Νέο deal στα data centers: Πώς η ΔΕΗ μεταμορφώνεται σε powertech player

Νέο deal στα data centers: Πώς η ΔΕΗ μεταμορφώνεται σε powertech player

Ένα ακόμα βήμα στον μετασχηματισμό της σε powertech player με data centers και AI κάνει η ΔΕΗ με την ανάπτυξη του νέου υπερσύγχρονου κέντρου δεδομένων στα Σπάτα, συμπράττοντας με την EDGNEX Data Centers της DAMAC για την ίδρυση της Data In Scale.

Ο όμιλος ΔΕΗ πατάει «γκάζι» στον αναπτυξιακό της σχεδιασμό, «μπαίνοντας» πιο βαθιά στον χώρο της τεχνολογίας με τα δικά της data centers σε συνεργασία με εταιρείες του χώρου, με στόχο να παρέχει υπηρεσίες AI as a service.

Το ύψος της επένδυσης φτάνει τα 150 εκατ. ευρώ ενώ το έργο βρίσκεται στο στάδιο του σχεδιασμού και της αδειοδότησης, με την κατασκευή να αναμένεται να ξεκινήσει το πρώτο τρίμηνο του 2025.

Στόχος είναι η υποστήριξη της αυξανόμενης ζήτησης για cloud υποδομές, ψηφιακό μετασχηματισμό και λύσεις αποθήκευσης δεδομένων με την επιλογή της τοποθεσίας του νέου data center στα Σπάτα να μην είναι καθόλου τυχαία, καθώς η περιοχή συνδέει την Ευρώπη, την Ασία και την Αφρική, αναδεικνύοντας τη χώρα σε ηγετική δύναμη στις ψηφιακές υποδομές της Νοτιοανατολικής Ευρώπης.

Στα «σκαριά» και ένα ακόμα data center στα πρώην λιγνιτωρυχεία

Ταυτόχρονα, σύμφωνα με πληροφορίες, συζητιέται έντονα και η ανάπτυξη ενός ακόμα data center από τη ΔΕΗ στις εκτάσεις των πρώην λιγνιτωρυχείων της Δ. Μακεδονίας, οι οποίες πληρούν όλες τις προϋποθέσεις για την ανάπτυξη κέντρων δεδομένων.

Κι αυτό γιατί διαθέτουν ελεύθερες εκτάσεις και διασυνδέσεις, τοπικά παραγόμενη «πράσινη» ηλεκτρική ενέργεια για τον ανεφοδιασμό των data centers, καθώς και νερό για την ψύξη τους, το οποίο χρησιμοποιείτο παλαιότερα για τους λιγνιτικούς σταθμούς. Η γη εκεί, λοιπόν, ενδείκνυται για μια τέτοια ανάπτυξη, μιας και είναι ήδη «έτοιμη», καθώς υπάρχουν οι υποδομές, οι διασυνδέσεις αλλά και η παραγωγή ενέργειας για τον ανεφοδιασμό των data centers.  

Το «άνοιγμα» στην ψηφιακή εποχή

Ο όμιλος ΔΕΗ προχωράει με ταχείς ρυθμούς την εξέλιξη του μεγάλου στρατηγικού της πλάνου προς μια νέου τύπου εταιρεία, η οποία δεν θα είναι αποκλειστικά μόνο εταιρεία (πράσινης) ενέργειας, αλλά και τεχνολογίας, μια εταιρεία Powertech, η οποία θα έχει τα data centers και την τεχνολογία ΑΙ τεχνητής νοημοσύνης ως βασικούς της πυλώνες.

Με τον τρόπο αυτό, η ΔΕΗ συμμετέχει σε όλους τους κρίκους της αλυσίδας μεταφοράς και επεξεργασίας της πληροφορίας. Υπενθυμίζεται ότι στον ίδιο πυλώνα εντάσσεται και το κατασκευαστικό πλάνο γραμμών οπτικής ίνας της ΔΕΗ FiberGrid που έχει αναλάβει την ανάπτυξη και παροχή ενός πανελλαδικού δικτύου οπτικών ινών μέχρι το σπίτι, καθώς και η συμμετοχή της στην κατασκευή του EMC (East To Med Data Corridor) για την τηλεπικοινωνιακή σύνδεση της Ασίας με την Ευρώπη.

Το ιδιωτικό αυτό έργο είναι τεράστιας γεωπολιτικής σημασίας και υλοποιείται με τη στήριξη των κυβερνήσεων της Ελλάδας και της Σαουδικής Αραβίας. Πρόκειται για το υποθαλάσσιο και επίγειο καλωδιακό σύστημα μεταφοράς δεδομένων που θα συνδέει την Ασία με την Ευρώπη, μέσω της Ελλάδας και της Σαουδικής Αραβίας, το οποίο θα προσφέρει για πρώτη φορά εναλλακτική όδευση για μεταφορά δεδομένων από την Ασία προς την Ευρώπη, παρακάμπτοντας την Αίγυπτο, όπου διέρχονται όλα τα σχετικά υποθαλάσσια καλώδια, γεγονός που μειώνει τις καθυστερήσεις και αυξάνει τα εμπορικά οφέλη. Το υποθαλάσσιο αυτό καλώδιο θα φέρει τον όμιλο αρκετά βήματα πιο κοντά προς την εξέλιξή του σε «πράσινο ηγέτη» στην ευρύτερη περιοχή, καθιστώντας παράλληλα την Ελλάδα σημαντική εναλλακτική πύλη μεταφοράς δεδομένων.

«Παντρεύοντας» τα data centers με την Τεχνητή Νοημοσύνη, υπενθυμίζεται, επίσης, ότι η ΔΕΗ είχε προχωρήσει και στην ίδρυση της θυγατρικής «Οlympus Τεχνητή Νοημοσύνη» («Οlympus ΑΙ»), με αντικείμενο την υλοποίηση εφαρμογών με Τεχνητή Νοημοσύνη, που προσαρμόζονται στις συγκεκριμένες ανάγκες διαφόρων κλάδων, όπως η ενέργεια, η υγεία, ο χρηματοοικονομικός τομέας, η εκπαίδευση και οι μεταφορές.