Αβέβαιο το μέλλον της Folli Follie - Σε κίνδυνο η συμφωνία εξυγίανσης

Αβέβαιο το μέλλον της Folli Follie - Σε κίνδυνο η συμφωνία εξυγίανσης

Εξακολουθεί να παραμένει αβέβαιο το μέλλον της Folli Follie, καθώς η απόφαση με την οποία κρίνονται ως ένοχοι και καταδικάζονται σε φυλάκιση τα μέλη της οικογένειας Κουτσολιούτσου και οι  συνεργάτες τους, δεν προβλέπει την αποδέσμευση της κινητής και της ακίνητης περιουσίας της οικογένειας και της Folli Follie υπέρ της σημερινής, προσωρινής διοίκησης της εταιρείας.

Παράλληλα με την καταδικαστική απόφαση, το δικαστήριο αποφάσισε ομόφωνα τη διατήρηση της δέσμευσης των περιουσιακών στοιχείων «φυσικών και νομικών προσώπων», κινητών και ακινήτων  προκειμένου αυτά να διατεθούν ώστε να ικανοποιηθούν οι παθόντες της υπόθεσης. Μάλιστα, όπως επισημαίνεται, στη δίκη έχουν γίνει δεκτοί ως παθόντες, μικρομέτοχοι, ο ΕΦΚΑ, η Alpha Bank, και το Υπερταμείο.

Η προσωρινή διοίκηση, από την άλλη πλευρά,  έθεσε θέμα αποδέσμευσης των περιουσιακών στοιχείων της οικογένειας Κουτσολιούτσου, ακίνητα, λογαριασμοί κλπ, θέμα που όπως αναφέρθηκε «είναι ζωτικής σημασίας για την ολοκλήρωση της διαδικασίας εξυγίανσης της εταιρείας».

Από την πλευρά της, η υπεράσπιση αντιτάχθηκε στο αίτημα, τονίζοντας ότι τα περιουσιακά στοιχεία δεν μπορούν να αποδοθούν καθώς θεωρούνται προϊόντα εσόδων από παράνομη δραστηριότητα και επομένως πρέπει να διατηρηθεί το καθεστώς δέσμευσης για την προστασία του δημοσίου συμφέροντος. 

Οι συνήγοροι έκαναν λόγο για «μια εταιρία που ακόμη παράγει πλούτο» και υποστήριξαν ότι η προσωρινή διοίκηση της Folli Follie «υπό το πρόσχημα της εξυγίανσης θέλει να ξεπουλήσει περιουσιακά στοιχεία για να ενθυλακώσουν κάποιοι το τίμημα». «Το κομμάτι αυτό που παράγει πλούτο και είναι ακόμα υγιές το άφησε ο Δημήτρης Κουτσολιούτσος. Όπως δε ανέφεραν χαρακτηριστικά, «αυτό το υγιές κομμάτι η προσωρινή διοίκηση θέλει να το απομειώσει. Τα ακίνητα είναι δεσμευμένα ως προϊόντα ξεπλύματος μαύρου χρήματος. Αυτά δεν μπορούν να αποδοθούν».

Η εξέλιξη αυτή φαίνεται να είναι απειλητική για το μέλλον της εταιρείας, η οποία λειτουργεί με προσωρινή διοίκηση, με πρόεδρο και CEO τον κ. Γιώργο Σάμιο. 

Εξυγίανση και εμπόδια

Χωρίς την αποδέσμευση των ακινήτων των οποίων η αξία εκτιμάται σε 28 εκατ.ευρώ και των λοιπών περιουσιακών στοιχείων που ανέρχονται σε 4 ως 5 εκατ.ευρώ, οι δυο νέες εταιρείες που προέκυψαν από την εξυγίανση της Folli Follie (η FF OpsCo και η FF AssetCo) δεν θα μπορέσουν να προχωρήσουν στο έργο τους.

Η εταιρεία, η οποία λειτουργεί με την προσωρινή διοίκηση που την ανέλαβε μετά το «σκάνδαλο» του 2018, μετά από μια περιπετειώδη τετραετία μετά την πανδημία και τον πόλεμο στην Ουκρανία, κατάφερε να κλείσει το 2022 με κύκλο εργασιών 40 εκατ.ευρώ και μάλιστα με τον κλάδο του κοσμήματος να σημειώνει άνοδο 47% έναντι του 2021.Ο όμιλος απασχολεί περί τους 1.000 εργαζόμενους στην Ελλάδα και το εξωτερικό, ενώ το brand awareness εξακολουθεί να παραμένει σε ένα ποσοστό 93%. Επιπρόσθετα η εταιρεία, στο βαθμό που μπορεί, προσπαθεί να επενδύσει σε νέες συνεργασίες προαπθώντας να αυξήσει το δίκτυο των 100 καταστημάτων σε Ελλάδα και εξωτερικό. 

Ενδιαφέρον για εξαγορά

Η μη αποδέσμευση των περιουσιακών στοιχείων εκτός από πρόβλημα ρευστότητας, το οποίο επηρεάζει σημαντικά τη επιχειρηματική λειτουργία της εταιρείας καθώς επηρεάζει το κλείσιμο εμπορικών συμφωνιών, ενώ ταυτόχρονα ενισχύει και το ενδεχόμενο υπαναχώρησης των ομολογιούχων, η οποίοι είχαν συμφωνήσει για το σχέδιο εξυγίανσης. Στην περίπτωση αυτή, σύμφωνα με τα όσα είχε αναφέρει πρόσφατα ο κ. Σάμιος, το «όλο εγχείρημα θα καταρρεύσει εν μία νυκτί», παρά την προσπάθεια που έχει καταβληθεί τα τελευταία πέντε χρόνια.

Πάντως, σύμφωνα με πρόσφατες πληροφορίες, η εξυγιασθείσα Folli Follie έχει γίνει αποδέκτης ενδιαφέροντος για εξαγορά από το εξωτερικό ή και το εσωτερικό. Mετά από την πρόσφατη εξέλιξη, οι συζητήσεις τίθενται εν αμφιβόλω, καθώς η αποτίμηση της εταιρείας είναι μικρή.