Διεθνής Αερολιμένας Αθηνών: Ένα σταυροδρόμι πολιτισμών

Διεθνής Αερολιμένας Αθηνών: Ένα σταυροδρόμι πολιτισμών

Σταυροδρόμι πολιτισμών. Αυτές οι δύο λέξεις είναι οι πρώτες που σου έρχονται στο μυαλό, αν βρεθείς για λίγες μόνο ώρες στο Αεροδρόμιο «Ελευθέριος Βενιζέλος» και περιηγηθείς στους χώρους του, οι οποίοι ξεχειλίζουν από ζωή, αρώματα, εικόνες, πολιτισμούς, ήχους και γεύσεις. 

Αυτό, εξάλλου, μαρτυρά και η μεγάλη βαρύτητα που δίνει ο Διεθνής Αερολιμένας Αθηνών στην ανάδειξη του πολιτισμού τόσο της Ελλάδας, μέσα από τις εκθέσεις που φιλοξενεί, όσο και ξένων πολιτισμών, μέσα από διάφορες εκδηλώσεις που διοργανώνει, ώστε να φέρει σε επαφή τους επισκέπτες του με άγνωστους για εκείνους τόπους.

Επισκεφθήκαμε το αεροδρόμιο της Αθήνας σε μία περίοδο με ιδιαίτερα αυξημένη κίνηση λόγω της τουριστικής περιόδου, ωστόσο, η σωστή οργάνωση και διαχείριση του μεγάλου φόρτου εργασίας δίνει την ευκαιρία στον επισκέπτη να περάσει ευχάριστα το χρόνο του στους χώρους του μεγαλύτερου κόμβου της χώρας μας. 

Με την είσοδό μας στον αερολιμένα, στο επίπεδο των αναχωρήσεων στον ημιώροφο, είχαμε την ευκαιρία μαζί με τους ταξιδιώτες - επισκέπτες να απολαύσουμε, μεταξύ άλλων, την έκθεση με θέμα «Caryatis Aether» έως τις 28 Φεβρουαρίου του 2025, την έκθεση για το Μουσείο της Ακρόπολης και την έκθεση «Η ζωή του Ελευθερίου Βενιζέλου σε εικόνες». Η πρώτη είναι περιοδική έκθεση, ενώ οι δύο επόμενες συγκαταλέγονται στις μόνιμες εκθέσεις του αεροδρομίου. Στον ίδιο χώρο μάλιστα φιλοξενείται και το «Μουσείο», με εκθέματα από την περίοδο της κατασκευής και των ανασκαφών στην περιοχή της Μεσογαίας.

Επίσης, δεν θα μπορούσαμε να παραλείψουμε και τα διαφορετικά «happening» πολιτισμού που διοργανώνει η εταιρεία του αεροδρομίου, ταυτόχρονα προωθώντας την Αθήνα και το δίκτυο προορισμών της, όπως για παράδειγμα το πρόγραμμα Cultural DestiNAtions, μέσω του οποίου το αεροδρόμιο μας «ταξιδεύει» σε νέους προορισμούς προσφέροντας ακόμα μία αξέχαστη πολιτισμική εμπειρία. Μέσω του συγκεκριμένου προγράμματος, «ζωντανεύει» στο αεροδρόμιο το DNA από μοναδικούς τόπους του κόσμου, σε μια γνωριμία με τα ήθη, τα έθιμα και τα χαρακτηριστικά κάθε πολιτισμού, γεμάτα από μουσική, γαστρονομικές απολαύσεις και πολλές εκπλήξεις.

Σε μια άλλη παρέμβαση αυτή τη φορά για τη βελτιστοποίηση της επιβατικής εμπειρίας, ο Διεθνής Αερολιμένας Αθηνών έχει μεριμνήσει, επίσης, για τη σωστή και εύρυθμη λειτουργία στον τρόπο πρόσβασης των οχημάτων μπροστά στους χώρους Αναχωρήσεων και Αφίξεων, ώστε να μη δημιουργούνται προβλήματα και να μπορούν όλοι να υποδέχονται και να αποχαιρετούν τους ταξιδιώτες με ευκολία και ασφάλεια, ιδιαίτερα κατά τους καλοκαιρινούς μήνες, οπότε η επισκεψιμότητα είναι τεράστια. 

Υπό το πρίσμα αυτό, στις οδικές προσβάσεις μπροστά από το κτήριο του Κύριου Αεροσταθμού, σε Αναχωρήσεις και Αφίξεις, έχουν εγκατασταθεί σημεία ελεγχόμενης πρόσβασης με ανακλινόμενες μπάρες, από τα οποία διέρχονται όλα τα οχήματα για να αποβιβάζουν και να επιβιβάζουν τους ταξιδιώτες.

