Αναταράξεις στην ελληνική βιομηχανία χάλυβα
SHUTTERSTOCK/Nuttawut Uttamaharad
SHUTTERSTOCK/Nuttawut Uttamaharad

Αναταράξεις στην ελληνική βιομηχανία χάλυβα

Το ενεργειακό κόστος, η μείωση της ζήτησης, αλλά και η διεθνής συμπίεση των τιμών του χάλυβα έχουν οδηγήσει την ελληνική χαλυβουργία σε οριακό σημείο, με τις μεγάλες βιομηχανίες να προσπαθούν να αυξήσουν τον κύκλο εργασιών τους, προκειμένου να ενισχύσουν την κερδοφορία τους.

Το φαινόμενο αυτό, βέβαια, είναι έντονο και διεθνώς, καθώς ο χαλυβουργικός κλάδος έχει να αντιμετωπίσει και το υψηλό κόστος των επενδύσεων για την απανθρακοποίηση. Ειδικά στο τρίτο τρίμηνο του τρέχοντος έτους η ευρωπαϊκή βιομηχανία χάλυβα αντιμετωπίζει μεγάλη υποχώρηση στη ζήτηση, καθώς ο κατασκευαστικός τομέας και η αυτοκινητοβιομηχανία συνεχίζουν να υποχωρούν σε μεγάλες οικονομίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Μάλιστα, τα πρόσφατα στοιχεία για την πορεία της οικονομίας στην Ευρωζώνη παραμένουν αρνητικά, ενώ και άλλες μεγάλες οικονομίες όπως η Κίνα παρουσιάζουν ύφεση ή πολύ χαμηλές επιδόσεις.

Από την άλλη πλευρά, η προσπάθεια τιθάσευσης του πληθωρισμού μέσω της υπέρογκης αύξησης των βασικών επιτοκίων δανεισμού από τις Κεντρικές Τράπεζες ενέτειναν την αρνητική επίδραση στη ρευστότητα καθώς και στον ρυθμό ανάπτυξης της διεθνούς οικονομίας, ενώ η έως σήμερα μικρή αποκλιμάκωση των επιτοκίων δεν φαίνεται ότι στους επόμενους έξι έως δώδεκα μήνες θα αντιστρέψει την αρνητική τάση.

Παράλληλα, οι συνεχιζόμενες συγκρούσεις στην Ουκρανία και στη Μέση Ανατολή θα συνεχίσουν να συντηρούν την αβεβαιότητα αλλά και το υψηλό κόστος σε πρώτες ύλες και μεταφορές. 

Οι αμερικανικές εκλογές αποτελούν έναν ακόμη παράγοντα αστάθειας, όχι μόνο για την οικονομία των ΗΠΑ αλλά και για τη διεθνή οικονομία. Το βασικό  ερώτημα εστιάζεται στην πολιτική που θα ακολουθηθεί μετά τις εκλογές αναφορικά με την εμπορική πολιτική και κυρίως στην πολιτική των δασμών που θα ακολουθήσει η νέα κυβέρνηση. 

Από τις ελληνικές χαλυβουργίες, εισηγμένες στο Χρηματιστήριο Αθηνών, η μόνη που εμφανίζει θετική μεταβολή στα αποτελέσματα α΄ εξαμήνου 2024 έναντι του αντίστοιχου περσινού διαστήματος είναι η Έλαστρον με κύκλο εργασιών 94,5 εκατ. ευρώ έναντι 87,6 εκατ. ευρώ το α΄ εξάμηνο του 2023. Τα αποτελέσματα EBITDA της εταιρείας ήταν 3,8 εκατ. ευρώ, κατά 72,73% αυξημένα έναντι του α΄ εξαμήνου του 2023.

Παρόλα αυτά τα προβλήματα διαγράφονται έντονα γι αυτήν, καθώς η κατανάλωση προϊόντων χάλυβα στην ευρωπαϊκή αγορά αναμένεται να κυμανθεί σε οριακά θετικά επίπεδα για το σύνολο του 2024, επηρεαζόμενη κυρίως από τη μειωμένη ζήτηση του κλάδου των κατασκευών και της αυτοκινητοβιομηχανίας, ενώ παράλληλα με την κρίση στην ιδιωτική κατασκευαστική δραστηριότητα στην αγορά της Κίνας, εντείνουν την πίεση στις τιμές, οι οποίες κινήθηκαν πτωτικά και κατά τη διάρκεια του γ' τριμήνου.

Ακόμη, οι τιμές αγοράς βασικών πρώτων υλών και αποθεμάτων του ομίλου σημειώνουν πτώση 30% από την αρχή του έτους και 37% περίπου συνολικά από το β' τρίμηνο του 2023.

