Τι αλλάζει για τις ρευματοκλοπές
Shutterstock
Shutterstock

Τι αλλάζει για τις ρευματοκλοπές

Τον διπλασιασμό της χρέωσης για κάθε κιλοβατώρα που εντοπίζεται πως έχει κλαπεί ζητά ο ΔΕΔΔΗΕ, ενώ όσοι διαπράττουν ρευματοκλοπές θα πληρώνουν αναδρομικά για την κλαπείσα ενέργεια από την ημερομηνία που θεωρείται πως ξεκίνησε η κλοπή. Επιπλέον θα καλύπτουν και τα διαχειριστικά κόστη για τον εντοπισμό της κλοπής (εργατικά, ανταλλακτικά κλπ.). Παράλληλα, ο ΔΕΔΔΗΕ προβλέπει αύξηση του φαινομένου των ρευματοκλοπών, για αυτό και προχωράει στην ανάπτυξη συνεργείων εργολάβων που θα μπορούν να κάνουν αυτοψίες. 

Τις νέες αλλαγές προτείνει ο Διαχειριστής προς τη Ρυθμιστική Αρχή Αποβλήτων Ενέργειας και Υδάτων σε συνέχεια της διαπίστωσης της επέκτασης του φαινομένου τα τελευταία χρόνια, η οποία και βρίσκεται τώρα «στα χέρια» της.

Σε μια προσπάθεια να αποτρέψει την κατάσταση αλλά και εξαιτίας του γεγονότος ότι η τιμή της ηλεκτρικής ενέργειας που είχε καθοριστεί το 2017 ως «πέναλτι» για τις ρευματοκλοπές σήμερα, με την αύξηση του κόστους που μεσολάβησε, είναι χαμηλότερη από την τρέχουσα της αγοράς, ζητάει αυστηρότερες ποινές.

Μην ξεχνάμε ότι ο ΔΕΔΔΗΕ αύξησε κατά 65% τους ελέγχους για ρευματοκλοπές το πρώτο πεντάμηνο του 2024 με τις αυτοψίες που διενεργήθηκαν να ανέρχονται σε 13.000. Θέτοντας ως προτεραιότητα την πάταξη του φαινομένου των ρευματοκλοπών, που αποτελούν έμμεση επιβάρυνση για τους συνεπείς καταναλωτές, την τελευταία διετία υλοποιεί δράσεις που επικεντρώνονται σε αύξηση δυναμικότητας κυρίως σε τεχνικό προσωπικό με νέες προσλήψεις, αξιοποίηση φορητού εξοπλισμού, π.χ. tablet από το σύνολο των αρμόδιων συνεργείων, ψηφιακών εργαλείων, καθώς και στον εκσυγχρονισμό του σχετικού εξοπλισμού διενέργειας ελέγχων.

Οι έλεγχοι αυτοί συντονίζονται και παρακολουθούνται κεντρικά, σε καθημερινή βάση και με προηγμένα συστήματα τεχνητής νοημοσύνης. Η ωρίμανση όλης αυτής της προσπάθειας που γίνεται τα τελευταία χρόνια έχει ως αποτέλεσμα τον ταχύτερο και πιο αποτελεσματικό εντοπισμό των παραβατικών αυτών συμπεριφορών με την εντατικοποίηση της προσπάθειας τώρα να αναμένεται να «αποφέρει» καρπούς. 

Πώς θα ρυθμίζονται οι οφειλές

Οι οφειλές λόγω ρευματοκλοπής προτείνεται να ρυθμίζονται σε δόσεις ως εξής:

  • Μέχρι 600 ευρώ, η εξόφληση θα γίνεται εφ’ άπαξ.
  • Από 601 ευρώ έως 1.200 ευρώ, η εξόφληση θα γίνεται σε δυο κατ’ ανώτατο δόσεις.
  • Από 1.201 ευρώ μέχρι 2.400 ευρώ, έως 4 δόσεις,
  • Από 2.401 ευρώ έως 4.800 ευρώ, έως 8 δόσεις.
  • Από 4.800 ευρώ και πάνω έως 12 δόσεις.

Στα ποσά που προκύπτουν για την αξία του ρεύματος θα προστίθενται εργατοώρες και διοικητικά κόστη, 294-365 ευρώ ανά περίπτωση ανάλογα με το είδος της παροχής συν το κόστος αντικατάστασης του μετρητή όπου απαιτείται, από 66-250 ευρώ λαμβάνοντας υπόψη την αξία «έξυπνων» μετρητών.

Επίσης, εντός 30 ημερών (αντί δύο) από την χρονική στιγμή εντοπισμού πιθανολογούμενης ρευματοκλοπής, η αρμόδια περιοχή του ΔΕΔΔΗΕ αποστέλλει προς τον καταναλωτή-χρήστη της παροχής, εφόσον αυτός μπορεί να ταυτοποιηθεί, τυποποιημένη κατά το γενικό μέρος της επιστολή στην οποία περιγράφονται τα ευρήματα της αυτοψίας (πιθανά ίχνη παραβίασης κ.λπ.), αναφέρεται η αντικατάσταση του μετρητή και η μεταφορά του σε εργαστήρια του ΔΕΔΔΗΕ ή σε συνεργαζόμενα με τον ΔΕΔΔΗΕ εργαστήρια, καθώς και ότι η ακριβής ημερομηνία ελέγχου θα γνωστοποιηθεί με επόμενη επιστολή, ώστε κατά τη διάρκεια του ελέγχου να παρίσταται ο ίδιος ή πραγματογνώμονας-εκπρόσωπός του. Στην επιστολή αυτή δεν γίνεται αναφορά σε ρευματοκλοπή, αλλά σε πιθανή μη ορθή καταγραφή της καταναλισκόμενης ενέργειας. Παράλληλα διερευνάται το ιστορικό των καταναλώσεων της παροχής.