Τέλος στα σενάρια περί ιδιωτικοποίησης του νερού έδωσε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Θόδωρος Σκυλακάκης μιλώντας την Παρασκευή στο πρώτο 1st Hellenic Water Forum, το οποίο είχε θέμα την ορθολογική διαχείριση του νερού.
«Η ιδιωτικοποίηση, ο βήχας κι ο έρωτας δεν κρύβονται. Όταν θέλεις να κάνεις ιδιωτικοποίηση, κάνεις ιδιωτικοποίηση. Εγώ εάν θέλω να κάνω ιδιωτικοποίηση, σας διαβεβαιώ ότι θα το καταλάβετε όλοι σας. Δεν θα χρειάζεται καμία διευκρίνιση, θα είναι ξεκάθαρο, δεν θα υπάρχει διαφορετική ερμηνεία», ξεκαθάρισε ο Θ. Σκυλακάκης.
Παράλληλα, ο υπουργός τόνισε πως η κυβέρνηση αναζητά αποτελεσματικό τρόπο συνένωσης των ΔΕΥΑ. «Η βασική επιφύλαξη των καλών ΔΕΥΑ είναι ότι δεν θέλουν να πάρουν πάνω τους τις υποχρεώσεις των πιο αδύναμων, όμως το ταγκό και οι συνενώσεις θέλουν δύο», δήλωσε χαρακτηριστικά.
Πρόσθεσε δε: «φέτος η πολιτεία έχει τη δυνατότητα να κάνει μια θετική παρέμβαση για ένα νέο ξεκίνημα στις δημοτικές επιχειρήσεις στον τομέα του νερού, ωστόσο προειδοποίησε ότι υπάρχουν μεγάλες δυσκολίες. «Υπάρχει ασφυκτική πίεση από τα τεράστια χρέη που έχουν δημιουργηθεί, συνεπώς το από που θα αντλήσουμε αυτούς τους πόρους δεν έχει ακόμα αποφασιστεί. Οι πόροι είναι περιορισμένοι κι είναι εφάπαξ. Εμείς αναζητούμε μέσα από ουσιαστικό διάλογο τη δυνατότητα να κάνουμε μια μεταρρύθμιση στο χώρο των Δήμων κι όχι μόνο των ΔΕΥΑ, γιατί πολλά από τα προβλήματα αφορούν και μικρούς δήμους. Στο πλαίσιο αυτό διεξάγουμε διάλογο και αν καταλήξουμε σε ένα σημείο όπου θεωρούμε ότι θα έχει την αποτελεσματικότητα που πρέπει, η επένδυση θα υλοποιηθεί»
Στελέχωση ΔΕΥΑ και ψηφιακός μετασχηματισμός τα ζητούμενα
Νωρίτερα, ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης κ. Δημήτρης Παπαστεργίου σε παρέμβασή του αναφέρθηκε στην ανάγκη ψηφιοποίησης του δικτύου υδροδότησης με την τοποθέτηση ψηφιακών μετρητών (υδρομέτρων). Ακόμη τόνισε την ανάγκη διαμόρφωσης λεκανών απορρής των ομβρίων υδάτων, ειδικότερα σε περιοχές που ταλαιπωρούνται ή και καταστρέφονται από πλημμύρες όπως η Θεσσαλία με τα πρόσφατα ακραία καιρικά φανόμενα. «Βρισκόμαστε μπροστά σε μια νέα πραγματικότητα» τόνισε ο κ. Παπαστεργίου και συνεπώς πρέπει να ληφθούν τα κατάλληλα μέτρα καθώς και η τεχνολογία να διατεθεί για καλό σκοπό.
Ο CEO της ΕΥΔΑΠ κ. Νίκος Σαχίνης, συμμετέχοντας σε πάνελ με θέμα «Υδατικές προκλήσεις για τους φορείς ύδρευσης και αποχέτευσης» αναφέρθηκε στο θέμα της υποστελέχωσης, η οποία είναι προϊόν ενός χρονίου προβλήματος καθώς η εταιρεία μπορεί να κάνει προσλήψεις μόνο μέσω ΑΣΕΠ και συνέπεια να παρατηρούνται καθυστερήσεις. «Πέντε χρόνια προσπαθούμε να κάνουμε προσλήψεις», ανέφερε χαρακτηριστικά. Όλος ο κύκλος νερού έχει πολύ δουλειά, συνόψισε ο κ. Σαχίνης, και όλο αυτό πρέπει να γίνει και στις πιο μικρές ΔΕΥΑ. Η οικονομία κλίμακας έχει σημασία και πρέπει να δούμε πώς θα συμπιέσει τα τιμολόγια.
Σε ό,τι αφορά το ρυθμιστικό πλαίσιο τόνισε ότι πρέπει να υπάρχει μια λογική. Ο ρυθμιστής θα δει τα έξοδα, και θα συμπεράνει ποιές επενδύσεις είναι σημαντικές. Εκεί θα υπάρχει εξορθολογισμός, με βάση την αποδοτικότητα, προκειμένου και εκεί η αποδοτικότητα θα είναι σημαντικό κριτήριο ρόλο για να μην έχουμε επιβαρύνσεις.
Στο ίδιο πάνελ ο Δρ. Δημήτριος Ψυχογυιός Α’ Αντιπρόεδρος Ρυθμιστικής Αρχής Αποβλήτων, Ενέργειας και Υδάτων, Προεδρεύων του Κλάδου Υδάτων συμφώνησε τόσο με τον κ. Σαχίνη και τους εκπροσώπους των Δήμων και των ΔΕΥΑ ότι το βασικό πρόβλημα είναι η υποστελέχωση. Δεν υπάρχει καμία εταιρική κουλτούρα και καμιά δομή, επεσήμανε. Πρέπει να γίνει επένδυση σε χρόνο, κυρίως, για να αλλάξουν και να εσκυγχρονισθούν οι διαδικασίες.
Παράλληλα, οι συνενώσεις των εταιρειών ύδρευσης και αποχέτευσης βοηθούν προς την κατεύθυνση των οικονομιών κλίμακας.