Οι μεγιστάνες της Βρετανίας απειλούν να αποχωρήσουν μαζικά από τη χώρα ενόψει των προτεινόμενων φορολογικών αλλαγών που προωθεί η κυβέρνηση, με έναν από τους δημοφιλέστερους προορισμούς μετεγκατάστασης να είναι η Ελλάδα, σύμφωνα με το CNBC.
Ελβετία, Μονακό, Ιταλία, Ελλάδα, Μάλτα, Ντουμπάι και Καραϊβική είναι οι βασικότεροι προορισμοί για το 63% πλουσιότερων Βρετανών υπηκόων, καθώς όπως δήλωσαν σε έρευνα της Oxford Economics για τις επιπτώσεις των κυβερνητικών μέτρων, σχεδιάζουν να εγκαταλείψουν το Ηνωμένο Βασίλειο εντός δύο ετών ή «σύντομα» εάν η κυβέρνηση των Εργατικών προχωρήσει στα σχέδια για να καταργήσει την έκπτωση φόρου που υπάρχει από την εποχής της αποικιοκρατίας.
Μάλιστα, το 67% δήλωσε ότι δεν θα είχε μετανάστευσε αρχικά στη Βρετανία.
Το ειδικό φορολογικό καθεστώς, που ισχύει για τους μη επιτηδευματίες εδώ και 200 χρόνια, επιτρέπει σε άτομα που ζουν στη Βρετανία αλλά έχουν την κατοικία τους αλλού να αποφεύγουν να πληρώνουν φόρο εισοδήματος και κέρδη κεφαλαίου που αποκτούν στο εξωτερικό για έως και 15 χρόνια.
Από το 2023, εκτιμάται ότι 74.000 άτομα απολάμβαναν το καθεστώς, από 68.900 το προηγούμενο έτος.
Οι Εργατικοί παρουσίασαν τον περασμένο μήνα τα σχέδιά τους για την κατάργηση του καθεστώτος, επεκτείνοντας μια δέσμευση που είχαν διατυπώσει στο προεκλογικό τους πρόγραμμα και ενισχύοντας προηγούμενες προτάσεις της τότε συντηρητικής κυβέρνησης για σταδιακή κατάργηση του καθεστώτος με την πάροδο του χρόνου.
Η εξέλιξη αυτή έρχεται καθώς ο πρωθυπουργός Κιρ Στάρμερ είχε δεσμευτεί να βελτιώσει τη δικαιοσύνη και να στηρίξει τα δημόσια οικονομικά, ενώ περαιτέρω ανακοινώσεις αναμένονται στη δήλωση του προϋπολογισμού στις 30 Οκτωβρίου.
Η υπουργός Οικονομικών Ρέιτσελ Ριβς είπε ότι η κατάργηση του προγράμματος θα μπορούσε να αποφέρει 2,6 δισ. λίρες (3,45 δισ. δολάρια) κατά τη διάρκεια της επόμενης κυβέρνησης.
Ωστόσο, η έρευνα της Oxford Economics, η οποία εκπονήθηκε νωρίτερα αυτό το μήνα σε συνεργασία με την ομάδα πίεσης Foreign Investors for Britain, εκτιμά ότι οι αλλαγές θα κοστίσουν αντίθετα στους φορολογούμενους ένα δισεκατομμύριο λίρες μέχρι το 2029 - 2030.
Σύμφωνα με τις προτάσεις, η έννοια της «κατοικίας» θα καταργηθεί και θα αντικατασταθεί με ένα σύστημα που θα βασίζεται σε μόνιμους κατοίκους, ενώ ο αριθμός των ετών κατά τα οποία τα χρήματα που κερδίζονται στο εξωτερικό δεν θα φορολογούνται στο Ηνωμένο Βασίλειο θα μειωθεί από 15 χρόνια σε τέσσερα.
Τα φυσικά πρόσωπα θα πρέπει επίσης να πληρώνουν φόρο κληρονομιάς μετά από 10 χρόνια διαμονής στο Ηνωμένο Βασίλειο και θα παραμένουν υπόχρεοι για 10 χρόνια μετά την αναχώρησή τους από τη χώρα. Επίσης, δεν θα τους επτρέπεται η αποφυγή του φόρου κληρονομιάς για περιουσιακά στοιχεία που κατέχονται σε καταπίστευμα.
Σύμφωνα με την έρευνα της Oxford Economics, το 98% των ερωτηθέντων δήλωσαν ότι θα μετανάστευαν από το Ηνωμένο Βασίλειο νωρίτερα από ό,τι είχαν προγραμματίσει προηγουμένως, εάν εφαρμόζονταν οι μεταρρυθμίσεις.
Οι 72 μεγιστάνες που συμμετείχαν στην έρευνα δήλωσαν ότι έχουν επενδύσει 118 εκατομμύρια λίρες ο καθένας στην οικονομία του Ηνωμένου Βασιλείου.
Η πλειονότητα (83%) ανέφερε τον φόρο κληρονομιάς επί των παγκόσμιων περιουσιακών τους στοιχείων ως βασικό κίνητρο για την αποχώρησή τους, ενώ το 65% αναφέρθηκε επίσης στις αλλαγές στον φόρο εισοδήματος και στον φόρο κεφαλαιακών κερδών.