Οι οδηγοί έχουν στη διάθεσή τους 10 λεπτά παραμονής και έως 2 διελεύσεις την ημέρα. Στόχος της διαδικασίας είναι η διευκόλυνση της διέλευσης των οχημάτων κατά την παραλαβή και την αποβίβαση των επιβατών, σε ένα “project” που ήδη από την πρώτη μέρα βελτίωσε σημαντικά τόσο την εικόνα των χώρων όσο και την εμπειρία του κοινού.

«Η σύνδεση της Ελλάδας με τον κόσμο»

Στο αεροδρόμιο της Αθήνας θα συναντήσετε εμπορικά καταστήματα σε όλες τις περιοχές είτε αναχωρείτε από την Σένγκεν περιοχή είτε από την Εκτός Σένγκεν, οι οποίες έχουν ανανεωθεί πλήρως το τελευταία χρόνια.

Η αρχιτεκτονική που έχει ακολουθηθεί, είναι νοητά μιας αρχαίας ελληνικής αγοράς. Η περιήγηση ξεκινάει με την ανοιχτή ελεύθερη ζώνη των duty free καταστημάτων, όπου ο επιβάτης θα βρει κατά βάση αρώματα, καλλυντικά, deli προϊόντα, ποτά, σοκολάτες και καπνικά είδη. Μετά ακολουθεί ένας διάδρομος, σαν «δρομάκι» -όπως αυτά που θα συναντήσεις στο κέντρο της Αθήνας, όπου υπάρχουν καταστήματα και boutique- ο οποίος καταλήγει σε μία «πλατεία» με τα εστιατόρια και τα καφέ.  Αυτή είναι, νοητά, η διαδρομή που ακολουθεί ο επιβάτης και στις δύο εμπορικές περιοχές.

Επίσης, επειδή το αεροδρόμιο της Αθήνας είναι η σύνδεση της Ελλάδας με τον κόσμο, θα δεις το ελληνικό στοιχείο να προβάλλεται έντονα, με ελληνικές προτάσεις προς τον ταξιδιώτη, όπως ελληνικά brands και προϊόντα, ελληνικά concepts και Έλληνες σχεδιαστές.

Πριν από την αναχώρησή του ή κατά την άφιξή του, ο επιβάτης θα βρει μάρκες καθαρά ελληνικές, ελληνικά προϊόντα, όπως λάδι μέλι κ.ά., ενώ  το ελληνικό στοιχείο υπάρχει σε όλες τις κατηγορίες, όπως ρούχα, αξεσουάρ, κοσμήματα και γεύσεις. Στόχος είναι οι ταξιδιώτες να φεύγουν με μία γλυκιά ελληνική ανάμνηση, ελληνική γεύση, άρωμα και αίσθηση. 

Όσον αφορά το φαγητό, θα συναντήσουν πληθώρα ελληνικών γεύσεων στα διάφορα εστιατόρια του αεροδρομίου, όπως γύρο, γεμιστά, παστίτσιο, μουσακά κ.ά.. Επίσης, υπάρχουν ελληνικά brands  που θα συναντήσει ο ταξιδιώτης στη βόλτα του στην Ελλάδα, τα οποία θα τα βρει πρωτίστως στο αεροδρόμιο της Αθήνας. Χωρίς βέβαια να του αποκλείουμε διεθνή αγαπημένα brands, όπως τα Starbucks, τα Burger King ή το Pret a Manger, αλλά και διεθνείς γεύσεις, όπως ιταλική, μεξικάνικη ή ασιατική κουζίνα και διάφορες άλλες προτάσεις comfort food. 

Προτεραιότητα για τον ΔΑΑ η προσβασιμότητα 

Φυσικά, ο Διεθνής Αερολιμένας Αθηνών δεν θα μπορούσε να μην είχε μεριμνήσει για τους επιβάτες με αναπηρία ή μειωμένη κινητικότητα, οι οποίοι χρειάζονται βοήθεια και έναν ειδικά διαμορφωμένο χώρο αναμονής και εξυπηρέτησης. Στόχος είναι όλοι οι επιβάτες να αισθάνονται άνετα και το ίδιο σημαντικοί, ώστε να απολαύσουν την παραμονή τους στο Αεροδρόμιο όσο το δυνατόν περισσότερο.

