Ένα πολύπλοκο σκηνικό έχει διαμορφωθεί γύρω από τα πλωτά αιολικά πάρκα σε περιοχές της Κρήτης. Το υπουργείο Πολιτισμού μέσω του ΚΑΣ έβαλε «φρένο» στην εγκατάσταση υπεράκτιων αιολικών πάρκων σε τρεις από τις 18 προεπιλεγμένες περιοχές. Συγκεκριμένα, «stop» μπήκε στο οικόπεδο «Κρήτη 1», στη θαλάσσια περιοχή ΥΑΠ Κρήτη 2α και 2β και στη Γυάρο.
Από την πλευρά του, το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας υπέβαλε αίτηση θεραπείας αναφορικά με τα τρία αυτά θαλάσσια οικόπεδα. Το τελευταίο διάστημα πραγματοποιούνται διαβουλεύσεις μεταξύ των υπουργείων Ενέργειας και Πολιτισμού προκειμένου να επιλυθούν τα ζητήματα που έχει αναδείξει το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο (ΚΑΣ) σχετικά με την ανάπτυξη πλωτών αιολικών πάρκων στις συγκεκριμένες περιοχές.
Πρόσφατα, μάλιστα, πραγματοποιήθηκε συνάντηση μεταξύ στελεχών των δύο υπουργείων έτσι ώστε να βρεθεί «χρυσή τομή». Μέσα στον Σεπτέμβριο, σύμφωνα με πληροφορίες, αναμένεται να ξεκαθαριστεί το τοπίο για το πώς θα εξελιχθεί ο σχεδιασμός των υπεράκτιων αιολικών πάρκων.
Υπενθυμίζεται ότι το υπουργείο Πολιτισμού δεν έδωσε το «πράσινο φως» για την εγκατάσταση στις προαναφερθείσες περιοχές για τους εξής λόγους:
- Θαλάσσια περιοχή ΥΑΠ Κρήτη 1: Η περιοχή βρίσκεται απέναντι από την Κάτω Ζάκρο και έχει άμεση οπτική επαφή με τον αρχαιολογικό χώρο και το Μινωικό ανάκτορο της Ζάκρου, το οποίο είναι υποψήφιο για ένταξη στον Κατάλογο Μνημείων Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς της UNESCO.
- Θαλάσσια περιοχή ΥΑΠ Κρήτη 2α και 2β: Αυτές οι περιοχές περιβάλλουν το ακρωτήριο Αφορεσμένος και βρίσκονται σε εγγύτητα με τη Σπιναλόγκα και τη χερσόνησο Νησί ή Κολοκύθα, οι οποίες είναι κηρυγμένοι αρχαιολογικοί χώροι και τοπία ιδιαίτερου φυσικού κάλλους.
- Θαλάσσια περιοχή της Γυάρου: Η προτεινόμενη περιοχή βόρεια, δυτικά και νότια της νήσου βρίσκεται σε άμεση οπτική επαφή με τον κηρυγμένο Ιστορικό Τόπο της Γυάρου και δεν συνάδει με τον ιστορικό της χαρακτήρα.
Αξίζει να σημειωθεί ότι πριν έρθει ο «κόφτης» του υπουργείου Πολιτισμού, η πολυαναμενόμενη εγκατάσταση των υπεράκτιων αιολικών πάρκων στην ελληνική επικράτεια είχε προκαλέσει θύελλα αντιδράσεων. Ειδικότερα, αντιδράσεις είχαν ξεσπάσει για την Ελούντα-Σπιναλόγκα από τους ξενοδόχους και τους αιρετούς της Κρήτης και τη Γυάρο από κόμματα και φορείς της Αριστεράς.
Στόχος των διαβουλεύσεων είναι να βγει «λευκός καπνός» και να ξεπεραστούν τα προβλήματα, προκειμένου να προχωρήσει η πλήρης ανάπτυξη των πλωτών αιολικών πάρκων σε όλες τις περιοχές— συνολικά 18—λαμβάνοντας υπόψη την προστασία της πολιτιστικής κληρονομιάς και του φυσικού περιβάλλοντος. Το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας επιδιώκει να έχει ολοκληρώσει μέσα στο 2026 τις ανεμολογικές και ωκεανογραφικές μελέτες, προκειμένου, μέσω των μετρήσεων που θα προκύψουν, να διαμορφώσουν τις προσφορές τους εντός του 2027 οι ενδιαφερόμενοι επενδυτές.