Ο Μάθιου Μπέναμ δεν είναι και πολύ γνωστός σε όσους παρακολουθούν το τι γίνεται στο αγγλικό ποδόσφαιρο. Θα έπρεπε όμως να είναι γνωστός, γιατί είναι ο άνθρωπος πίσω από την τεράστια επιτυχία μίας μικρής και άσημης ομάδας, της οποίας τον έλεγχο απέκτησε το 2012, πέντε χρόνια από τότε που αγόρασε ένα μικρό μετοχικό μερίδιο σε αυτήν.
Η Brentford είναι μία από τις λιγότερο γνωστές ποδοσφαιρικές ομάδες του Λονδίνου και ανέβηκε στην Premier League το καλοκαίρι του 2021, εβδομήντα και πλέον χρόνια από τότε που είχε υποβιβαστεί από την πρώτη κατηγορία των αγγλικών πρωταθλημάτων, δηλαδή τον πρόδρομο της Premier League.
Η άνοδος της Brentford οφείλεται σε πολύ μεγάλο βαθμό στον Μπέναμ, όχι μόνο γιατί έχει επενδύσει συνολικά τουλάχιστον 100 εκατομμύρια λίρες (περίπου 125 εκατομμύρια δολάρια) αλλά γιατί την έχει οργανώσει με έναν σχεδόν πρωτοποριακό τρόπο σε σχέση με τις περισσότερες άλλες.
Ποιος είναι όμως ο Μάθιου Μπέναμ; Πρώτα απ’ όλα πρέπει να πούμε πως ο ίδιος είναι οπαδός των μελισσών, όπως είναι το παρατσούκλι της ομάδας. Τη δεκαετία του 1990 εργάστηκε για ένα διάστημα στην Bank of America από την οποία αποχώρησε για να ασχοληθεί με τον αθλητικό στοιχηματισμό, πρώτα με την εταιρεία Matchbook και μετά με την Smartodds, η οποία ασχολείται με τη στατιστική έρευνα και τη δημιουργία μοντέλων σχετικών με τα αθλητικά γεγονότα. Η ενασχόλησή του με την στατιστική και την επεξεργασία αριθμών και δεδομένων έχει παίξει σημαντικό ρόλο στη στρατηγική που ακολουθεί η Brentford, όπως και μία άλλη ομάδα της οποίας είναι ιδιοκτήτης ο Μπέναμ, η Fc Midtjylland από την Δανία, τρεις φορές πρωταθλήτρια της δανέζικης Superliga από το 2014 που την αγόρασε.
Και οι δύο ομάδες προσέλαβαν επιστήμονες με εξειδίκευση στα μαθηματικά και τη στατιστική και τους ανέθεσαν ένα πολύ συγκεκριμένο έργο: την ανακάλυψη ποδοσφαιρικών ταλέντων με βάση απλά και μόνο τις επιδόσεις τους και όχι την φήμη τους ή τις απόψεις του αθλητικού Τύπου και διαφόρων «ειδικών».
Οι επιστήμονες της Brentford κατάφεραν με αυτόν τον τρόπο να εντοπίσουν πολύ ικανούς ποδοσφαιριστές για τους οποίους δεν είχε εκδηλωθεί ενδιαφέρον από πολλές ομάδες και η τιμή τους ήταν δυσανάλογα χαμηλή σε σχέση με τις ικανότητές τους.
Αυτή η προσέγγιση έφερε στην ομάδα πολλούς εξαιρετικούς ποδοσφαιριστές που βοήθησαν την ομάδα να ανεβάσει την απόδοσή της και της έφεραν και πολλά χρήματα όταν πουλήθηκαν, κάτι που σίγουρα βοήθησε και στην κάλυψη των εξόδων για την κατασκευή του νέου γηπέδου της ομάδας στο οποίο μετακόμισε τοπ 2020. Χαρακτηριστικά παραδείγματα ο Ollie Watkins, ο οποίος αγοράστηκε το 2017 από την Exeter έναντι 2 εκατ. ευρώ και πουλήθηκε το 2020 στην Aston Villa για σχεδόν 31 εκατ., o Said Benrahma που αγοράστηκε το 2018 από τη γαλλική Nice για 1,7 εκατ. ευρώ και το 2021 πουλήθηκε στην West Ham για 23 εκατ. και ο Neal Maupay ο οποίος κόστισε 2 εκατ. ευρώ το 2017 όταν η γαλλική Saint – Etienne τον πούλησε στην Brentford και έφερε στην ομάδα 22 εκατομμύρια ευρώ δύο χρόνια αργότερα με την πώλησή του στην Brighton and Hove Albion.
Κάτι αντίστοιχο αναμένεται να γίνει τους επόμενους μήνες με τον Ivan Toney, ο οποίος κόστισε στην Brentford 5,6 εκατ. ευρώ το 2020 από την Peterborough United (δύο χρόνια πριν τον είχε πουλήσει σε αυτήν η Newcastle μόνο για 850 χιλιάδες ευρώ) και αναμένεται να πουληθεί για ένα ποσό που θα μπορούσε άνετα να φθάσει και να ξεπεράσει τα 40 εκατ.ευρώ. Εκτός όμως από τις εξαιρετικές επιδόσεις στις αγοραπωλησίες ποδοσφαιριστών, ο Μπέναμ φαίνεται πως ξέρει να διαλέγει προπονητές, καθώς ο Δανός Τόμας Φρανκ βρίσκεται εκεί από το 2018 και έχει βοηθήσει πάρα πολύ την ομάδα.
