Το πολυαναμενόμενο πρόγραμμα «Απόλλων» βρίσκεται προ των πυλών και αναμένεται να συμβάλλει σημαντικά στις ανάγκες ηλεκτροδότησης σε πολλές περιφέρειες της χώρας. Μέσω του προγράμματος «Απόλλων» οι δήμοι θα έχουν ρεύμα από Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας, καλύπτοντας το 50- 60% των αναγκών τους και μειώνοντας σημαντικά το ενεργειακό τους κόστος.
Το πρόγραμμα
Υπενθυμίζεται ότι το πρόγραμμα «Απόλλων» πρωτοπαρουσιάστηκε από το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, το Νοέμβριο του 2023 και είχε ως βασικό σκοπό την ενίσχυση των ευάλωτων νοικοκυριών από έργα ΑΠΕ. Το «Απόλλων» αποτελεί το μεγαλύτερο πρόγραμμα ενεργειακού συμψηφισμού στη χώρα, συνδυάζοντας την ενεργειακή με την κοινωνική πολιτική, και συντελεί, ώστε οι Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας να έχουν ακόμα πιο έντονο, θετικό, κοινωνικό αποτύπωμα.
Ειδικότερα, όσοι εντάσσονται στο Κοινωνικό Τιμολόγιο Α, δηλαδή νοικοκυριά με ετήσιο εισόδημα κάτω των 5.400 ευρώ, θα καλύπτουν το 90% των ενεργειακών τους καταναλώσεων. Ένας ακόμη βασικός στόχος του προγράμματος ήταν η μείωση του ενεργειακού κόστους για τους ΟΤΑ α’ και β’ βαθμού, τις ΔΕΥΑ και τους ΓΟΕΒ/ΤΟΕΒ, καλύπτοντας το 50% των καταναλώσεων τους.
Σκοπός είναι μέσα από το «Απόλλων», όπου είναι τεχνικά εφικτό και ανάλογα με την εξέλιξη των διασυνδέσεων, να επωφεληθούν οι συνολικά 13 περιφέρειες και οι 332 δήμοι για μέρος της ηλεκτρικής ενέργειας που καταναλώνουν στα δημοτικά τους κτίρια, στον οδοφωτισμό και στα αντλιοστάσιά τους και 127.500 δικαιούχοι του ΚΟΤ Α.
Η ανάπτυξη των σταθμών ΑΠΕ πρόκειται να πραγματοποιηθεί μέσω ανταγωνιστικών διαγωνισμών σε όλη την επικράτεια, οι οποίοι θα απευθύνονται σε έργα ΑΠΕ που έχουν εξασφαλίσει όρους σύνδεσης στο σύστημα και θα συμψηφίζεται η παραγόμενη ενέργειά τους με εικονικό ταυτοχρονισμένο συμψηφισμό με τις απαιτούμενες καταναλώσεις των ωφελούμενων.
Σε απόλυτους αριθμούς, αυτό σημαίνει ότι «ξεπαγώνουν» πάνω από 1 GW έργων ΑΠΕ, και δίνεται μία νέα διέξοδος προς την αγορά σε παραγωγούς, κάτι που θα οδηγήσει σε περαιτέρω τόνωση της αγοράς και σε νέες θέσεις απασχόλησης, γεγονός που υπογραμμίζει τον αναπτυξιακό προσανατολισμό του προγράμματος.
Η Θεσσαλία, οι υπόλοιπες περιφέρειες και η φάση του διαγωνισμού
Στην παρούσα φάση, προχωράνε οι διεργασίες για την ίδρυση της ενεργειακής κοινότητας από την Ελληνική Εταιρεία Τοπικής Ανάπτυξης και Αυτοδιοίκησης (Ε.Ε.Τ.Α.Α.), που θα καλύψει τις ανάγκες των νοικοκυριών που ανήκουν στο κοινωνικό οικιακό τιμολόγιο. Ο διαγωνισμός των έργων ΑΠΕ, σε όλη την επικράτεια, αναμένεται να ξεκινήσει μέσα στο έτος. Θα αφορά σταθμούς αιολικών και φωτοβολταϊκών πάρκων αλλά και έργα με μπαταρίες.
Η περιφέρεια της Θεσσαλίας φαίνεται να είναι η πρώτη που θα επωφεληθεί από το πρόγραμμα. Σε συνέχεια των φυσικών καταστροφών που την έπληξαν τα τελευταία χρόνια, η Θεσσαλία υπέγραψε πρώτη χθες το καταστατικό σύστασης της του προγράμματος «Απόλλων» που αφορά τη συμμετοχή στην Ενεργειακή Κοινότητα Πολιτών της Περιφέρειας Θεσσαλίας. Με τον τρόπο αυτό, η Περιφέρεια Θεσσαλίας πετυχαίνει τον στόχο που είχε θέσει εξαρχής, να επωφεληθούν, δηλαδή, οι Θεσσαλοί δικαιούχοι από το χαμηλότερο κόστος της κατανάλωσης ηλεκτρισμού που προσφέρει το πρόγραμμα, χάρη στις ΑΠΕ.
Μιλώντας στη σχετική εκδήλωση συνυπογραφής του καταστατικού, ο Περιφερειάρχης κ. Δημήτρης Κουρέτας, τόνισε πως «Η Θεσσαλία πρωτοπορεί στο Πρόγραμμα «Απόλλων» στο πλαίσιο της ανασυγκρότησής της από τις φυσικές καταστροφές που την έπληξαν τα τελευταία χρόνια. Η ανασυγκρότηση επιβάλλει ένα νέο υπόδειγμα βιώσιμης ανάπτυξης, στο οποίο είναι όρος η αξιοποίηση των ΑΠΕ με κοινωνικό πρόσημο και οργανωμένο τρόπο».
Επιπλέον, σειρά θα πάρουν κι άλλες περιοχές της χώρας, με τη Δυτική Μακεδονία αλλά και την περιφέρεια της Ηπείρου να έχουν ήδη εκκινήσει τις διαδικασίες για να ενταχθούν στο πρόγραμμα. Ειδικότερα, ο δήμος Αρταίων πρότεινε, επίσης πρόσφατα, την ενεργή συμμετοχή του στο πρόγραμμα «Απόλλων».
Φυσικά, αναμένεται να ακολουθήσουν κι οι υπόλοιπες περιφέρειες και δήμοι. Αφού ολοκληρωθούν οι διαδικασίες των έργων ΑΠΕ, θα «τρέξει» ένας τελικός διαγωνισμός από τη Ρυθμιστική Αρχή Αποβλήτων Ενέργειας και Υδάτων. Η συμμετοχή όλο και περισσότερων περιοχών στο πρόγραμμα «Απόλλων» θα προσφέρει πολλαπλά οφέλη για την τοπική κοινωνία και τους πολίτες, με τη μείωση του ενεργειακού κόστους και την προώθηση της βιώσιμης ανάπτυξης να είναι τα πιο σημαντικά.