Fraport Greece: Απευθείας πτήσεις από τα Βόρεια στην καρδιά του τουρισμού

Fraport Greece: Απευθείας πτήσεις από τα Βόρεια στην καρδιά του τουρισμού

Με εντυπωσιακή άνοδο στην επιβατική κίνηση και πανευρωπαϊκές διακρίσεις για το Αεροδρόμιο της Θεσσαλονίκης, η Fraport Greece θέτει γερές βάσεις για περαιτέρω ανάπτυξη στο 2025. Η διαχειρίστρια εταιρεία 14 περιφερειακών αεροδρομίων στη χώρα μας είναι συνώνυμη με την αξιοπιστία, την ασφάλεια και την ολοκληρωμένη ταξιδιωτική εμπειρία, προσφέροντας ποιοτικές υπηρεσίες στους επιβάτες της και προστιθέμενη αξία στο εγχώριο τουριστικό προϊόν.

Το 2024 η Fraport Greece πέτυχε ένα εντυπωσιακό «άνοιγμα», εξυπηρετώντας συνολικά περισσότερους από 36 εκατομμύρια επιβάτες, φτάνοντας τον στόχο που είχε θέσει για το 2033, 9 χρόνια νωρίτερα.

Ταυτόχρονα το ελληνικό τουριστικό τοπίο «απογειώνεται» χάρη στις στρατηγικές επενδύσεις που έχουν υλοποιούνται στις υποδομές των περιφερειακών αεροδρομίων, και φυσικά, με την ασταμάτητη πρόοδο του Αεροδρομίου Θεσσαλονίκης «Μακεδονία», το οποίο απέσπασε σημαντικές διεθνείς διακρίσεις.

Η θετική πορεία της εταιρείας τόσο στα οικονομικά στοιχεία όσο και στην κυκλοφορία, σηματοδοτείται από τις διακρίσεις που απέσπασε και πάλι το αεροδρόμιο Θεσσαλονίκης «Μακεδονία», από αξιόπιστους φορείς όπως το Διεθνές Συμβούλιο Αεροδρομίων (ACI).

Το «Μακεδονία» κατάφερε για τρίτη συνεχόμενη χρονιά να διακριθεί στα «2024 Airport Service Quality (ASQ) Awards» του διεθνούς φορέα ACI. Το βραβείο του «καλύτερου αεροδρομίου στην Ευρώπη στην κατηγορία 5 έως 15 εκατομμύρια επιβάτες» ανήκει και φέτος στον Αερολιμένα Θεσσαλονίκης, ο οποίος διακρίθηκε και με τον τίτλο του «καθαρότερου αεροδρομίου στην Ευρώπη» για δεύτερη συνεχή χρονιά, καθώς και με το βραβείο του «πιο ευχάριστου αεροδρομίου στην Ευρώπη» για πρώτη φορά, αποδεικνύοντας έμπρακτα τη συνεχιζόμενη πρόοδο του Αεροδρομίου και την αφοσίωση της Fraport Greece στη βελτίωση της ταξιδιωτικής εμπειρίας.

«Είναι τιμή μας να βλέπουμε το αεροδρόμιο Θεσσαλονίκης «Μακεδονία» να διακρίνεται ξανά σε διεθνές επίπεδο. Αυτές οι βραβεύσεις αντανακλούν τη σκληρή δουλειά και την αφοσίωση της ομάδας μας, αλλά και όλων των συνεργατών μας, καθώς και τη στρατηγική μας δέσμευση για τη διαρκή αναβάθμιση των υπηρεσιών μας» αναφέρει ο ο Alexander Zinell, Διευθύνων Σύμβουλος της Fraport Greece. «Η αναγνώριση από τους ίδιους τους επιβάτες αποτελεί το μεγαλύτερο κίνητρο για να συνεχίσουμε την αδιάκοπη βελτίωση της ταξιδιωτικής εμπειρίας στη Θεσσαλονίκη».

Η Fraport Greece, με στρατηγική προσέγγιση και μακροπρόθεσμο σχεδιασμό, έχει καταφέρει να αναδείξει το αεροδρόμιο Θεσσαλονίκης «Μακεδονία» ως σημείο αναφοράς για τη λειτουργία και τις υπηρεσίες του στην περιοχή. 

