Οι Βαλτικές χώρες εγκαταλείπουν το ρωσικό ενεργειακό δίκτυο - Φόβοι για δολιοφθορές και κυβερνοεπιθέσεις
Shutterstock
Shutterstock
CNBC

Οι Βαλτικές χώρες εγκαταλείπουν το ρωσικό ενεργειακό δίκτυο - Φόβοι για δολιοφθορές και κυβερνοεπιθέσεις

Η Λιθουανία, η Λετονία και η Εσθονία προετοιμάζονται για πιθανές δολιοφθορές και κυβερνοεπιθέσεις αυτό το Σαββατοκύριακο, καθώς ολοκληρώνουν την πολυαναμενόμενη αποσύνδεσή τους από το δίκτυο ηλεκτρικής ενέργειας της Ρωσίας.

Σύμφωνα με το CNBC, οι τρεις χώρες της Βαλτικής πρόκειται να αποσυνδεθούν πλήρως από το ελεγχόμενο από τη Μόσχα ενεργειακό δίκτυο «BRELL» το Σάββατο, προτού ολοκληρώσουν τη σύνδεσή τους με το ευρωπαϊκό σύστημα ηλεκτρικής ενέργειας την Κυριακή.

Η κίνηση αυτή θεωρείται ως ένας κρίσιμος τρόπος για την ενίσχυση των συστημάτων ηλεκτρικής ενέργειας, τη διασφάλιση της ενεργειακής ανεξαρτησίας και ασφάλειας και την κατάργηση των απομειναριών της μετασοβιετικής εποχής που έχουν συνδέσει τα κράτη της Βαλτικής με τη Ρωσία.

Το αν η Ρωσία θα αφήσει αναπάντητη τη βαρυσήμαντη αποσύνδεση της Βαλτικής από το «BRELL» - ένα ακρωνύμιο για τη Λευκορωσία, τη Ρωσία, την Εσθονία, τη Λετονία και τη Λιθουανία που αναφέρεται στη συμφωνία τους το 2001 για τον συγχρονισμό των δικτύων ηλεκτρικής ενέργειας - μένει να φανεί.

Αλλά το ενδεχόμενο αντιποίνων από τη Ρωσία λαμβάνεται σοβαρά υπόψη από τα υπουργεία Ενέργειας της Βαλτικής και τους διαχειριστές συστημάτων μεταφοράς όπως η Elering, ο κρατικός διαχειριστής δικτύου της Εσθονίας.

Η Εσθονία, η Λετονία και η Λιθουανία προσχώρησαν στην ΕΕ το 2004, αλλάζοντας επ' αόριστον τη ρότα στις σχέσεις των χωρών αυτών με τη Ρωσία.

Έκτοτε, τα κράτη έχουν προσπαθήσει να ευθυγραμμίσουν τα δίκτυα ηλεκτρικής ενέργειας με την υπόλοιπη ΕΕ. Το μπλοκ παρείχε επιχορηγήσεις αξίας άνω των 1,2 δισεκατομμυρίων ευρώ (1,24 δισεκατομμυρίων δολαρίων ) για τον συγχρονισμό, ο οποίος θεωρείται στρατηγική προτεραιότητα.

Η αίσθηση του επείγοντος γύρω από την αποσύνδεση επιταχύνθηκε μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία το 2022, με τη σύγκρουση να προκαλεί φόβους σε άλλες πρώην σοβιετικές δημοκρατίες - συμπεριλαμβανομένων των χωρών της Βαλτικής - ότι θα μπορούσαν επίσης να αντιμετωπίσουν παρόμοια ρωσική επιθετικότητα στο μέλλον.

Η συνεχιζόμενη χρήση των ενεργειακών υποδομών της σοβιετικής εποχής από τη Λιθουανία, τη Λετονία και την Εσθονία θεωρήθηκε επίσης ως πηγή μεγάλης ανασφάλειας, με ανησυχίες ότι η Ρωσία θα μπορούσε να διακόψει την παροχή ενέργειας κατά βούληση.

Με τα ενεργειακά συστήματα της Βαλτικής και της Ρωσίας να παραμένουν αλληλένδετα παρά την κατάρρευση της Σοβιετικής Ένωσης το 1991, η σχεδιαζόμενη αποσύνδεση από τη Ρωσία πάνω από 30 χρόνια αργότερα είναι τόσο σημαντική όσο και συμβολική.