Η νέα εκτίναξη στην ελληνική χονδρεμπορική ηλεκτρικής ενέργειας «έσπασε» χθες το φράγμα των 200 ευρώ/MWh, την ώρα που οι διεθνείς ανησυχίες εντείνουν τις πιέσεις στην αγορά φυσικού αερίου.
Το ράλι στην τιμή του ρεύματος εντοπίζεται σε όλη την Ευρώπη, με τις υψηλότερες τιμές να καταγράφονται στη Σλοβενία (206,19 ευρώ ανά MWh), την Ουγγαρία (205,91 ευρώ ανά MWh) και τη Σλοβακία (205,15 ευρώ ανά MWh).
Θα πρέπει να σημειωθεί ότι η ελληνική αγορά έκλεισε στα 204,82 ευρώ/MWh, κάτι που μας καθιστά ως τη δεύτερη ακριβότερη στην Ευρώπη, μετά από αυτή της Ουγγαρίας η οποία έκλεισε στα 205 ευρώ/MWh. Ενδεικτικό για το ύψος της τωρινής χονδρικής τιμής ρεύματος στην Ελλάδα είναι πως πριν έναν μήνα βρισκόταν στα 146,17 ευρώ ανά MWh, ενώ πριν έναν χρόνο βρισκόταν στα 138,39 ευρώ ανά MWh.
Αξιοσημείωτο είναι επίσης το γεγονός ότι σε υψηλά επίπεδα κινούνται και οι τιμές στις Σκανδιναβικές χώρες. Έτσι στην Φινλανδία η χονδρική τιμή διαμορφώθηκε στα 79,96 ευρώ/MWh στη Σουηδία (που έχει τέσσερις ζώνες τιμών) η μέση τιμή διαμορφώθηκε στα 89,1 ευρώ/MWh, ενώ στη νοτιότερη ζώνη έφθασε στα 146,66 ευρώ/MWh. Τέλος στη Νορβηγία που επίσης έχει τέσσερις ζώνες τιμών η μέση χονδρική τιμή διαμορφώθηκε στα 97,43 ευρώ/MWh, ενώ στη νοτιότερη ζώνη έφθασε στα 134,79 ευρώ/MWh.
Το ενδεχόμενο μιας νέας ενεργειακής κρίσης ως αποτέλεσμα των υψηλών τιμών του φυσικού αερίου, της αυξημένης ζήτησης λόγω των καιρικών συνθηκών, αλλά και της περιορισμένης παραγωγής από ΑΠΕ μοιάζει αρκετά πιθανό.
Οι τιμές φυσικού αερίου επηρεάζουν σημαντικά τις χονδρικές τιμές ρεύματος, λόγω του συστήματος χονδρικής τιμολόγησης της ηλεκτρικής ενέργειας που εφαρμόζεται στις ευρωπαϊκές χώρες, όπου η χονδρική τιμή ρεύματος καθορίζεται από την ακριβότερη μονάδα ηλεκτροπαραγωγής που συμμετέχει στο ενεργειακό μείγμα, η οποία αρκετά συχνά χρησιμοποιεί φυσικό αέριο. Επομένως, το ράλι στην τιμή του φυσικού αερίου επηρεάζει τις χονδρικές τιμές ρεύματος του επόμενου μήνα, αν πρόκειται για συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης, ή του τωρινού, αν πρόκειται για τη spot αγορά.
Όσον αφορά την εγχώρια τιμή, θα πρέπει να σημειωθεί ότι μέχρι στιγμής ο Φεβρουάριος «τρέχει» με 146,17 ευρώ ανά μεγαβατώρα, 8% υψηλότερα από τον Ιανουάριο. Οι εκτιμήσεις για το πώς θα «κλείσει» ο μήνας, δεν είναι αισιόδοξες, δεδομένου του ότι οι μετεωρολογικές προγνώσεις δεν κάνουν λόγο για αισθητή αλλαγή του καιρού. Οι χαμηλές θερμοκρασίες και η αυξημένη ζήτηση στο αέριο φαίνεται πως θα συνεχίσουν να είναι οι κύριοι «υπαίτιοι» για την εκτίναξη της τιμής.
Μένει να φανεί πως θα επηρεαστούν τα τιμολόγια λιανικής το Μάρτιο, μετά από αρκετούς μήνες κατά τους οποίους παρέμειναν σχετικά σταθερά. Από την πλευρά του, το ΥΠΕΝ έχει κάνει ξεκάθαρη την πρόθεση του για άμεση παρέμβαση, προχωρώντας σε όποια επιδότηση χρειάζεται προκειμένου να διατηρηθεί η τελική χρέωση στα μεταβλητά τιμολόγια κάτω από τα 15 λεπτά ανά κιλοβατώρα.