Πρόσω ολοταχώς για την επανέναρξη των ερευνών - Σε διπλωματικό πεδίο οι διεργασίες
Καλώδιο Ελλάδας-Κύπρου

Πρόσω ολοταχώς για την επανέναρξη των ερευνών - Σε διπλωματικό πεδίο οι διεργασίες

Κομβικής σημασίας για την επανέναρξη των ερευνών στα διεθνή ύδατα για την πόντιση του καλωδίου Ελλάδας – Κύπρου ήταν η επίσκεψη του Κ. Μητσοτάκη στο Ισραήλ.

Θυμίζουμε ότι οι έρευνες από τη γαλλική Nexans για την όδευση του καλωδίου σταμάτησαν, ουσιαστικά, το καλοκαίρι του 2024 στα ανοιχτά της Κάσου και της Καρπάθου όταν το πλοίο της γαλλικής εταιρίας εμποδίστηκε από τουρκικά πολεμικά.

Έτσι, σύμφωνα με πληροφορίες, η ελληνική κυβέρνηση είναι τώρα αποφασισμένη να δώσει το «πράσινο φως» για την επανέναρξη των ερευνών για την όδευση του καλωδίου, καθώς όπως έχει δηλώσει ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, αυτό θα γίνει με βάση τις ανάγκες του έργου και τον προγραμματισμό του ΑΔΜΗΕ και δεν υπόκειται σε καθεστώς άδειας από την Τουρκία.

Συγκεκριμένα, τις επόμενες εβδομάδες και ειδικότερα πριν από το τέλος Απριλίου, αναμένεται να επιχειρηθεί η επανέναρξη των ερευνών σε περιοχές όπου η Τουρκία επιδιώκει να επιβάλει «απαγορευτικό», παρά το γεγονός ότι αφορούν την οριοθετημένη ελληνική ΑΟΖ.  

Μάλιστα, περί τα μέσα του μήνα αναμένεται στην Αθήνα και ο Γάλλος υπουργός Άμυνας, όπως, επίσης και ο ελλιμενισμός του αεροπλανοφόρου Σαρλ Ντε Γκωλ στον Πειραιά. Υπενθυμίζεται ότι εκτός από το Ισραήλ, και η Γαλλία (λόγω Nexans) έχει εκδηλώσει έντονα το ενδιαφέρον για το συγκεκριμένο project.

Βέβαια, βασική επιδίωξη της Αθήνας είναι η εντονότερη εμπλοκή του Ισραήλ στην υπόθεση του καλωδίου, ζήτημα που είναι ιδιαίτερης σημασίας και για την ισραηλινή πλευρά, καθώς μέσω αυτού θα πάψει να είναι απομονωμένο ενεργειακά.

Σημειώνεται ότι αυτήν την περίοδο το Ισραήλ επεξεργάζεται τη μελέτη κόστους οφέλους για το τμήμα της ηλεκτρικής διασύνδεσης Κύπρου-Ισραήλ, ζήτημα για το οποίο αναμένονται, επίσης, άμεσα νέες εξελίξεις.

Ο East Med 

Η ευρύτερη ενεργειακή συνεργασία και γενικότερα ο ρόλος της ενέργειας ως παράγοντας διασύνδεσης μεταξύ των δύο χωρών απασχόλησε το τετ α τετ των δύο πρωθυπουργών. Από την πλευρά του, ο Έλληνας πρωθυπουργός υπογράμμισε τη γενικότερη σημασία της συνδεσιμότητας και των ενεργειακών έργων κοινού ενδιαφέροντος για τη σταθερότητα στην περιοχή. 

Οι συζητήσεις για την αναβίωση του αγωγού μεταφοράς φυσικού αερίου East Med φαίνεται να «θερμαίνονται», επίσης, σημαντικά. Η ισραηλινή πλευρά, ως παραγωγός φυσικού αερίου, επιδιώκει τη διασύνδεση του με την Κύπρο προκειμένου να εξάγει φυσικό αέριο από το οποίο θα παράγεται ηλεκτρική ενέργεια που θα μπορούσε να επανεισάγει μέσω του καλωδίου.

Έτσι, η παράλληλη υλοποίηση και των δύο ενεργειακών project (καλώδιο-east med) έχει διπλό όφελος για το Ισραήλ, καθώς θα μπορούσε να το οδηγήσουν στην ενεργειακή του ασφάλεια και κυρίως στη διασύνδεση με ευρωπαϊκό έδαφος.

Η στρατηγική σχέση Ελλάδας-ΗΠΑ

Αυτό που, επίσης, παρακινεί την ελληνική πλευρά να πατήσει «γκάζι» στην επανέναρξη των ερευνών είναι και η κινητικότητα που υπάρχει τις τελευταίες μέρες γύρω από τους υδρογονάνθρακες και το ενδιαφέρον των αμερικανικών κολοσσών. 

Θυμίζουμε, άλλωστε, ότι κατά την πρόσφατη Τριμερή Συνάντηση Ελλάδας-Ισραήλ-Κύπρου στην Αθήνα, διατυπώθηκε η κοινή βούληση για την ενεργοποίηση του σχήματος 3+1 και με τη συμμετοχή των ΗΠΑ

Η είσοδος της Chevron, μετά την ExxonMobil, σε νέες ελληνικές περιοχές δημιουργεί «πρόσφορο» έδαφος για τις ενεργειακές εξελίξεις Ελλάδας-ΗΠΑ και έρχεται σε μια καλή χρονική συγκυρία που η Αθήνα θα μπορούσε να εκμεταλλευτεί.

Μάλιστα, ο Έλληνας Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Σ. Παπασταύρου, είχε χθες το απόγευμα τηλεφωνική επικοινωνία με τον Υπουργό Εσωτερικών και Πρόεδρο του Εθνικού Συμβουλίου Ενέργειας των ΗΠΑ, κ. Doug Burgum.

Στο επίκεντρο της συζήτησής τους βρέθηκαν η στρατηγική σχέση των Ελλάδας-ΗΠΑ. Ιδιαίτερη έμφαση δόθηκε στην αποδοχή από την ελληνική κυβέρνηση του ενδιαφέροντος της αμερικανικής εταιρείας Chevron για τα θαλάσσια οικόπεδα «Νότια Κρήτη Ι και ΙΙ», με αμφότερες τις πλευρές να συμφωνούν πως πρόκειται για μια πολύ σημαντική εξέλιξη που ενισχύει τις στενές διμερείς σχέσεις των δύο χωρών.

Ο κ. Παπασταύρου αναφέρθηκε νωρίτερα και σε τηλεοπτική του συνέντευξη για το ζήτημα του καλωδίου τονίζοντας ότι «προχωράμε μελετημένα και σταδιακά», χωρίς να αποκαλύπτονται λεπτομέρειες προς το παρόν, λόγω της μεγάλης γεωπολιτικής διάστασης του έργου.