Στην ίδια κατεύθυνση, το 2024 καταγράφηκε σημαντική αύξηση στην επιβατική κίνηση και τις πτήσεις, με το Αεροδρόμιο της Θεσσαλονίκης να είναι το πιο πολυσύχναστο και να συμβάλλει καθοριστικά τόσο στη δυναμική πορεία της εταιρείας όσο και στην τοπική ανάπτυξη.

Η αυξημένη κίνηση σε διεθνείς και εγχώριους προορισμούς, οι επενδύσεις για την περαιτέρω αναβάθμιση των υποδομών και η ενίσχυση της συνεργασίας με δημόσιους και ιδιωτικούς φορείς επιβεβαιώνουν την πρόθεση της Fraport Greece να συνεχίσει την πορεία ανάπτυξης και να ανταποκριθεί στις αυξημένες απαιτήσεις του τουριστικού κλάδου. 

Με τη Θεσσαλονίκη να παραμένει πρωτοπόρος, το Αεροδρόμιο "Μακεδονία" αναδεικνύεται σε σημαντικό παράγοντα για την ενίσχυση της τουριστικής δυναμικής στην Ελλάδα και τη συνεχιζόμενη επιτυχία της χώρας ως τουριστικού προορισμού.

Ποιοί προορισμοί καταγράφουν μεγαλύτερη πρόοδο

Το 2024 έκλεισε με ιστορικό ρεκόρ καθώς από το σύνολο των 14 περιφερειακών αεροδρομίων της Fraport Greece εξυπηρετήθηκαν πάνω από 36 εκατομμύρια επιβάτες. Ένας στόχος ο οποίος υλοποιήθηκε 9 χρόνια νωρίτερα μιας και αφορούσε το 2033.

Ο συνολικός αριθμός επιβατών που πέρασαν από τα υπό διαχείριση τερματικά ανήλθε σε 36.026.347, με τις πτήσεις στο εσωτερικό να σημειώνουν αύξηση κατά 6,1% (7.779.518) και τις διεθνείς πτήσεις ακόμη πιο ενισχυμένες στο 6,4% (28.246.829).

Στους διεθνείς προορισμούς, πρωτοστατούν σε αριθμό επιβατών και traffic το Ηνωμένο Βασίλειο, η Γερμανία, η Ιταλία, η Πολωνία και η Ολλανδία. Στα εγχώρια τερματικά αντίστοιχα πρωταγωνιστικό ρόλο συνεχίζει να έχει η Θεσσαλονίκη, με Ρόδο, Κέρκυρα, Χανιά και Κω να ακολουθούν.

Ραγδαία ανάπτυξη όμως είχε σε κυκλοφορία το αεροδρόμιο της Μυτιλήνης με συνολικό ποσοστό 13,3% (καταγράφοντας εντυπωσιακή αύξηση 45,8% από εξωτερικό) και ακολουθούν της Ρόδου με 12,7%, της Σκιάθου 8,7%, των Χανίων 8,3% ενώ ισόβαθμα είναι της Κέρκυρας και της Ζακύνθου με ποσοστό 6,8%.

Οι προοπτικές για το 2025 είναι θετικές, με τα στοιχεία του πρώτου διμήνου να είναι ιδιαίτερα ενθαρρυντικά για μια εξίσου αποδοτική χρονιά. Από τα 14 αεροδρόμια της Fraport Greece πέρασαν ως τα τέλη Φεβρουαρίου 1.324.409 επιβάτες, δηλαδή 3,7% περισσότεροι σε σύγκριση με την ίδια περίοδο του 2024.

Την ίδια περίοδο, οι διεθνείς πτήσεις αυξήθηκαν σε ένα εντυπωσιακό για τα άκρα της σεζόν 9,3%. Μικτές τάσεις τον Φεβρουάριο εν μέσω χειμερινής σεζόν και μετά τις γιορτές εμφανίζουν πτήσεις και αριθμός επιβατών ανά τερματικό.

Μεγάλη συμβολή στην επιτυχία της εταιρίας διαδραματίζει το Αεροδρόμιο της Θεσσαλονίκης, αποτελώντας την ναυαρχίδα της Fraport Greece, με περισσότερους από 7 εκατομμύρια επιβάτες να περνούν τις πύλες του τερματικού και να πραγματοποιούνται 57.080 πτήσεις στο 2024.