Όσον αφορά όμως στα οικονομικά της ομάδας, η τεράστια διαφορά προς το καλύτερο ήρθε με την άνοδό της στην Premier League. Ενώ μέχρι τότε τα έσοδά της ήταν σχετικά μικρά, περίπου 14 εκατομμύρια λίρες Αγγλίας για τη σεζόν 2019 – 2020, και υπολείπονταν σταθερά των εξόδων, για τη σεζόν 2021 – 2022 που ήταν η πρώτη της στην Premier League ανέβηκαν στα 140 εκατομμύρια λίρες, δηλαδή δέκα φορές πάνω από αυτά που είχε όταν αγωνιζόταν στην αμέσως κατώτερη κατηγορία, την Championship.
Και, σε αντίθεση με ό,τι γινόταν δύο χρόνια πριν, τα έσοδα ήταν πολύ μεγαλύτερα από τα έξοδα και το τελικό οικονομικό αποτέλεσμα κερδοφόρο κατά 30 εκατομμύρια λίρες περίπου. Για την Premier League η κερδοφορία δεν είναι και πολύ συνηθισμένη για τις περισσότερες ομάδες, οι οποίες ξοδεύουν τεράστια ποσά για αγορές και μισθούς ποδοσφαιριστών και χρειάζονται συνεχώς νέα κεφάλαια είτε προσωρινά δάνεια από τους βασικούς μετόχους τους.
Σύμφωνα με άρθρο του Bloomberg από την 5η Δεκεμβρίου, τα οικονομικά στοιχεία της Brentford δείχνουν πως σε περίπτωση που ο Μπέναμ αποφάσιζε να πουλήσει μέρος της ομάδας ή ακόμα και ολόκληρη, η αποτίμησή της θα μπορούσε άνετα να φθάσει τις τέσσερις με έξι φορές τα ετήσια έσοδά της. Ειδικά στην περίπτωση της Brentford η οποία είναι κερδοφόρα, θα ήταν αρκετά εύκολο να φτάσει στο πάνω μέρος αυτού του εύρους. Αυτό σημαίνει πως, πάντα σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του Bloomberg, η ομάδα μπορεί να αξίζει από 560 εκατομμύρια λίρες μέχρι 840 εκατ., δηλαδή από 650 μέχρι 940 εκατ. ευρώ. Η ορθότητα τέτοιων υπολογισμών επιβεβαιώνεται μόνο στην περίπτωση που γίνει πραγματική πώληση, κάτι που σύμφωνα με τις πληροφορίες του Bloomberg δεν είναι καθόλου απίθανο.
Οι πηγές του διεθνούς πρακτορείου λένε πως η ομάδα είναι έτοιμη να ορίσει κάποια διεθνή τράπεζα ως σύμβουλό της για την περίπτωση πώλησης μεριδίου της από τη μεριά του Μπέναμ. Αυτό επιβεβαιώθηκε λίγο πολύ και από εκπρόσωπο της ομάδας, ο οποίος ανέφερε πως οι επιτυχίες της ομάδας είναι φυσικό να προσελκύουν επενδυτικό ενδιαφέρον. Ο εκπρόσωπος τόνισε πως η αφοσίωση του Μπέναμ στην ομάδα δεν τίθεται σε καμία περίπτωση υπό αμφισβήτηση αλλά μία ενίσχυση της ομάδας από την παρουσία νέου μετόχου θα ήταν πολύ ευεργετική για την Brentford και θα διασφάλιζε το μέλλον της.
Φαίνεται λοιπόν πως ο Μπέναμ είναι έτοιμος να υποδεχθεί έναν νέο συνεταίρο στην ομάδα, χωρίς να αποχωρήσει από την διοίκησή της. Αυτό θυμίζει κάπως την περίπτωση της Manchester United όπου η οικογένεια Glazer υποδέχθηκε τον δισεκατομμυριούχο Jim Radcliffe ο οποίος έφερε 1,3 δισ. λίρες αγοράζοντας το 25% της ομάδας. Μόνο που στην περίπτωση της Manchester United οι οπαδοί της ομάδας δεν θέλουν να βλέπουν μπροστά τους την αμερικανική οικογένεια Glazer ενώ στην περίπτωση της Brentford κυριολεκτικά λατρεύουν τον άνθρωπο που την αναζωογόνησε και την έκανε μία ομάδα πρότυπο.
Αν όντως τα πράγματα προχωρήσουν και ο Μπέναμ αποφασίσει να παραχωρήσει ένα σημαντικό μερίδιο σε αντάλλαγμα μίας σημαντικής χρηματικής συνεισφοράς στο ταμείο της ομάδας, μπορεί να βρεθούμε μπροστά σε μία πολύ σπάνια περίπτωση, κατά την οποία όλοι θα είναι χαρούμενοι.
Οι οπαδοί γιατί έρχονται νέα χρήματα χωρίς να αλλάξει η διοίκηση, ο τωρινός ιδιοκτήτης γιατί θα δει την ομάδα να ενισχύεται χωρίς να χρειάζεται να βάλει ο ίδιος νέα χρήματα και χωρίς να χάνει σημαντικό μετοχικό ποσοστό και ο νέος μέτοχος γιατί θα μπει σε μία κερδοφόρα και νοικοκυρεμένη ομάδα. Όλα αυτά βέβαια με μία προϋπόθεση, την παραμονή της ομάδας στην Premier League, γιατί σε αυτήν και στα τεράστια έσοδά της από τα τηλεοπτικά δικαιώματα βασίζεται η οικονομική επιτυχία όλων των ομάδων που συμμετέχουν σε αυτήν.