Στο επίκεντρο βρέθηκαν οι τελευταίες εξελίξεις για το έργο της ηλεκτρικής διασύνδεσης της Κρήτης με την Κύπρο στη σημερινή τηλεδιάσκεψη που είχαν οι δύο πλευρές. Σε συνέχεια της αναβολής της προγραμματισμένης σύσκεψης την προηγούμενη Πέμπτη, ο ΑΔΜΗΕ μαζί με την Κομισιόν και τις δυο ρυθμιστικές αρχές Ελλάδας και Κύπρου (ΡΑΑΕΥ, ΡΑΕΚ) κλήθηκαν να θέσουν επί τάπητος όλες τις εκκρεμότητες που έχουν «πάει» το φιλόδοξο αυτό έργο κάποια βήματα πίσω.
Υπενθυμίζεται ότι το project αυτό, εν ονόματι «Great Sea Interconnector», έχει συνολικό προϋπολογισμό 1,9 δισ. και έχει «ταλαιπωρήσει» αρκετά όλους τους εμλεκόμενους, καθώς δεν φαίνεται να βγαίνει κάποια άκρη από τις απανωτές συναντήσεις που πραγματοποιούνται το τελευταίο διάστημα.
Τι περιμένουμε
Κατά τη διάρκεια της τελευταίας τους συνεδρίασης στις 15/7, ο ΑΔΜΗΕ παρέδωσε στη ΡΑΕΚ τα τελικά στοιχεία της μελέτης κόστους-οφέλους για την ηλεκτρική διασύνδεση Κύπρου-Ελλάδας. Τώρα, η ΡΑΕΚ θα κρίνει, με τη σειρά της, αν τελικά η ανάκτηση δαπανών του έργου θα γίνει κατά την κατασκευαστική περίοδο. Η αξιολόγηση της μελέτης κόστους-οφέλους του έργου δεν είναι εύκολη υπόθεση, καθώς θα γίνει από έναν οίκο, ο οποίος θα επιλεγεί ανάμεσα σε 3-4 υποψήφιους.
Την περασμένη Παρασκευή, μάλιστα, το υπουργείο Ενέργειας Κύπρου προχώρησε στην προκήρυξη του διαγωνισμού για την επιλογή του οίκου αξιολόγησης που θα κρίνει τη μελέτη κόστους οφέλους. Εκτός από τη μελέτη κόστους -οφέλους θα αξιολογηθεί και το επιχειρηματικό πλάνο που θα κρίνει τη συμμετοχή της κυπριακής πλευράς στο μετοχικό σχήμα του έργου.
Ο ΑΔΜΗΕ, από την πλευρά του έχει υποστηρίξει πως οι νέες ρυθμιστικές αποφάσεις πρέπει να ληφθούν εντός του χρονοδιαγράμματος που έχει θέσει ο διαχειριστής προκειμένου να ανάψει το «πράσινο» φως για το «Final Notice to Proceed» στη γαλλική Nexans για την κατασκευή του καλωδιακού τμήματος της διασύνδεσης Κρήτης-Κύπρου.
Πάντως, ο διαχειριστής είναι αποφασισμένος να το «πάει μέχρι τέλους», καθώς ο Διευθύνων Σύμβουλος του ΑΔΜΗΕ, Μάνος Μανουσάκης, είχε δηλώσει χαρακτηριστικά ότι είναι αποφασισμένος ακόμη και να το «τελειώσει» αν οι Κύπριοι δεν συναινέσουν στην ανάκτηση κόστους- μετακυλίοντας μέρος της επιβάρυνσης στους καταναλωτές και δεν το στηρίξουν από το ξεκίνημά του, τροποποιώντας το ρυθμιστικό πλαίσιο. Πιέσεις ασκεί και η γαλλική Nexans που κατασκευάζει το υποθαλάσσιο καλώδιο, η οποία και απαιτεί μέχρι τέλος Αυγούστου να πληρωθεί τη δόση που της αναλογεί για το έργο, δόση που αγγίζει τα 108 εκ. ευρώ, ειδάλλως απειλεί ακόμη με έξοδο από το έργο.
Με τα πολλά, η ηλεκτρική διασύνδεση φαίνεται πως έχει «μεταφερθεί» ήδη σε πολιτικό επίπεδο, καθώς σύμφωνα με πληροφορίες, υπήρξαν συζητήσεις τα τελευταία 24ωρα μεταξύ του Κύπριου Προέδρου, Νίκου Χριστοδουλίδη και του Πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, ο οποίος βρέθηκε το περασμένο Σάββατο στην Κύπρο για τον εορτασμό 50 ετών από το πραξικόπημα και την εισβολή των Τούρκων. Αυτοί είναι και που θα δώσουν τις τελικές κατευθύνσεις για να ληφθούν οι οριστικές αποφάσεις. Πάντως, το κλίμα είναι θετικό και οι δύο πλευρές έχουν εκφράσει την αισιοδοξία τους για την επίλυση των εκκρεμοτήτων.