Θα μπορούσατε να φανταστείτε ότι μία κορυφαία τεχνολογία computer vision θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί ως «ελεγκτής κυκλοφορίας» στον εναέριο χώρο των αιολικών πάρκων; Και μάλιστα συμβάλλοντας ταυτόχρονα σε μία υψηλής σημασίας περιβαλλοντική δραστηριότητα, όπως η προστασία των πτηνών που ζουν και πετούν ανάμεσα στις ανεμογεννήτριες;
Η Digisec είναι ακριβώς η εταιρεία που έχει αναπτύξει προσφέρει ένα από τα καλύτερα συστήματα ομαλής λειτουργίας ανεμογεννητριών στο κόσμο ενώ παράλληλα προστατεύει τα πτηνά που πετάνε κοντά τους σε περιοχές Natura 2000. Κερδίζοντας έτσι το βραβείο της καλύτερης Startup αλλά και αυτό της εταιρείας με μεγάλο περιβαλλοντολογικό αντίκτυπο στα 2α βραβεία του Elevate Greece.
Το 2017, εν μέσω των συνεπειών των capital controls, ο Γιώργος και ο Χρήστος Διακομανώλης αποφάσισαν να αφήσουν την πολύχρονη καριέρα τους σε μεγάλες ελληνικές και ξένες τεχνολογικές εταιρείες και να δημιουργήσουν την Startup Digisec. Μαζί τους και η σημερινή CEO της εταιρείας, Μαρίνα Αστρίτη. Με ίδια κεφάλαια και σε μια δύσκολη οικονομική περίοδο συνέστησαν μια ομάδα μηχανικών και προγραμματιστών, η οποία σχεδίασε προϊόντα αιχμής με focus στο με το computer vision. Και σε σύντομο χρονικό διάστημα παρουσίασαν συστήματα για διάφορους τομείς της αγοράς, όπως για παράδειγμα το λιανεμπόριο, αλλά και τα αιολικά πάρκα, που είχαν αρχίσει να αναπτύσσονται ραγδαία.
Η ιδέα για την ανάπτυξη του Bird Monitoring System προήλθε από μια κοινοτική οδηγία η οποία επιβάλλει σε όλα τα αιολικά πάρκα που αναπτύσσονται εντός προστατευόμενων περιοχών Natura 2000 σε χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης να εγκαθιστούν συστήματα αποτροπής πρόσκρουσης πτηνών σε ανεμογεννήτριες.
Δεν θα πρέπει να διαλάθει της προσοχής μας, ότι μόνο στην Ελλάδα, ο αριθμός των ανεμογεννητριών εντός περιοχών Natura 2000, από τις 139 το 2018 έφτασε στις 352 το 2020 ενώ ανάλογη αύξηση σημειώθηκε τα επόμενα χρόνια. Τόσο στη χώρα μας όσο και σε όλη την Ευρώπη.
Η σχετική έρευνα που πραγματοποίησε η ομάδα της Digisec έδειξε ότι τα τότε συστήματα προστασίας των πτηνών ήταν χαμηλής τεχνολογίας και αποδοτικότητας. Ο λόγος ήταν ότι βασίζονταν κατά βάση σε αισθητήρες κίνησης, με υψηλό ποσοστό αποτυχίας στην αναγνώριση των πτηνών, με ότι αρνητικό αυτό συνεπάγεται. Η διοικητική ομάδα διέγνωσε το πρόβλημα αλλά κυρίως, διαπίστωσε ότι μπορούσε να προσφέρει λύσεις μέσω της τεχνολογίας που η ίδια είχε αναπτύξει. Και κάπως έτσι, η σχετική ευκαιρία... πέτυχε «φλέβα χρυσού».
Έτσι, Το 2019 ξεκίνησε η ανάπτυξη του Bird Monitoring System της Digisec. Το αποτέλεσμα ξεπέρασε τις προσδοκίες. Σύντομα ήρθαν οι πρώτες πιλοτικές υλοποιήσεις αλλά και τα πρώτα συμβόλαια με εταιρείες μεγαθήρια στο χώρο των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας.
Άγρυπνος και έξυπνος φρουρός στις ανεμογεννήτριες
Η λύση της Digisec βασίζεται σε κάμερες πολύ υψηλής ανάλυσης 8Κ οι οποίες επιβλέπουν το χώρο γύρω από τις ανεμογεννήτριες και με χρήση Τεχνητής Νοημοσύνης πραγματοποιούν αναγνωρίσεις πτηνών, τα οποία ξεχωρίζουν από άλλα αντικείμενα, όπως αεροπλάνα, σύννεφα, drones κ.α.
