Το σημερινό εναρκτήριο λάκτισμα της διαγωνιστικής διαδικασίας «ανοίγει» και επίσημα τον δρόμο για τις έρευνες υδρογονανθράκων από την αμερικανική Chevron στη Νότια Πελοπόννησο.
Ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Θ. Σκυλακάκης, υπέγραψε σήμερα το πρωί την πολυαναμενόμενη Υπουργική Απόφαση, σηματοδοτώντας την επίσημη αφετηρία των ερευνών στις ελληνικές θαλάσσιες περιοχές από τον αμερικανικό κολοσσό.
Η προκήρυξη της αναμένεται να δημοσιευτεί την επόμενη εβδομάδα στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως και την Επίσημη Εφημερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Οι όροι του διαγωνισμού και τα επόμενα βήματα
Στη νέα Υπουργική Απόφαση που υπέγραψε ο κ. Σκυλακάκης συγκεκριμενοποιούνται οι όροι της σύμβασης μίσθωσης και οι συντεταγμένες του μπλοκ, συνολικής έκτασης 11.000 τετραγωνικών χιλιομέτρων περίπου. Μάλιστα, η παραχώρηση αυτή που διεκδικεί τώρα η Chevron είναι η τρίτη μεγαλύτερη στην Ελλάδα.
Προστίθεται, επίσης, και ένα μικρότερο μπλοκ Α2, για το οποίο έχει εκδηλώσει ενδιαφέρον η Ηelleniq Energy. Το μπλοκ αυτό παραχωρείται στον όμιλο ως αντάλλαγμα για την επιστροφή τμήματος του «οικοπέδου 10» πίσω στο Δημόσιο για τις ανάγκες του υπό δημιουργία «Εθνικού Θαλάσσιου Πάρκου του Ιονίου».
Υπενθυμίζεται ότι από την επίσημη σημερινή ημερομηνία έναρξης του διαγωνισμού, τα ενδιαφερόμενα μέρη καλούνται να καταθέσουν δεσμευτική προσφορά εντός 90 ημερών. Μετά το πέρας της καταληκτικής ημερομηνίας, η ΕΔΕΥΕΠ θα προχωρήσει στην αξιολόγηση των προσφορών για να υποβάλει στη συνέχεια τη σχετική εισήγησή της προς το υπουργείο.
Σε κάθε περίπτωση, η υποβολή προσφορών στον διαγωνισμό αναμένεται να είναι έντονη, αλλά το «φαβορί» παραμένει η Chevron. Όπως ανέφερε ο Θ. Σκυλακάκης, η ανάδειξη του τελικού αναδόχου αναμένεται στο τέλος του έτους.
Σε δηλώσεις του τόνισε, επίσης, ότι όσον αφορά την Chevron, εφόσον πάρει τον διαγωνισμό, θα χρειαστεί δύο χρόνια ερευνών, έπειτα 1 με 1,5 χρόνο για γεωτρήσεις, ενώ θα χρειαστούν 3 με 4 χρόνια για να φτιαχτεί το εργοστάσιο άντλησης του φυσικού αερίου. Με άλλα λόγια, για να αντληθεί φυσικό αέριο (εφόσον βρεθεί μετά τις έρευνες κλπ.) θα χρειαστούν 5 – 6 χρόνια, μετρώντας από σήμερα, δηλαδή θα φτάσουμε στο 2030 ή και αργότερα.
Ο Θ. Σκυλακάκης ανέφερε, ακόμα, πως αν βρεθεί αέριο, θα είναι πολύ σημαντική ενίσχυση για τον κρατικό προϋπολογισμό, ενώ η χώρα θα έχει πρόσβαση σε φθηνό φυσικό αέριο. Ο ίδιος τόνισε πως σε κάθε έρευνα υπάρχει 10% πιθανότητα να βρεθεί φυσικό αέριο.
