Ο «κολοσσός» Meta, ο οποίος κατέχει το Facebook, το Instagram και το WhatsApp, ανακοίνωσε ότι το έργο καλωδίων «Project Waterworth» θα διαθέτει πρωτοφανή χωρητικότητα λόγω του ότι το υποθαλάσσιο καλώδιο θα χρησιμοποιεί σύστημα 24 ζευγών ινών, συνδέοντας πέντε μεγάλες ηπείρους.
Πρόκειται, μάλιστα, να φέρει κορυφαία συνδεσιμότητα σε αυτές (ΗΠΑ, Ινδία, Βραζιλία, Νότια Αφρική) και άλλες βασικές περιοχές. Επιπλέον, θα βοηθήσει και στην υποστήριξη των έργων τεχνητής νοημοσύνης (AI).
Το καλώδιο θα τοποθετηθεί σε βάθος έως 7.000 μέτρα και «θα χρησιμοποιηθούν βελτιωμένες τεχνικές ταφής σε περιοχές με ρήγματα υψηλού κινδύνου, όπως ρηχά νερά κοντά στην ακτή, για να αποφευχθούν ζημιές από άγκυρες πλοίων και άλλους κινδύνους».
«Αυτό το έργο θα επιτρέψει μεγαλύτερη οικονομική συνεργασία, θα διευκολύνει την ψηφιακή ένταξη και θα ανοίξει ευκαιρίες για τεχνολογική ανάπτυξη σε αυτές τις περιοχές. Για παράδειγμα, στην Ινδία, όπου έχουμε ήδη δει σημαντική ανάπτυξη και επενδύσεις σε ψηφιακές υποδομές, η Waterworth θα βοηθήσει στην επιτάχυνση αυτής της προόδου και θα στηρίξει τα φιλόδοξα σχέδια της χώρας για την ψηφιακή της οικονομία».
Η εταιρεία προσθέτει πως ήδη έχει αναπτύξει την τελευταία δεκαετία, περισσότερα από 20 υποθαλάσσια καλώδια.Το Ηνωμένο Βασίλειο διαθέτει περίπου 60 υποθαλάσσια καλώδια που μεταφέρουν το 99% των δεδομένων.
Η χρησιμότητα των υποθαλάσσιων καλωδίων
Περισσότερο από το 95% της παγκόσμιας κίνησης στο Διαδίκτυο μεταφέρεται μέσω υποθαλάσσιων καλωδίων, γεγονός που έχει προκαλέσει ανησυχίες σχετικά με την ευαισθησία τους σε επιθέσεις ή ατυχήματα και ως στόχο κατά τη διάρκεια γεωπολιτικών εντάσεων και συγκρούσεων.
Το ΝΑΤΟ ξεκίνησε μια αποστολή τον περασμένο Ιανουάριο για να αυξήσει την επιτήρηση πλοίων στη Βαλτική Θάλασσα μετά από ζημιές σε κρίσιμα υποθαλάσσια καλώδια.
Η Στρατηγική Εθνικής Ασφάλειας, που ανήκει σε κοινοβουλευτική επιτροπή του Ηνωμένου Βασιλείου, απηύθυνε πρόσφατα έκκληση για προστασία της υποθαλάσσιας καλωδιακής υποδομής από απειλές και «την επάρκεια της εθνικής ανθεκτικότητας σε περίπτωση μεγάλης και παρατεταμένης διακοπής».