Μόλις το πτηνό φτάσει στην ακτίνα αποτροπής εκπέμπεται από τα ηχεία του συστήματος ένας ειδικός ήχος με στόχο αυτό να αλλάξει την πορεία του. Στη σπάνια περίπτωση που το πτηνό συνεχίσει την πορεία του προς τα πτερύγια της ανεμογεννήτριας το Bird Monitoring System δίνει εντολή να σταματήσει η λειτουργία της ανεμογεννήτριας, ωσότου το πτηνό εξέλθει από την επικίνδυνη ζώνη.
Με αυτόν τον τρόπο και σώζονται οι ζωές χιλιάδων σπάνιων πτηνών ενώ παράλληλα μειώνονται δραματικά οι παύσεις λειτουργίας των ανεμογεννητριών οι οποίες κοστίζουν σε έσοδα στον παραγωγό ηλεκτρικής ενέργειας.
Όλα τα δεδομένα και οι ενέργειες αναγνώρισης και αποτροπής παρουσιάζονται στους διαχειριστές μέσα από μια ειδική πλατφόρμα λογισμικού με τον χρήστη να μπορεί να δει τα δεδομένα οπτικοποιημένα, να ελέγξει το Bird Monitoring System αλλά και κάποιες λειτουργίες της ανεμογεννήτριας.
Η μεγάλη ανάπτυξη στην Ευρώπη και η πορεία προς ...Αμερική
Η Digisec από το 2020 έχει αναπτύξει συνεργασίες με μεγάλες εταιρείες στο κλάδο των ανανεώσιμων πηγών στη στην χώρα μας, όπως η Τέρνα Ενεργειακή, η Iberdrola και η Enel, ενώ στα μέσα του 2022 ανέλαβε την εγκατάσταση συστημάτων Bird Monitoring στο πρώτο υπεράκτιο αιολικό πάρκο της Μεσογείου, το Beleolico της Renexia SpA, στο Taranto της Ιταλίας. Συνολικά η Digisec έχει τοποθετήσει το Bird Monitoring σε πάνω 40 αιολικά πάρκα στην Ελλάδα και την Ευρώπη ενώ στις αρχές του 2023 αναμένεται να αναλάβει νέα projects σε Ισπανία και Αυστρία. Το 2024 η εταιρεία σχεδιάζει να κάνει το μεγάλο άλμα στην αγορά των Η.Π.Α.
«Βάλαμε ένα στοίχημα. Να εξάγουμε ελληνική υψηλή τεχνολογία made in Greece στις αγορές του κόσμου. Είμαστε υπερήφανοι για αυτή τη διάκριση. Η αναγνώριση μας δίνει ώθηση να συνεχίσουμε να επενδύουμε σε νέες τεχνολογίες και πρωτοποριακές λύσεις που βασίζονται σε Artificial Intelligence και Machine Learning» σχολίασε ο COO και συνιδρυτής της Digisec, Γιώργος Διακομανώλης, παραλαμβάνοντας το πρώτο βραβείο του 2ου διαγωνισμού του Elevate Greece, όπου σημειωτέον, ξεχώρισαν 10 ελληνικές Startups σε ένα σύνολο 700 νεοφυών επιχειρήσεων.
Βέβαια η Digisec έχει να επιδείξει και άλλες διακρίσεις. Το 2020 απέσπασε το βραβείο Merit Winner στην κατηγορία «Digital Innovation Award» στα «2020 Virtual WITSA Global ICT Excellence Awards», και του WITSA (World Information Technology and Services Alliance), o οποίος είναι μια κοινοπραξία ενώσεων από τη βιομηχανία τεχνολογίας πληροφοριών και επικοινωνιών σε όλο τον κόσμο. Το 2021 πήρε το πρώτο βραβείο καλύτερης startup στο Greentech Challenge, το οποίο διοργάνωσε το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο, ενώ παράλληλα συμμετείχε και στο πρόγραμμα Scaleup του ΣΕΒ.
Σε κάθε περίπτωση, οι πρωτοβουλίες στήριξης του ελληνικού οικοσυστήματος νεοφυών επιχειρήσεων, όπως το Elevate Greece ή και και το Scaleup Community του ΣΕΒ, βοηθούν τόσο στην ενίσχυση της καινοτομικής ικανότητας των ελληνικών επιχειρήσεων ώστε να είναι ανταγωνιστικές όσο βέβαια και στην εξωστρέφεια. Φυσικά, όμως και στην κατεύθυνση προσέλκυσης χρηματοδότησης μέσω funding, την οποία η Duigisec σκοπεύει να αξιοποιήσει για το «πέρασμά» της στην αμερικανική ήπειρο...
www.digisec.gr