Η κινητικότητα της ExxonMobil στην κυπριακή ΑΟΖ
Στο μεταξύ, το αντίπαλο δέος της Chevron, ο αμερικανικός πετρελαϊκός κολοσσός, ExxonMobil, ξεκίνησε σήμερα τη γεώτρηση στην κυπριακή ΑΟΖ.
Τις εργασίες γεώτρησης στο οικόπεδο 5 της Κυπριακής ΑΟΖ από την κοινοπραξία της ExxonMobil και της Qatar Energy ανακοίνωσε, σήμερα, με ανάρτησή του ο Κύπριος πρόεδρος, Νίκος Χριστοδουλίδης.
Θα ακολουθήσουν διάφορες μελέτες και μετρήσεις, ώστε να γίνουν τα επόμενα βήματα, τα οποία εξαρτώνται από την ποιότητα και την ποσότητα του κοιτάσματος. Όπως τόνισε στην ανάρτηση του ο κ. Χριστοδουλίδης: «Η Κύπρος φιλοδοξεί να γίνει η εναλλακτική πηγή παροχής φυσικού αερίου για τις ανάγκες της ΕΕ».
Η Τουρκία, παρά τα προβλήματα που δημιουργούσε σε άλλες περιπτώσεις, αυτή τη φορά έχει αναφέρει πως το σημείο της γεώτρησης δεν βρίσκεται σε περιοχή που επηρεάζονται τα δικαιώματά της, ωστόσο παρακολουθεί στενά την εξέλιξη.
Η παρουσία του αμερικανικού κολοσσού αποτελεί ισχυρό όπλο για τη Λευκωσία, που αναμένει τώρα τις αντιδράσεις της Τουρκίας.
Προς ώρας δεν υπάρχει κάποια «απάντηση» από την Άγκυρα. Στην Κύπρο, πάντως, εκτιμούν ότι η Άγκυρα δεν θα αφήσει αναπάντητη την κίνηση και ότι θα προσπαθήσει να παρεμβάλει εμπόδια στις έρευνες ή να ασκήσει εκβιασμούς.
Υπενθυμίζεται ότι από την ExxonMobil αναμένουμε σε λίγο καιρό εξελίξεις και για τα εγχώρια κοιτάσματα στην Κρήτη. Οι αποφάσεις για το εάν θα προχωρήσουν οι Αμερικανοί σε ερευνητικές γεωτρήσεις στο οικόπεδο της Κρήτης, θα ληφθούν μέσα στο πρώτο εξάμηνο του έτους, σχεδόν ένα χρόνο νωρίτερα από τον αρχικό προγραμματισμό. Μάλιστα, σύμφωνα με πληροφορίες, δεν αποκλείεται να ληφθούν ακόμα και μέσα στο πρώτο τρίμηνο του έτους, αφού η μέχρι τώρα αξιολόγηση των στοιχείων φαίνεται να είναι ιδιαίτερα ενθαρρυντική.
Σύμφωνα με την πρόσφατη έκθεση των οικονομικών καταστάσεων της Ελληνικής Εταιρείας Υδρογανθράκων (ΕΔΕΥΕΠ), μια συντηρητική εκτίμηση των δυνητικών και πιθανών αποθεμάτων των περιοχών που ερευνώνται αυτήν την περίοδο στη χώρα μας και στις οποίες ακόμη δεν έχει ακόμη διενεργηθεί εξερευνητική γεώτρηση, κυμαίνεται, σύμφωνα με προκαταρκτικά στοιχεία, στα 24 τρισ. κυβικά πόδια (trillion cubic feet) ή 680 bcm (δισ. κυβικά μέτρα) φυσικού αερίου (risked recoverable reserves).
Η πιθανή επιβεβαίωση αυτών των κοιτασμάτων υπερκαλύπτει τόσο την παρούσα όσο και τη μέλλουσα εγχώρια ζήτηση φυσικού αερίου, καθιστώντας τη χώρα μας εξαγωγική έως τα τέλη της δεκαετίας.