Τι συζήτησαν Σκυλακάκης- Παπαναστασίου και το «γκάζι» στις έρευνες βυθού
Καλώδιο Ελλάδας-Κύπρου

Τι συζήτησαν Σκυλακάκης- Παπαναστασίου και το «γκάζι» στις έρευνες βυθού

Σημαντική πρόοδος σημειώθηκε στα ρυθμιστικά και άλλα ζητήματα που σχετίζονται με την υλοποίηση του έργου διασύνδεσης Ελλάδας-Κύπρου, με τη συνάντηση των υπουργών Ενέργειας των δύο χωρών να έγινε, σύμφωνα με πληροφορίες, σε εξαιρετικό κλίμα.

Μετά το τετ α τετ Σκυλακάκη-Παπαναστασίου, το οποίο, κράτησε πάνω από 2,5 ώρες, φύγανε όλες οι πλευρές ευχαριστημένες με τις δύο χώρες να έρχονται ακόμα πιο κοντά στη «χρυσή τομή» και σε πλήρη συμφωνία για τα ρυθμιστικά ζητήματα, ενώ όπως αναφέρθηκε από πηγές του υπουργείου Περιβάλλοντος «ο ελέφαντας στο δωμάτιο δεν είναι άλλος από το γεωπολιτικό ρίσκο».

«Κλειδί» στην πρόοδο των δύο χωρών για τα ρυθμιστικά «μέτωπα» αποτέλεσε και η τελική αποστολή της επιστολής του Θ. Σκυλακάκη προς τον Γ. Παπαναστασίου, η οποία απαντά στους αστερίσκους που είχε θέσει η κυπριακή πλευρά για τη Σύμβαση Παραχώρησης της διασύνδεσης Ελλάδα - Κύπρος.

Ο Κύπριος υπουργός είχε αφήσει, άλλωστε, ανοιχτό ένα «παράθυρο» αισιοδοξίας και από στις δηλώσεις του στο 14ο Athens Energy Summit εκτιμώντας ότι «έχουν ωριμάσει τα πράγματα και ότι θα δούμε πρόοδο» αναδεικνύοντας την ίδια στιγμή τη σπουδαιότητα της μετοχικής εισόδου διεθνούς εμβέλειας funds σε έργα με γεωπολιτικό ρίσκο.

Όσον αφορά στο πολυσυζητημένο θέμα της εισόδου της Κύπρου στο μετοχικό κεφάλαιο του έργου, αυτό θα πάει τώρα στο υπουργικό συμβούλιο της χώρας, το οποίο και θα έχει και τον τελικό λόγο.  

Πάντως, η απαντητική επιστολή της ελληνικής πλευράς παρέχει όλες τις δεσμεύσεις και φαίνεται να «έπεισε» την κυπριακή, η οποία τώρα θα εξετάσει υπό άλλο πρίσμα την είσοδό της στο μετοχικό κεφάλαιο του έργου. Σε κάθε περίπτωση, βασικός στόχος της Κυπριακής Δημοκρατίας εξακολουθεί να είναι η οικονομική βιωσιμότητα και το χαμηλό κόστος για τον Κύπριο καταναλωτή.

Οι έρευνες

Στο μεταξύ, οι έρευνες βυθού όχι μόνο συνεχίζονται αλλά βασική επιδίωξη είναι να επιταχυνθούν ακόμα περισσότερο. Οι τελευταίες φαίνεται να συνεχίζουν απρόσκοπτα δίχως να επηρεάζονται από τον τουρκικό παράγοντα ενώ στα «σκαριά» είναι και ένας δεύτερος γύρος Navtex στα διεθνή ύδατα προς τα ανατολικά.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος της χώρας, απαντώντας σε σχετική ερώτηση κατά την ενημέρωση των κυβερνητικών συντακτών πριν λίγες μέρες, διαβεβαίωσε πως οι έρευνες βόρεια της Κρήτης για το καλώδιο «θα συνεχιστούν κανονικά, το έργο συνεχίζεται χωρίς καμία πιθανότητα να γίνει κάτι διαφορετικό, όπως ακριβώς είναι προγραμματισμένο». Επέμεινε δε ότι οι έρευνες θα συνεχιστούν «χωρίς καμία πιθανότητα οποιασδήποτε διακοπής ή αλλαγής σχεδίων».

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι το έργο, με βάση τα όσα είναι μέχρι τώρα γνωστά, θα κοστίσει 2 δισ. για να μεταφέρει ενέργεια σε μια αγορά που τον Αύγουστο, στην κορύφωσή της φτάνει τα 1,4 GW.  Η διασύνδεση θα έχει συνολικό μήκος περίπου 1.200 χιλιοµέτρων και θα μπορεί να μεταφέρει 1.000 MW ηλεκτρικής ισχύος, µε δυνατότητα μελλοντικής αναβάθμισης στα 2.000 MW. Το έργο έχει σχεδιαστεί έτσι ώστε να μπορεί να μεταφέρει ενέργεια αμφίδρομα.