ΕΑΣ: Τι υποστηρίζουν οι εργαζόμενοι, ο ρόλος της πρότασης ONEX στην ανάταξη της βιομηχανίας
Eurokinissi
Eurokinissi

ΕΑΣ: Τι υποστηρίζουν οι εργαζόμενοι, ο ρόλος της πρότασης ONEX στην ανάταξη της βιομηχανίας

Ημερίδα για τις εξελίξεις στα Ελληνικά Αμυντικά Συστήματα οργάνωσε το σωματείο εργαζομένων «Η Συσπείρωση» κατά την οποία τέθηκαν ζητήματα που αφορούν το μέλλον της ΕΑΣ, τη συμφωνία MSM – ΕΑΣ αλλά και την πρόταση του ομίλου ONEX.

Επίκεντρο της ημερίδας ήταν η επιτακτική ανάγκη γα την ανάταξη της ΕΑΣ, η παρουσίαση της πρότασης της ONEX, ενώ στο στόχαστρο των εργαζομένων μπήκε η συμφωνία MSM – ΕΑΣ, την οποία σε σχετικό δελτίο τύπου οι εργαζόμενοι χαρακτηρίζουν ως, «Μια συμφωνία «αρπαγής» παραγωγικών δυνατοτήτων, τεχνογνωσίας και θέσεων εργασίας.

Σε μια περίοδο που η βιομηχανία πυρομαχικών εμφανίζει διεθνώς υψηλότατη ζήτηση και καταγράφεται εκτόξευση των τιμών, η απόσυρση των ΕΑΣ από την παραγωγή του μεταλλικού μέρους των βλημάτων 155 mm, απεμπολώντας πολύτιμη τεχνογνωσία δεκαετιών, χαρακτηρίστηκε ως εγκληματική παραγωγική συρρίκνωση και αποδιάρθρωση που στερεί τζίρους εκατ. ευρώ ετησίως θυσιάζοντας παράλληλα εκατοντάδες θέσεις εργασίας οι οποίες ενώ θα μπορούσαν να δημιουργηθούν στην πατρίδα μας, δημιουργούνται εκτός χώρας.

Ο περιορισμός στη γόμωση και μάλιστα με την υποκοστολογημένη τιμή των 90 ευρώ πιστοποιεί το μέγεθος της 2 «αστοχίας» όταν τα βλήματα 155 mm αποτιμώνται από 2.500 έως 3.500 $ έκαστο».

Στην ημερίδα παρευρέθηκαν και τοποθετήθηκαν ο πρώην Δ/νων Σύμβουλος της ΠΥΡ.ΚΑΛ. και Αν. Γραμματέας του Τομέα Άμυνας του ΠΑΣΟΚ, κ. Π. Μοσχολιός, ο επικεφαλής της θεματικής ομάδας Εθνικής Άμυνας της ΝΙΚΗΣ, Αντιστράτηγος ε.α. κ. Ι. Ιντζές, ο πρώην πρόεδρος και Δ/νων Σύμβουλος των ΕΑΣ, κ. Δ. Φυντανίδης, ο Πρόεδρος του Ε.Κ.Ε.Δ.Α., κ. Β. Λίγγος, εκπρόσωποι της Ο.Ε.Χ.Β.Ε. και του σωματείου «Η ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ», ενώ παρέστησαν ο πρώην Πρόεδρος των Ε.Α.Σ. κ. Δ. Κουτσοθεόδωρος και ο πρώην Δ/νων Σύμβουλος, κ. Χ. Μπουρτζάλας.

Στη σχετική πρόσκληση του σωματείου «Η ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ», ανταποκρίθηκε ο Πρόεδρος και Δ/νων Σύμβουλος του Ομίλου ONEX, κ. Π. Ξενοκώστας, προκειμένου να αναλύσει την πρόταση της ΟΝΕΧ για τα ΕΑΣ με εστίαση στις κρίσιμες διαστάσεις που αφορούν τους όρους αμοιβής και εργασίας.

