Στο επενδυτικό ραντάρ της ΔΕΠΑ Εμπορίας η Βόρεια Ελλάδα

Στο επενδυτικό ραντάρ της ΔΕΠΑ Εμπορίας η Βόρεια Ελλάδα

Ιδιαίτερα ελκυστική για τις επενδύσεις της ΔΕΠΑ Εμπορίας είναι η περιοχή της Βόρειας Ελλάδας, η οποία εξελίσσεται σε στρατηγικό ενεργειακό κόμβο, με την εταιρεία να υλοποιεί επενδυτικό πλάνο ύψους 500 εκατ. ευρώ έως το 2028.

Η πλήρης κρατικοποίηση της ΔΕΠΑ Εμπορίας όχι μόνο δεν επηρέασε τα επενδυτικά της σχέδια, τουναντίον, μάλιστα, με το «πέρασμα» των μετοχών της στο δημόσιο, η εταιρεία μετεξελίσσεται σε έναν καθετοποιημένο ενεργειακό «παίκτη», γεγονός που ήδη είχε αρχίσει να συμβαίνει με το «άνοιγμα» της εταιρείας στις ΑΠΕ.

Υπενθυμίζεται ότι η HELLENiQ Energy αποχώρησε από το μετοχικό κεφάλαιο της επιχείρησης φυσικού αερίου με το ΤΑΙΠΕΔ να αποκτά το 100% του μετοχικού κεφαλαίου της ΔΕΠΑ Εμπορίας και το deal να «κλείνει» στα 208 εκατ. ευρώ.

Η ΔΕΠΑ Εμπορίας, ως πλήρως καθετοποιημένος πλέον «παίκτης» συνεχίζει να εξελίσσεται δυναμικά, διαδραματίζοντας κομβικό ρόλο στην ενεργειακή μετάβαση της χώρας, ενώ ταυτόχρονα ενισχύει τη διεθνή παρουσία της και τη συμβολή της στην ενεργειακή ασφάλεια της ευρύτερης περιοχής της Νοτιοανατολικής Ευρώπης.

Ακολουθώντας τον στρατηγικό ανασχεδιασμό της, η εταιρεία αναδεικνύεται σε έναν ολοκληρωμένο, περιφερειακό, ενεργειακό όμιλο, ο οποίος μέσα από κολοσσιαίες επενδύσεις που ξεπερνούν τα € 3,2 δις., συμβάλλει σημαντικά στην αναπτυξιακή δυναμική της χώρας, καινοτομώντας σε κρίσιμους τομείς της ενέργειας, όπως είναι τα ανανεώσιμα καύσιμα.

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει το focus του επενδυτικού πλάνου στη Βόρεια Ελλάδα: ΑΠΕ, φυσικό αέριο και υδρογόνο. Σε όλους αυτούς τους τομείς σκοπεύει η εταιρεία να επενδύσει στο πρόσφορο έδαφος της περιοχής.

Τα projects

Όσον αφορά στις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας (ΑΠΕ), η εταιρεία αναμένεται να δώσει έμφαση σε επενδύσεις κυρίως σε φωτοβολταϊκά πάρκα άνω των 800 MW στη Δυτική Μακεδονία, Θεσσαλία και Κεντρική Ελλάδα. Η επένδυση αναμένεται να καλύψει τις ανάγκες 278.000 νοικοκυριών και να μειώσει τις επιπτώσεις της απολιγνιτοποίησης. Στηρίζεται σε χρηματοδότηση 390 εκατ. ευρώ από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων, ενισχύοντας τη στρατηγική της για την παραγωγή καθαρής ενέργειας.

Η χρηματοδότηση ύψους 390 εκατ. ευρώ η οποία εγκρίθηκε από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων στο πλαίσιο συμφωνίας που υπεγράφη τον Ιούλιο, επιτρέπει στον όμιλο να θέσει σε τροχιά υλοποίησης τη στρατηγική του, κύριες αιχμές της οποίας είναι η παραγωγή «καθαρής» ενέργειας με στόχο την αύξηση του μεριδίου των ΑΠΕ στο ενεργειακό μείγμα, χωρίς όμως να εγκαταλείπεται το φυσικό αέριο.

Περαιτέρω, η εταιρεία επεκτείνεται και στην παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας με φυσικό αέριο, συμμετέχοντας στην κατασκευή θερμικής μονάδας στην Αλεξανδρούπολη (840 MW), η οποία θα λειτουργεί και με καθαρά καύσιμα όπως το υδρογόνο, προωθώντας την πράσινη μετάβαση. Επιπλέον, η εταιρεία εξαγόρασε το 35% της FIER THERMOELECTRIC στην Αλβανία για την κατασκευή μονάδας 174 MW.

Στρατηγικής σημασίας έργο είναι ο Πλωτός Σταθμός Αποθήκευσης και Επαναεριοποίησης Υγροποιημένου Φυσικού Αερίου (FSRU) στην Αλεξανδρούπολη, μέσω του οποίου η ΔΕΠΑ Εμπορίας καθιστά τη Βόρεια Ελλάδα πύλη προμήθειας φυσικού αερίου για τη χώρα και τη Νοτιοανατολική Ευρώπη.

Κομβικής σημασίας είναι και η συμμετοχή της ΔΕΠΑ Εμπορίας στο έργο LIFE GREENH₂ORN για την παραγωγή πράσινου υδρογόνου στην Κοζάνη και αναπτύσσει καινοτόμο σύστημα μεταφοράς και αποθήκευσης υδρογόνου μέσω tube-trailer. Παράλληλα, έχει ολοκληρώσει την πρώτη μονάδα ΣΗΘΥΑ στη Δήμητρα Σερρών, ενισχύοντας την παρουσία της σε απομακρυσμένες περιοχές.