Στο πλαίσιο αυτό ο ρυθμός αύξησης του κύκλου εργασιών αναμένεται να είναι χαμηλότερος κατά το β' εξάμηνο του έτους αντικατοπτρίζοντας ως ένα βαθμό τις προσδοκίες των τελικών χρηστών για περαιτέρω μειώσεις τιμών. Αντιθέτως, τα λειτουργικά αποτελέσματα EBITDA του ομίλου αναμένεται να διαμορφωθούν βελτιωμένα έναντι του 2023, αντανακλώντας τις προσπάθειες για την ταχύτερη ανακύκλωση αποθεμάτων και διατήρηση του minimum αποθέματος ανά κατηγορία προϊόντος.

Η Αφοί Κορδέλλου έκλεισε το α΄ εξάμηνο 2024 με μείωση 21% του κύκλου εργασιών, στα 23,46 εκατ. ευρώ έναντι 29,76 εκατ. ευρώ για το α΄ εξάμηνο του 2023. Μείωση καταγράφεται και στα αποτελέσματα EBITDA που ήταν 457.000 ευρώ έναντι 1,33 εκατ. ευρώ για το πρώτο εξάμηνο του 2023.

Η εταιρεία έχει, πάντως, εντείνει τις προσπάθειές της για την ενίσχυση του τζίρου που προέρχεται από τα κατασκευαστικά έργα, του δημοσίου και του ιδιωτικού τομέα. Άλλωστε, το Ταμείο Ανάκαμψης αποτελεί μια ευκαιρία για την αύξηση των μεριδίων της στον εν λόγω κλάδο. 

Όπως αναφέρει η διοίκηση της εταιρείας, η ελληνική αγορά έδειξε τα πρώτα σημάδια κόπωσης μετά από ένα μεγάλο διάστημα ικανοποιητικής ζήτησης. Μάλιστα, όπως τονίζει «ο κίνδυνος μιας γενικευμένης σύρραξης στη Μέση Ανατολή εντείνεται, ενώ ο πόλεμος Ρωσίας – Ουκρανίας συνεχίζεται για τρίτη χρονιά με σοβαρές επιπτώσεις στην Ευρωπαϊκή Οικονομία. Οι συγκρούσεις αυτές λειτουργούν ανασταλτικά στην υλοποίηση επενδύσεων, καθώς δεν διαφαίνεται κάποια προοπτική διευθέτησης τους στο άμεσο μέλλον».

Η αποκλιμάκωση των επιτοκίων, από την άλλη πλευρά  δημιουργεί θετικές προοπτικές για την εταιρεία, ωστόσο αυτά παραμένουν σε υψηλά επίπεδα. Για παράδειγμα, οι τόκοι του α' εξαμήνου ήταν αυξημένοι κατά 158.000 ευρώ σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του προηγούμενου έτους, παρόλο που η εταιρεία μείωσε τον δανεισμό της κατά 1,57 εκατ. ευρώ σε σχέση με το α' εξάμηνο του 2023. Η πτώση των επιτοκίων αναμένεται να συνεχιστεί, μειώνοντας το χρηματοοικονομικό κόστος της εταιρείας, ενώ παράλληλα θα δώσει ένα σοβαρό κίνητρο στην υλοποίηση των επενδύσεων που τώρα βρίσκονται σε αναμονή.

Μειωμένα ήταν και τα οικονομικά μεγέθη της Προφίλ Τζιρακιάν για το πρώτο εξάμηνο του 2024 έναντι του αντίστοιχου περσινού διαστήματος. Ο κύκλος εργασιών ήταν 13,26 εκατ. ευρώ, έναντι 16,63 εκατ. ευρώ το α΄ εξάμηνο του 2023. 

Για το σύνολο της χρήσης η εταιρεία στοχεύει στην ενίσχυση των πωλήσεών της, καθώς επίσης και στην αύξηση της κερδοφορίας. Παρά την αρνητική διεθνή οικονομική συγκυρία τα μέχρι στιγμής στοιχεία από την πορεία της εγχώριας ζήτησης σε χαλυβουργικά προϊόντα δείχνουν ότι παραμένει σε ικανοποιητικά επίπεδα, τροφοδοτούμενη τόσο από την πρόοδο των μεγάλων δημόσιων και ιδιωτικών έργων όσο και από την οικοδομική δραστηριότητα. 

Η εταιρεία προσδοκά ότι θα περιορίσει τουλάχιστον τις απώλειες όγκου που καταγράφηκαν στο α' εξάμηνο. Ήδη πάντως το γ' τρίμηνο, που ολοκληρώθηκε, καταγράφηκε αύξηση του όγκου πωλήσεων, κάτι που δείχνει πως οι στόχοι οι οποίοι έχουν τεθεί από τη διοίκηση μπορούν να επιτευχθούν.