Μάλιστα οι εργαζόμενοι κάλεσαν και τον Πρόεδρο του ΣΕΚΠΥ να τοποθετηθεί, ενώ τονίστηκε ότι «Τα ΕΑΣ από αυτόνομη καθετοποιημένη μονάδα παραγωγής πυρομαχικών μεθοδεύεται να καταστούν σε έναν περιορισμένο και εξαρτημένο υποκατασκευαστή, από Βιομηχανία του παρελθόντος να μοιάζουν με υποστελεχωμένη βιοτεχνία. Ισχυρή απειλή απώλειας θέσεων δουλειάς και ανεργίας για τους εργαζόμενους».

Το επιχειρηματικό πλάνο

Ο Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της ΟΝΕΧ ανέλυσε το επιχειρηματικό πλάνο της πρότασης που υπέβαλε για την παραγωγική ανασυγκρότηση των ΕΑΣ χωρίς καμία εξάρτηση είτε από ευρωπαϊκά και εθνικά κεφάλαια, είτε από κρατικά συμβόλαια επισημαίνοντας απόλυτα και ως προτεραιότητα την πρόθεση συμβολής στην αμυντική θωράκιση της χώρας, εφόσον αυτό ζητηθεί.

Οι επενδύσεις θα καλυφθούν με ίδια κεφάλια και κεφάλαια από τις ΗΠΑ. Τα συμβόλαια που θα υποστηριχθούν θα αφορούν διεθνείς παραγγελίες ενισχύοντας την εξωστρέφεια της εγχώριας αμυντικής βιομηχανίας και την παραγωγή «πλεονασμάτων» αμυντικής διπλωματίας.

Υπογράμμισε την εμπειρία του Ομίλου ONEX στην εξυγίανση και παραγωγική ανάταξη βιομηχανιών κατά το υπόδειγμα που ακολουθείται στα Ναυπηγεία Νεωρίου- Σύρου και Ελευσίνας. Αναφορικά με την υλοποίηση της πρότασης δεσμεύθηκε, μεταξύ άλλων, για διασφάλιση των υφιστάμενων και δημιουργία νέων θέσεων εργασίας, αξιοποίηση έμπειρων και εξειδικευμένων στελεχών που προέρχονται από τα ΕΑΣ, τερματισμό της ομηρείας των συμβάσεων ορισμένου χρόνου για τους εργαζόμενους της «Βιομηχανικής Συνεργασίας» στα ΕΑΣ και καθαρούς μισθούς από 1.200 ευρώ για τους εργαζόμενους στην παραγωγή.

Σημειώθηκε δε εμφατικά με βάση το σχετικό δελτίο τύπου των εργαζομένων, ότι «στη συμφωνία MSM – ΕΑΣ δεν αναφέρεται καμία δέσμευση για θέσεις και σχέσεις εργασίας, παρά μόνο για τη συνέχιση της Κοινοπραξίας ακόμη και στην περίπτωση εκκαθάρισης των ΕΑΣ.

Με βάση τα λεχθέντα στην ημερίδα, κρίσιμο ζητούμενο είναι η δημιουργία εγχώριας αμυντικής βιομηχανίας με ισχυρή παραγωγική βάση στην Ελλάδα μέσα από στρατηγικές συνεργασίες με τον Ιδιωτικό Τομέα.

Η ολοκληρωμένη παραγωγή πυρομαχικών, σύμφωνα με τους εργαζομένους σε αντίθεση με το περιεχόμενο της συμφωνίας MSM – ΕΑΣ, μπορεί και πρέπει να οδηγήσει στη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας, σε συμβάσεις αορίστου χρόνου, με αξιοπρεπείς μισθούς και όρους δουλειάς για εκατοντάδες εξειδικευμένους εργαζόμενους της «Βιομηχανικής Συνεργασίας» στα ΕΑΣ υπογράμμισε η κα Λ. Σταύρου, Πρόεδρος του σωματείου «Η ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ».

Η παραγωγική αποεπένδυση των ΕΑΣ, παρά τα 180 εκ. ευρώ που έχουν διατεθεί ως αυξήσεις μετοχικού κεφαλαίου την τελευταία τετραετία, η ελλιπής συντήρηση και ο ανύπαρκτος εκσυγχρονισμός των μηχανολογικού εξοπλισμού τέθηκε από εργαζόμενους ως «κραυγή αγωνίας» για τις συνθήκες υγείας και ασφάλειας με έντονο τον κίνδυνο ατυχημάτων ή ακόμη και ανεξέλεγκτων καταστάσεων, την ώρα που σοβαρές ανησυχίες εκφράστηκαν για τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις της παραγωγικής διαδικασίας από ενδεχόμενη έλλειψη αντίστοιχης πρόνοιας.

