την ως «μία από τις καλύτερες» για τον όμιλο και χαρακτήρισε «αστείο» το σενάριο να επιβάλλει η Ευρωπαϊκή Ένωση ανώτατη τιμή (price cap) σ’ αυτό.
«Τέτοιο σπάνιο υλικό με price cap δεν θα το βρεις πουθενά», είπε χαρακτηριστικά, αναδεικνύοντας τη σημασία του χαμηλού κόστους στα σπάνια μέταλλα. «Πρέπει να είσαι προσεκτικός στο κόστος όταν ασχολείσαι με τα σπάνια μέταλλα. Οι τιμές είναι ευμετάβλητες και πρέπει να έχεις όσο το δυνατόν πιο χαμηλό κόστος για να μπορείς να ανταπεξέλθεις σε δύσκολους καιρούς», υπογράμμισε.
Παράλληλα, απαντώντας σε ερώτηση για το αλουμίνιο, ξεκαθάρισε ότι δεν σχεδιάζει να επεκτείνει την παραγωγή πάνω από το 1,265 εκατομμύρια τόνους καθώς η παραγωγική δυναμικότητα έφθασε στο όριο.
Τα μέταλλα το επόμενο στοίχημα
Έχοντας ολοκληρώσει ήδη με επιτυχία δύο μετασχηματισμούς, αλλάζοντας πολλές πίστες από το 2017 όταν και ο όμιλος απορρόφησε την εταιρεία Μεταλλικές Κατασκευές (ΜΕΤΚΑ) που τον έβαλε τον στον παγκόσμιο «χάρτη» των ενεργειακών projects, η Metlen βάζει τώρα πλώρη για τον τρίτο κατά σειρά μετασχηματισμό, καθιστώντας την ισχυρή δύναμη στην αγορά των μετάλλων.
Για τον λόγο αυτό, συνεχίζει να προχωρά σε πολλαπλές στρατηγικές κινήσεις.
Η πολυετής συμφωνία εκμετάλλευσης του κοιτάσματος βωξίτη στην Γκάνα, η στρατηγική εξαγορά της Imerys Βωξίτες, η συμφωνία με την Ε.Ε. για την παραγωγή γαλλίου, αλλά και η διπλή, μεγάλη σύμβαση με τον κολοσσό Rio Tinto για την προμήθεια βωξίτη και την πώληση αλουμίνας, είναι κορυφαίας σημασίας.