Οι China friendly γωνίες του Αεροδρομίου

Περπατώντας στους χώρους του Αεροδρομίου, παρατηρούμε τις China friendly γωνίες με QR κωδικούς οι οποίες έχουν τοποθετηθεί με σκοπό να κάνουν ακόμη πιο εύκολη τη διαμονή των Κινέζων ταξιδιωτών τόσο στους χώρους του αεροδρομίου, όσο και στην Αθήνα. Επίσης, ένας χάρτης της Αθήνας είναι πάντα χρήσιμος για τους ξένους επισκέπτες, γι’αυτό και στο αεροδρόμιο υπάρχουν πολλά σημεία, όπου ο καθένας μπορεί να προμηθευτεί από έναν, εντελώς δωρεάν.

Παράλληλα είχαμε την ευκαιρία να ξεφυλλίσουμε το ελεύθερο προς διάθεση προς το κοινό περιοδικό του αεροδρομίου, «READY 2Board» που προσφέρει ένα ιδανικό καλωσόρισμα στους επισκέπτες της πόλης μας με πληροφορίες τόσο για το αεροδρόμιο όσο και για τον προορισμό,

Το πρόγραμμα «Athens spotlighted» μόνο στο Αεροδρόμιο 

Αποκλειστικά στον Διεθνή Αερολιμένα Αθηνών, οι ξένοι επισκέπτες έχουν την ευκαιρία να προμηθευτούν εντελών δωρεάν σε επιλεγμένα σημεία στο επίπεδο αφίξεων την «κάρτα πόλης» του ΔΑΑ, την Athens Spotlighted, σκανάροντας απλά έναν QR κωδικό.

Τι είναι το «Athens spotlighted»; Ένα πρόγραμμα του αεροδρομίου που προσφέρει μοναδικές εκπτώσεις και προνόμια στους τουρίστες για τα καλύτερα εστιατόρια, μπαρ, boutiques και μαγαζιά της Αθήνας, δίνοντας στον επισκέπτη τη δυνατότητα να εκμεταλλευτεί με τον καλύτερο δυνατό τρόπο τον χρόνο που διαθέτει στην πρωτεύουσα και να απολαύσει την πιο ενδιαφέρουσα πλευρά της. 

Μία βόλτα στο ολοκαίνουριο Lounge της AEGEAN 

Ένα από τα τελευταία στολίδια που ήρθαν να προστεθούν στον Διεθνή Αερολιμένα Αθηνών είναι το ολοκαίνουργιο Lounge της AEGEAN στην περιοχή extra Σένγκεν και είναι έτοιμο να προσφέρει μια αναβαθμισμένη εμπειρία.

Είχαμε την ευκαιρία να απολαύσουμε μια μοναδική ξενάγηση από τους ανθρώπους της AEGEAN που μας έβαλαν στη θέση VIP απολαμβάνοντας τα μοναδικά προνόμια και τις υπηρεσίες  / ανέσεις ενός εξαιρετικού χώρου πραγματικά!

Η λιτή γλυπτική παραδοσιακή αρχιτεκτονική της Ελλάδας αποτέλεσαν έμπνευση για τον σχεδιασμό του νέου Lounge που συνδυάζει την τεχνολογία αιχμής του αεροπλάνου ενσωματώνοντας ταυτόχρονα στοιχεία από τη νέα εταιρική ταυτότητα.

Οι καμπύλες μορφές με στρογγυλεμένες ακμές, τα υλικά υψηλής ποιότητας όπως το μάρμαρο, το μωσαϊκό, το γυαλί και το ξύλο κυριαρχούν στην αίθουσα δημιουργώντας ένα σύγχρονο και μοντέρνο χώρο που εστιάζει αποκλειστικά στην άνεσή σας.

Η βιώσιμη ανάπτυξη στο επίκεντρο

Στο περιθώριο της επίσκεψής μας είχαμε την ευκαιρία να ενημερωθούμε επίσης σχετικά με τις αξίες και τους στόχους της Εταιρείας Αεροδρομίου, κυρίως με το βλέμμα στραμμένο στην επόμενη μέρα για το ταξίδι, αλλά και την πόλη της Αθήνας ως βιώσιμου, ελκυστικού προορισμού. Πραγματικά, η βιώσιμη ανάπτυξη βρίσκεται στο επίκεντρο της μακροπρόθεσμης εταιρικής στρατηγικής του ΔΑΑ και, κατά συνέπεια, σε όλες τις βασικές πτυχές της λειτουργίας του.

Η πρόκληση της κλιματικής αλλαγής είναι πιο ορατή από ποτέ και ο ΔΑΑ αντιλαμβάνεται την ευθύνη του ως οργανισμός.  Η προστασία του περιβάλλοντος  αποτελεί την κινητήρια δύναμη της Εταιρείας, ώστε να διατηρήσει την ανταγωνιστικότητά της μακροπρόθεσμα, αντιμετωπίζοντας τις σύγχρονες προκλήσεις και συμμετέχοντας ενεργά στη διαμόρφωση ενός μοντέλου ανάπτυξης χωρίς αποκλεισμούς, ευθυγραμμισμένο με τους Στόχους Βιώσιμης Ανάπτυξης των Ηνωμένων Εθνών (UN SDGs). 