Ο Πρόεδρος του Ε.Κ.Ε.Δ.Α. και εργαζόμενος των ΕΑΣ, κ. Β. Λίγγος, επισήμανε την τεχνογνωσία των εργαζομένων των ΕΑΣ και την διαχρονικά αυτόνομη παραγωγική ικανότητα της Εταιρείας στην παραγωγή πυρομαχικών όλων των διαμετρημάτων ενώ στάθηκε στις γραμμές παραγωγής που υπήρχαν στο συγκρότημα εργοστασίων της Ελευσίνας.

Ο πρώην Δ/νων Σύμβουλος της ΠΥΡ.ΚΑΛ. και αν. Γραμματέας του Τομέα Άμυνας του ΠΑΣΟΚ, κ. Π. Μοσχολιός υποστήριξε, μεταξύ άλλων, ότι χάθηκαν δύο (2) μεγάλες ευκαιρίες για τα ΕΑΣ.

Την περίοδο 2019-23 πραγματοποιήθηκαν παραγγελίες 20 δισ. ευρώ χωρίς τη συμμετοχή της Εθνικής Αμυντικής Βιομηχανίας. Μετά το 2021 υπάρχει τεράστια ζήτηση πυρομαχικών, ιδίως 155 mm, χωρίς τη συμμετοχή των ΕΑΣ. Η Κυβέρνηση καλλιεργεί δύο «μύθους» αφενός πως τα ΕΑΣ δεν έχουν προϊόντα που ζητάει η αγορά και αφετέρου ότι για τα ελλείμματα ευθύνεται η παραγωγή.

«Πρέπει να εντείνουμε τις προσπάθειές μας ώστε να διασωθούν τα ΕΑΣ χωρίς να έχουμε προκαταλήψεις για τη συμμετοχή ιδιωτικών κεφαλαίων με έλεγχο Δημοσίου».

Ο πρώην Πρόεδρος και Δ/νων Σύμβουλος των ΕΑΣ, κ. Δ. Φυντανίδης έκανε μια αναδρομή στις παραγωγικές δυνατότητες των ΕΑΣ, οι οποίες πέραν της ευρείας γκάμας πυρομαχικών αφορούν και μια ποικιλία αξιόπιστων οπλικών συστημάτων τονίζοντας ότι η απαξίωση δεν είναι η συνθήκη που αντιπροσωπεύει τη δυναμική και την τεχνογνωσία των ΕΑΣ.

Ο επικεφαλής της θεματικής ομάδας Άμυνας της ΝΙΚΗΣ, Αντιστράτηγος ε.α. κ. Ι. Ιντζές, υπογράμμισε τη διαπίστωση της ακολουθούμενης πολιτικής απαξίωσης της Αμυντικής βιομηχανίας, η οποία οδηγεί σε ολοένα μεγαλύτερη εξάρτηση από το εξωτερικό και επιφέρει την αποδυνάμωση της Εθνικής μας Κυριαρχίας. Στην απόφαση για συνεργασία με την τσέχικη εταιρεία MSM, τα ΕΑΣ γίνονται βοηθητική μονάδα.

 Έτσι σε βλήμα που κοστολογείται πάνω από 2.000 ευρώ, τα ΕΑΣ θα παράγουν μόνο τη γόμωση (κοστολόγιο περί τα 90 ευρώ) ενώ το μεταλλικό μέρος θα παράγεται από την ξένη εταιρεία. Τέλος, οι εργαζόμενοι εξέφρασαν την ανάγκη η ημερίδα – παρέμβαση αυτή να αποτελέσει την αφετηρία μια πολύπλευρης προσπάθειας για τη διάσωση και αναγέννηση των ΕΑΣ, καθώς και ευρύτερα την παλινόρθωση της εγχώριας αμυντικής βιομηχανίας χωρίς τεχνητά διλήμματα.