Σε αναζήτησή μακροπρόθεσμων συμβολαίων για υγροποιημένο φυσικό αέριο (LNG) ανά τον κόσμο βρίσκονται οι αναπτυσσόμενες χώρες ακόμη και όταν η spot αγορά πρόκειται να κατακλυστεί από φθηνές προμήθειες στο καύσιμο αυτό.
Η τάση αυτή έχει αρχίσει να γίνεται εμφανέστερη στη Βραζιλία, όπου η εταιρεία Petroleo Brasileiro SA (Petrobras) επιθυμεί να υπογράψει συμφωνία με το Κατάρ για να εξασφαλίσει την προμήθεια με LNG με καθορισμένο χρονοδιάγραμμα και σε σταθερή τιμή.
Πρόκειται για μια μεγάλη αλλαγή για την Petrobras, η οποία προμηθεύεται τη συντριπτική πλειονότητα του υγροποιημένου φυσικού αερίου της από τη spot αγορά, επειδή θεωρεί ότι η ζήτησή της μεταβάλλεται γρήγορα λόγω των αλλαγών στις καιρικές συνθήκες.
Αυτό που είναι ακόμη πιο ενδιαφέρον είναι η χρονική στιγμή που έχει εκδηλωθεί η συγκεκριμένη τάση καθώς οι τιμές spot του LNG έχουν επιστρέψει σε σχετικά φυσιολογικά επίπεδα μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία το 2022 που τις ώθησε σε ύψη - ρεκόρ.
Η αγορά αναμένεται να μεταβληθεί δραστικά και από ελλεμματική να καταστεί πλεονασματική το 2025 καθώς ετοιμάζονται νέα projects για φυσικό αέριο που περιλαμβάνουν μεταξύ άλλων τις ΗΠΑ και το Κατάρ. Η εξέλιξη αυτή, σχεδόν, εγγυάται ότι οι τιμές spot θα είναι χαμηλότερες από τις τιμές των μακροπρόθεσμων συμβολαίων.
Ωστόσο, αυτό δεν φαίνεται να έχει σημασία για τις αναπτυσσόμενες οικονομίες. Η κρίση εφοδιασμού κατά τη διάρκεια των τελευταίων ετών, η οποία οδήγησε σε ελλείψεις σε ορισμένα από τα φτωχότερα έθνη, ανάγκασε σε επανεξέταση, ιδίως στις ταχέως αναπτυσσόμενες οικονομίες που χρειάζονται όλο και περισσότερο φυσικό αέριο.
Η Ινδία, επίσης, μπόρεσε να αποφύγει την έλλειψη που παρατηρήθηκε στο γειτονικό Πακιστάν και το Μπαγκλαντές λόγω των μακροπρόθεσμων συμβάσεων με εξαγωγείς στις ΗΠΑ, σύμφωνα με τα όσα δήλωσε κυβερνητικός αξιωματούχος στο Bloomberg, στο περιθώριο του συνεδρίου India Energy Week.
Μάλιστα, η ινδική Petronet LNG Ltd. ανανέωσε μια τεράστια συμφωνία με το Κατάρ αυτή την εβδομάδα και οι εισαγωγείς της χώρας της Νότιας Ασίας πέρασαν μεγάλο μέρος του συνεδρίου στην Γκόα για να διαπραγματευτούν πρόσθετες συμφωνίες.
Σημειώνεται ότι περίπου το ένα τρίτο του παγκόσμιου εμπορίου υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG) γίνεται σε spot ή βραχυπρόθεσμη βάση, ποσοστό που έχει αυξηθεί την τελευταία δεκαετία.
Αλλά αυτή η μετατόπιση - τουλάχιστον στις αναπτυσσόμενες χώρες - μπορεί να επιβραδυνθεί ή και να αντιστραφεί. Όπως, μάλιστα ανέφερε, χαρακτηριστικά, ένα άλλο στέλεχος της διεθνούς αγοράς ενέργειας, αυτοί οι αγοραστές «ψάχνουν για γάμο, όχι για ραντεβού», υπονοώντας την τάση για πραγματοποίηση μακροπρόθεσμων συμφωνιών αγοράς LNG, με σταθερή τιμή.