Ειδικά στον τομέα της περιβαλλοντικής υπευθυνότητας, ο ΔΑΑ εφαρμόζει ένα ευρύ πλέγμα πρωτοβουλιών, πρακτικών και δράσεων, υιοθετώντας συχνά διαδικασίες που ξεπερνούν την απλή εταιρική συμμόρφωση. Η πρωτοβουλία του αεροδρομίου της Αθήνας “Route 2025” ξεχωρίζει.

«Route 2025»: Ο οδικός χάρτης προς μηδενικές εκπομπές

Ενεργό μέλος στο εθελοντικό πρόγραμμα για τη Διαχείριση & Μείωση των Εκπομπών  Άνθρακα των Αεροδρομίων (Airport Carbon Accreditation) του  Διεθνούς Συμβουλίου Αεροδρομίων της Ευρώπης από τη δημιουργία του το 2009, ο ΔΑΑ έχει πιστοποιηθεί από το 2016 ως το πρώτο -και έως και σήμερα παραμένει το μοναδικό- αεροδρόμιο με Ουδέτερο Ισοζύγιο Άνθρακα στην Ελλάδα.

Από το 2019, η Εταιρεία Αεροδρομίου έχει αναλάβει με την πρωτοβουλία «Route 2025» τη δέσμευση για την επίτευξη μηδενικού αποτυπώματος άνθρακα (Net Zero Carbon) για τις εκπομπές υπό τον άμεσο έλεγχό του μέχρι το 2025, πολύ πριν από το στόχο του 2050 που έχει ανακοινωθεί από το ACI Europe (Διεθνές Συμβούλιο Αεροδρομίων Ευρώπης) και υιοθετείται εν γένει από την αεροπορική βιομηχανία.

Το 2023 η εταιρεία πιστοποιήθηκε στο στάδιο 4+ «Μετάβαση» του προγράμματος Airport Carbon Accreditation, το οποίο απαιτεί υπολογισμό εκπομπών από περισσότερες πηγές και σύνταξη σχεδίου δράσης για τρίτα μέρη  (αεροπορικές εταιρείες, εταιρείες επίγειας εξυπηρέτησης, εμπορικές επιχειρήσεις κλπ), με στόχους και μέτρα για τη μείωση των εκπομπών τους.

ΔΑΑ και φωτοβολταϊκά πάρκα: Αυτοπαραγωγή και ιδιοκατανάλωση

Τον Απρίλιο του 2023, ο ΔΑΑ εγκαινίασε τον μεγαλύτερο φωτοβολταϊκό σταθμό αυτοπαραγωγής στην Ελλάδα, μια επένδυση με σημαντικό θετικό περιβαλλοντικό αποτύπωμα που ενισχύει την ταυτότητα της Αθήνας ως βιώσιμου προορισμού.

Μαζί με το πρώτο φωτοβολταϊκό πάρκο του αεροδρομίου, 8 MW, το οποίο λειτουργεί από το 2011, και σε συνδυασμό με την επόμενη φάση του έργου -που εκτιμάται ότι θα είναι μια επιπλέον εγκατάσταση 35,5 MW προς ολοκλήρωση εντός του 2025- ο ΔΑΑ θα έχει εξασφαλίσει την παραγωγή του συνόλου ηλεκτρικής ενέργειας που χρειάζεται ετησίως μέχρι το 2046, οπότε και λήγει η σύμβαση παραχώρησης της εταιρείας, μεγιστοποιώντας την αυτοκατανάλωση μέσω της χρήσης αποθήκευσης με μπαταρίες 82,5 μεγαβατώρων.

Η περιήγηση του liberal.gr στους χώρους του Διεθνούς Αερολιμένα Αθηνών αποτέλεσε μία μοναδική βιωματική εμπειρία, την οποία απολαμβάνουν ετησίως περί τους 30 εκατομμύρια επιβάτες, με την πρόβλεψη βάσει και των υπό κατασκευή έργων υποδομής μέχρι το 2045 ο αριθμός αυτός να ανέρθει στα 50 εκατομμύρια. Πενήντα εκατομμύρια επιβάτες σε ένα σταυροδρόμι πολιτισμών, οι οποίοι θα ισοδυναμούν κάθε χρόνο με 50 εκατομμύρια ευκαιρίες προβολής του ελληνικού πολιτιστικού στοιχείου και της Αθήνας ως παγκόσμιου βιώσιμου προορισμού.