Σε Ρουμανία και Βουλγαρία εστιάζει την επόμενη μεγάλη κίνηση η ΔΕΗ. Εξετάζει την εξαγορά μεγάλων έργων ΑΠΕ ή ολόκληρου χαρτοφυλακίου εταιρείας, της τάξης των 500-600 MW, με φωτοβολταϊκά και αιολικά, με το «σκανάρισμα» να βρίσκεται σύμφωνα με τις πληροφορίες στο τελικό στάδιο. Στο μικροσκόπιο της ΔΕΗ βρίσκονται ώριμα έργα τα οποία έχουν αναπτύξει στις χώρες αυτές και ειδικά στην Ρουμανία, μεγάλοι ευρωπαϊκοί ενεργειακοί όμιλοι, με την επιχείρηση να φιλοδοξεί να αναδιατάξει για μια ακόμη φορά τον ενεργειακό χάρτη στις ΑΠΕ.
Τα σχέδια είχε φρενάρει η ενεργειακή κρίση, ωστόσο το τελευταίο διάστημα οι επαφές έχουν πυκνώσει και η ειδική ομάδα που έχει αναλάβει να μελετήσει ένα προς ένα τα υποψήφια projects φαίνεται να καταλήγει στα επικρατέστερα από αυτά. Το δρόμο για την είσοδο της ΔΕΗ στα Βαλκάνια και στην διεθνή αγορά των πράσινων deals άνοιξε η αύξηση μετοχικού κεφαλαίου του 2021 και η είσοδος στην επιχείρηση νέων κεφαλαίων που αναμένεται να συνεισφέρουν στην υλοποίηση του μεγαλύτερου επιχειρηματικού επενδυτικού πλάνου στην ελληνική αγορά, ύψους 8,4 δισ ευρώ.
Εκτός των έργων 8,1 GW σε μονάδες ΑΠΕ, ο στόχος της ΔΕΗ για έξοδο στα Βαλκάνια παραπέμπει στο ρόλο που είχαν οι τράπεζες στην δεκαετία του ’90, με πρώτους στόχους τη Ρουμανία και μετά τη Βουλγαρία. Δύο χώρες στις οποίες το νέο επικαιροποιημένο business plan της επιχείρησης κάνει όχι τυχαία, ειδική αναφορά. Στην μεν πρώτη, η αγορά ΑΠΕ «τρέχει» με ρυθμό ανάπτυξης 8%, με στόχο η εγκατεστημένη ισχύς να έχει φτάσει τα 6 GW ως το 2030. Στην δεύτερη, η αγορά αναπτύσσεται με 15% και ο στόχος είναι επιπλέον 3 GW ως το 2030.
Στίγμα των προθέσεων της επιχείρησης είχε δώσει παλαιότερα, μιλώντας σε περυσινή εκδήλωση του Bloomberg, ο επικεφαλής της επιχείρησης Γιώργος Στάσσης, περιγράφοντας μια ΔΕΗ, «η οποία το 2030 θα είναι μια μοντέρνα επιχείρηση και leader στην αγορά της ΝΑ Ευρώπης», ενώ σε ανάλογη περίσταση, είχε εξαγγείλει ότι «σύντομα θα είμαστε σε θέση να περιγράψουμε με μεγαλύτερη λεπτομέρεια τον επόμενο αναπτυξιακό κύκλο και την επέκταση στο εξωτερικό».
Η ενεργειακή κρίση, η ένταση που απέκτησε, η εν συνεχεία εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία και ο ρόλος που κλήθηκε να παίξει η ΔΕΗ για να στηρίξει νοικοκυριά και επιχείρησης ανάγκασε τη διοίκηση να «παγώσει» συγκεκριμένες πρωτοβουλίες και να ρίξει το βάρος της στο εσωτερικό και στη μάχη κατά της ενεργειακής ακρίβειας. Τους τελευταίους ωστόσο μήνες η ΔΕΗ ξανάπιασε το νήμα της αναζήτησης επιχειρηματικών ευκαιριών στη γειτονιά μας, με την ειδική ομάδα να μελετά ξανά μια προς μια τις ευκαιρίες σε όλους τους τομείς, από υδροηλεκτρικά και φωτοβολταϊκά μέχρι αιολικά και άλλες τεχνολογίες ΑΠΕ.
Σύμφωνα με πληροφορίες το project που έχει βάλει στο στόχαστρο η ΔΕΗ Ανανεώσιμες ακούει κατά κύριο λόγο στο όνομα «μεγάλα φωτοβολταϊκά» και αφορά μια τάξη μεγέθους μισού Γιγαβάτ και πάνω. Τέτοια έργα δεν υπάρχουν πολλά στην περιοχή, παρά βρίσκονται καταρχήν στην Ρουμανία και δευτερευόντως στην Βουλγαρία. Στην περιοχή άλλωστε πραγματοποιείται μια «κοσμογονία». Για τη μεν Ρουμανία, οι προβλέψεις για το 2030 μιλούν για επενδύσεις 5,2 GW σε αιολικά και για 5 περίπου GW σε φωτοβολταϊκά, σύμφωνα με το εθνικό δεκαετές σχέδιο ανάπτυξης. Όσο για τη Βουλγαρία, σχεδιάζεται μέχρι το 2030 να έχουν εγκατασταθεί 2,64 GW νέων επενδύσεων σε ΑΠΕ, εκ των οποίων τα 2,2 GW θα είναι φωτοβολταϊκά.