«Θερμοηλεκτρική Κομοτηνής»: Τι φέρνει η λειτουργία της μονάδας ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ - Motor Oil

«Θερμοηλεκτρική Κομοτηνής»: Τι φέρνει η λειτουργία της μονάδας ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ - Motor Oil

Με γοργούς ρυθμούς προχωρούν και οι εργασίες της δεύτερης μονάδας παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας με καύσιμο το φυσικό αέριο που κατασκευάζεται στη χώρα μας, της «Θερμοηλεκτρικής Κομοτηνής». Πρόκειται για μια νέα πρότυπη μονάδα, ισχύος 877 MW, συνολικού προϋπολογισμού 375 εκατ. ευρώ.

Μέτοχοι της εταιρείας είναι από κοινού, με ποσοστό 50% η καθεμία, η Motor Oil και η ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ. Η μονάδα αναμένεται να τεθεί σε πλήρη εμπορική λειτουργία, εντός του πρώτου τριμήνου του 2025 και η είσοδός της στο σύστημα θεωρείται κομβικής σημασίας, καθώς έρχεται την κατάλληλη στιγμή, ώστε να καλύψει τις ανάγκες για ηλεκτρική ενέργεια στη χώρα, μετά τη σταδιακή απόσυρση των λιγνιτικών μονάδων.

Τι φέρνει το mega έργο στην περιοχή

Ο νέος αεριοστροβιλικός σταθμός συνδυασμένου κύκλου με καύσιμο το φυσικό αέριο αποτελεί έργο πνοής για την ανάπτυξη της περιοχής, αλλά και για την ενεργειακή ασφάλεια της χώρας. Οι εργασίες για την κατασκευή της «Θερμοηλεκτρικής Κομοτηνής» ξεκίνησαν στις αρχές φθινοπώρου του 2022 και ο βασικός εξοπλισμός προέρχεται από τη Siemens. Μετά την εμπορική λειτουργία, το έργο αναμένεται να μπει στην «πρίζα» το φθινόπωρο.

Η μονάδα θα διασυνδεθεί με το εθνικό σύστημα μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας στο ΚΥΤ Νέας Σάντας, Κιλκίς, σημείο κατάληξης της δεύτερης διασυνδετικής γραμμής μεταφοράς 400 KV με τη Βουλγαρία. Το έργο συνέβαλε ήδη σημαντικά στο «άνοιγμα» νέων θέσεων εργασίας και αναμένεται να συμβάλλει ακόμη περισσότερο. Ειδικότερα, με την παράδοση του έργου, θα ανοίξουν 100 νέες θέσεις εργασίας ενώ όλο αυτό το διάστημα που το έργο βρίσκεται σε εξέλιξη δημιουργήθηκαν 500 νέες θέσεις εργασίας. Πρόκειται για ένα «έργο πνοής» για την ανάπτυξη της ευρύτερης περιοχής αλλά και για την ενεργειακή ασφάλεια της χώρας γενικότερα. 

Η νέα μονάδα και ο υποσταθμός 400 kV αναπτύσσονται στη ΒΙ.ΠΕ. Κομοτηνής σε οικόπεδο συνολικής επιφάνειας 101.561,56 τ.μ., εκ των 45.450 τ.μ. καταλαμβάνουν οι εγκαταστάσεις ηλεκτροπαραγωγής (στεγασμένες υπαίθριες και εσωτερική οδοποιία), 16.850 τ.μ. ο υποσταθμός, 1.660 τ.μ. τα κτίρια υποστήριξης (Διοικητήριο, αποθήκες, συνεργεία και φυλάκιο εισόδου), 240 τ.μ. οι εγκαταστάσεις επεξεργασίας υγρών αποβλήτων και 600 τ.μ. οι εγκαταστάσεις του βανοστασίου εισόδου του αγωγού φυσικού αερίου. Έχει προηγηθεί ήδη μια δοκιμαστική λειτουργία της νέας μονάδας από τον περασμένο μήνα, Αύγουστο, όταν και τροφοδοτήθηκε με τις πρώτες ποσότητες αερίου, 587 KWh, σύμφωνα με τα στοιχεία του ΔΕΣΦΑ. 

Σημειώνεται ότι η Metlen είχε πρώτη θέσει σε λειτουργία αντίστοιχη μονάδα παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας με καύσιμο το φυσικό αέριο, στην Βοιωτία. 

Το ανταγωνιστικό πλεονέκτημα της νέας μονάδας στην Κομοτηνή είναι η γεωγραφική τοποθεσία της, στο βόρειο τμήμα της χώρας. Έτσι, κοντά στα σημεία διασύνδεσης του ΕΣΜΗΕ με τις γείτονες διασυνδεδεμένες χώρες, όπως η Τουρκία, η Βουλγαρία και η Βόρεια Μακεδονία δυτικότερα, ο σταθμός θα αποκτήσει πρόσθετη στρατηγική σημασία για το εθνικό σύστημα μεταφοράς.