Ομαδικές αγωγές από Έλληνες ξενοδόχους κατά της πλατφόρμας Booking
Shutterstock
Shutterstock

Ομαδικές αγωγές από Έλληνες ξενοδόχους κατά της πλατφόρμας Booking

Σε ομαδικές αγωγές κατά της διαδικτυακής πλατφόρμας κρατήσεων Booking, προσφεύγουν οι Έλληνες ξενοδόχοι, με την υποστήριξη του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου Ελλάδος (ΞΕΕ), με στόχο την αμφισβήτηση της χρήσης ρητρών ισοτιμίας τιμών από την πλατφόρμα, οι οποίες εμπόδιζαν τα ξενοδοχεία να προσφέρουν χαμηλότερες τιμές στις δικές τους ιστοσελίδες σε σύγκριση με αυτές που αναγράφονται στις πλατφόρμες των διαδικτυακών ταξιδιωτικών πρακτορείων (OTA).

Σύμφωνα με το Greek Travel Pages, το θέμα περιστρέφεται γύρω από την υποχρέωση που επέβαλε η πλατφόρμα στους ξενοδόχους να μη διαθέτουν τα δωμάτιά τους σε τιμές χαμηλότερες από αυτές με τις οποίες εμφανίζονται στην πλατφόρμα.

Η ανακοίνωση έγινε από τον πρόεδρο του HCH Αλέξανδρο Βασιλικό, κατά τη διάρκεια της 12ης Γενικής Συνέλευσης του Επιμελητηρίου στην Αθήνα, ο οποίος τόνισε ότι η ενέργεια αυτή ευθυγραμμίζεται με τη δυναμική που δημιούργησε η πρόσφατη απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου (ΔΕΚ) (υπόθεση C-264/23) για τους Γερμανούς ξενοδόχους, η οποία κήρυξε τις ρήτρες ισοτιμίας τιμών περιττές για την οικονομική βιωσιμότητα των πλατφορμών OTA.

Ο κ. Βασιλικός υπογράμμισε ότι η απόφαση του ΔΕΚ τεκμηριώνει τη ζημία που προκαλούν οι τιμολογιακοί περιορισμοί της Booking, χαρακτηρίζοντάς τους παράνομους και ότι στρεβλώνουν τον θεμιτό ανταγωνισμό στην αγορά. «Η απόφαση αυτή επιβεβαιώνει τη ζημία που προκαλείται στα ευρωπαϊκά ξενοδοχεία από τις πρακτικές της Booking.com», δήλωσε.

Ο Διευθύνων Σύμβουλος της Γερμανικής Ένωσης Ξενοδοχείων (IHA), απηύθυνε επίσης χαιρετισμό στη συνέλευση, παρέχοντας πληροφορίες σχετικά με τη δεκαετή δικαστική διαμάχη της Γερμανίας κατά της Booking. Εξήγησε ότι τα γερμανικά δικαστήρια είχαν ήδη αποφανθεί κατά της χρήσης ρητρών ισοτιμίας τιμών, με την απόφαση του ΔΕΚ να ενισχύει αυτά τα αποτελέσματα.

Ο ίδιος κάλεσε επίσης, τους Έλληνες ξενοδόχους να συμμετάσχουν σε μια συλλογική ευρωπαϊκή προσπάθεια. «Σας ενθαρρύνουμε, μαζί με την ένωση και το επιμελητήριό σας, να αναλάβετε δράση κατά της Booking. Η γερμανική υπόθεση χρησιμεύει ως ισχυρό πρότυπο. Με την ομαδοποίηση των αξιώσεων σε όλη την Ευρώπη, μπορούμε να παρουσιάσουμε μια ενιαία υπόθεση στο δικαστήριο».

Το Ξενοδοχειακό Επιμελητήριο Ελλάδος συνεργάζεται στενά με ένα εξειδικευμένο δικηγορικό γραφείο για την ενοποίηση των αξιώσεων και τον συντονισμό με άλλες ευρωπαϊκές ξενοδοχειακές οργανώσεις. Απώτερος στόχος είναι να κατατεθεί ενιαία αγωγή στην Ολλανδία, όπου βρίσκεται η έδρα της Booking.

Στην πρωτοβουλία θα συμμετάσχουν έμπειροι ειδικοί στο δίκαιο του ανταγωνισμού και κορυφαίοι οικονομολόγοι για τη δημιουργία ενός ισχυρού νομικού επιχειρήματος.