Με ταχείς ρυθμούς προχωρά το έργο για την ηλεκτρική διασύνδεση της Κρήτης με την Αττική, με την ηλέκτριση του καλωδίου να ξεκινά δοκιμαστικά στις αρχές του 2025, προκειμένου να έχει τεθεί σε λειτουργία μέχρι το προσεχές καλοκαίρι.
Παράλληλα, επικυρώθηκε από το Διοικητικό Συμβούλιο του ΑΔΜΗΕ η διάθεση του ποσοστού 20% της θυγατρικής εταιρείας «Αριάδνη Interconnection ΑΕΕΣ», του φορέα υλοποίησης της ηλεκτρικής διασύνδεσης Αττικής - Κρήτης στην κινεζική εταιρεία State Grid, η οποία είχε υποβάλει δεσμευτική, βελτιωμένη προσφορά στον σχετικό διαγωνισμό. Η προσφορά αυτή ανέρχεται, μάλιστα, στα 62 εκατ. ευρώ.
Η κινεζική State Grid, υπενθυμίζεται, ότι είναι «παλιός γνώριμος» του ΑΔΜΗΕ, καθώς είναι ήδη μέτοχος του Διαχειριστή, κατέχοντας το 24%, ενώ τώρα η επικύρωση της διάθεσης ποσοστού για το έργο της διασύνδεσης Κρήτης-Αττικής αποτελεί ουσιαστικά μια ακόμα θετική εξέλιξη, μετά και την επίλυση των θεμάτων που αφορούν στη διασύνδεση Ελλάδας-Κύπρου-Ισραήλ.
Το mega έργο
Το κατασκευαστικό σκέλος του project, που αποτελεί το μεγαλύτερο και πολυπλοκότερο έργο μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας στην Ελλάδα και μια από τις τρεις βαθύτερες, θαλάσσιες διασυνδέσεις, παγκοσμίως, έχει ολοκληρωθεί με την πόντιση του συνόλου των υποβρυχίων ηλεκτρικών (500kV) και οπτικών καλωδίων, ενώ στην τελική ευθεία βρίσκονται οι εργασίες καλωδίωσης και εγκατάστασης του υπαίθριου εξοπλισμού.
Η ολοκλήρωση της διασύνδεσης σηματοδοτεί την πλήρη ένταξη της Κρήτης στο διασυνδεδεμένο δίκτυο, καθώς με το καλώδιο Κρήτη - Πελοπόννησος, το οποίο βρίσκεται ήδη σε λειτουργία, καλύπτεται το 30% περίπου των αναγκών του σε ρεύμα.
Παράλληλα, η ηλεκτρική διασύνδεση Κρήτης - Αττικής, θα επιτρέψει την περαιτέρω διείσδυση των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και την ανάπτυξη αντίστοιχων υποδομών στην Κρήτη.
Οφέλη θα υπάρξουν και για τους ίδιους τους κατοίκους, οι οποίοι μέσω της ηλεκτρικής διασύνδεσης της Κρήτης με την Αττική, θα δουν το νησί να μπορεί πλέον να καλύπτει το σύνολο των αναγκών του σε ρεύμα από το ηπειρωτικό σύστημα.
Ο προϋπολογισμός του έργου αγγίζει το 1 δισ. ευρώ και αποτελεί τη δεύτερη φάση της διασύνδεσης της Κρήτης με το Ελληνικό Σύστημα Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας (ΕΣΜΗΕ). Η πρώτη φάση υλοποιήθηκε με το έργο της διασύνδεσης Κρήτης - Πελοποννήσου.
Στη β' φάση ο διαγωνισμός για τη διασύνδεση Δωδεκανήσων και ΒΑ Αιγαίου
Στις «ράγες» βάζει ο Διαχειριστής και τα υπόλοιπα εγχώρια project ηλεκτρικών διασυνδέσεων, με τη δεύτερη φάση του διεθνούς διαγωνισμού, με αντικείμενο τη σύναψη συμφωνίας - πλαίσιο για τα υποβρύχια καλωδιακά έργα εναλλασσόμενου ρεύματος 150 kV των διασυνδέσεων Δωδεκανήσων και των νησιών του Βορειοανατολικού Αιγαίου, να έχει ήδη ξεκινήσει.
Η πρώτη φάση της διαγωνιστικής διαδικασίας ολοκληρώθηκε το προηγούμενο διάστημα με την επιτυχή συμμετοχή των εταιρειών Fulgor Α.Ε, Nexans Norway A.S. και Prysmian Powerlink S.r.l.
Στο πλαίσιο της δεύτερης φάσης του διαγωνισμού, οι συμμετέχουσες εταιρείες θα κληθούν να υποβάλουν την τελική οικονομική και τεχνική τους προσφορά, βάσει των οποίων θα προκύψει ο ανάδοχος ή οι ανάδοχοι του έργου. Η ανάθεση θα πραγματοποιηθεί με κριτήριο την πλέον συμφέρουσα προσφορά, από οικονομική άποψη.
Ο αρχικός προϋπολογισμός του έργου ανέρχεται σε 1.717.000.000 ευρώ (πλέον ΦΠΑ) και η προβλεπόμενη διάρκεια της συμφωνίας - πλαίσιο ορίζεται στα 6 χρόνια από την υπογραφή της σύμβασης.
Ο ΑΔΜΗΕ προχώρησε για πρώτη φορά στη συγκεκριμένη διαγωνιστική πρακτική, την οποία ακολουθούν και άλλοι Ευρωπαίοι Διαχειριστές, λόγω της υψηλής ζήτησης υποβρυχίων καλωδίων για έργα διασυνδέσεων σε διεθνές επίπεδο, εξασφαλίζοντας με αυτόν τον τρόπο τη διαθεσιμότητα χρονοθυρίδων παραγωγής στα εργοστάσια των αναδόχων.
Σε αντίθεση με τη διενέργεια ανεξάρτητων διαγωνισμών, η συμφωνία - πλαίσιο εξασφαλίζει πιο συμφέρουσες τιμές, ευνοϊκότερους χρόνους παράδοσης και καλύτερη διαχείριση των διαθέσιμων πόρων.