Αεροπορικές εταιρείες έχουν κερδίσει δισεκατομμύρια δολάρια από τα λεγόμενα «junk fees», χρεώνοντας επιπλέον ποσά στους επιβάτες για την επιλογή θέσης ή μεταφορά επιπλέον χειραποσκευής, σύμφωνα με αναφορά της Υποεπιτροπής της Γερουσίας που δημοσιεύθηκε την Τρίτη (26/11).
Συγκεκριμένα, από το 2018 έως και το 2023, πέντε αμερικανικές αεροπορικές εταιρείες έβγαλαν περισσότερα από 12 δισεκατομμύρια δολάρια μόνο από τα τέλη επιλογής θέσης, ένα «αδέσμευτο» κόστος, το οποίο συνήθιζε να περιλαμβάνεται ως μέρος της τιμής του αεροπορικού εισιτηρίου, αναφέρει το CNN.
Η έκθεση του Κογκρέσου αναφέρει επίσης, ότι ορισμένες αεροπορικές εταιρείες έχουν πληρώσει εργαζομένους για να εντοπίζουν πελάτες που προσπαθούν να αποφύγουν τα τέλη για τις χειραποσκευές.
Η Frontier και η Spirit πλήρωσαν 26 εκατομμύρια δολάρια το 2022 και το 2023 για να ενθαρρύνουν τους υπαλλήλους να εντοπίζουν επιβάτες που παραβιάζουν τις πολιτικές αποσκευών, αναγκάζοντας τους να πληρώσουν τα τέλη ή να χάσουν την πτήση τους.
Αυτή η 55σέλιδη έκθεση έρχεται την ώρα που η απερχόμενη κυβέρνηση Μπάιντεν κάνει προσπάθεια για την πάταξη των αεροπορικών εταιρειών, ενισχύοντας την προστασία των καταναλωτών. Νωρίτερα αυτό το μήνα, το Υπουργείο Μεταφορών ανακοίνωσε ότι θα αρχίσει να εφαρμόζει ένα νέο κανόνα που θα απαιτεί από τις αεροπορικές εταιρείες να παρέχουν αυτόματες επιστροφές χρημάτων στους επιβάτες για ακυρωμένες ή με σημαντική καθυστέρηση πτήσεις.
Σημειώνεται, πως η Frontier επιβεβαίωσε αυτή την πρακτική, εξηγώντας ότι τα κίνητρα για τους υπαλλήλους στην πύλη αποσκοπούν στο να διασφαλιστεί η συμμόρφωση με τις πολιτικές του μεγέθους αποσκευών και να αντιμετωπίζονται δίκαια όλοι οι επιβάτες.
Η Μόνιμη Υποεπιτροπή Ερευνών της Γερουσίας αναφέρει ότι θα πραγματοποιήσει ακρόαση με αξιωματούχους των εταιρειών American, Delta, United, Frontier και Spirit, την επόμενη εβδομάδα.