Αντίστοιχα, στους δύο πρώτους μήνες του 2025, ο Αερολιμένας «Μακεδονία» συνεχίζει να καταγράφει αύξηση, 8,8% σε σύγκριση με το αντίστοιχο διάστημα του 2024. Η επιβατική κίνηση τόσο στο εσωτερικό όσο και στο εξωτερικό κινείται ανοδικά κατά 6,4% και 10,6% αντίστοιχα.

Το ίδιο διάστημα ο αριθμός των πτήσεων εσωτερικού αυξήθηκε 1,0% ενώ οι πτήσεις εξωτερικού 10,1% με συνολική αποτίμηση 5,7% για το τερματικό της Θεσσαλονίκης.

Ποιοι παράγοντες θα ξεκλειδώσουν την ανάπτυξη του κλάδου 

H αναπτυξιακή τροχιά στην οποία έχει εισέλθει ο ελληνικός τουρισμός, τόσο με τη γρήγορη ανάκαμψή του στη μετα-covid εποχή, όσο και με τις επενδύσεις που προσελκύει ο κλάδος, απαιτεί συνεχή ανατροφοδότηση για τη διατήρησή της.

Καινοτομία, νέες υποδομές και ενίσχυση της συνεργασίας μεταξύ ιδιωτικού και δημόσιου τομέα μπαίνουν σε πρώτο πλάνο, ώστε να ανοίξει ο δρόμος για την περαιτέρω βιώσιμη ανάπτυξη του εγχώριου τουριστικού προϊόντος.

Ο τελευταίος παράγοντας μάλιστα, αυτός της συνεργασίας ιδιωτικού και δημόσιου τομέα, κρίνεται καθοριστικός για την ορθή αξιοποίηση των πόρων που έρχονται μέσα από τις επενδύσεις, των καινοτομιών που σχεδιάζονται με σκοπό τη δημιουργία νέων υποδομών που θα στηρίξουν το αύριο του τουρισμού στη χώρα μας.  

Οι υπάρχουσες υποδομές, ειδικά κατά τις περιόδους τουριστικής αιχμής οι οποίες συνεχώς και παρατείνονται, δέχονται συνεχώς μεγάλες πιέσεις. Απαιτείται σχεδιασμός και ταχεία υλοποίηση των έργων αναβάθμισης των κρίσιμων υποδομών, ειδικά στα νησιά, αλλά και σε πολλούς ανερχόμενους τουριστικούς προορισμούς σε όλη την επικράτεια.

Σε αυτές τις υποδομές δεν ανήκουν μόνο οι λιμένες και οι αερολιμένες, αλλά περιλαμβάνονται και η υδροδότηση, ο ηλεκτρισμός, οι μεταφορές και η διαχείριση λυμάτων, που αποτελούν εμπόδια για την ομαλή και αποτελεσματική λειτουργία των τουριστικών περιοχών.

Συνεπώς, καθίσταται επιτακτική η ανάγκη να τεθούν οι υποδομές στο επίκεντρο ενός καλά συντονισμένου σχεδιασμού στρατηγικής ανάπτυξης, προκειμένου να διασφαλιστεί η βιωσιμότητα, η ποιότητα και η ανταγωνιστικότητα του εγχώριου τουριστικού προϊόντος στην παγκόσμια αγορά.

Επενδύσεις και ενίσχυση υποδομών - Η συμβολή της Fraport Greece

Στην κατεύθυνση της στήριξης και της ενίσχυσης του εγχώριου τουριστικού προϊόντος, η Fraport Greece επενδύει σταθερά στις υποδομές των 14 περιφερειακών αεροδρομίων, διαθέτοντας ετησίως ποσά που αγγίζουν τα 50 εκατ. ευρώ για την αναβάθμιση και βελτίωση των εγκαταστάσεών τους.

Επιπρόσθετα, για την αναμόρφωση και ανακατασκευή των διαδρόμων, στο πλαίσιο ενίσχυσης του ήδη υψηλού επιπέδου ασφαλείας, έχουν δεσμευθεί κονδύλια ύψους 146 εκατ. ευρώ.

Τα έργα αυτά, τα οποία εντάσσονται στη Σύμβαση Παραχώρησης, αποτελούν μέρος ενός ευρύτερου προγράμματος μεγάλης κλίμακας που υλοποιεί η εταιρεία, με στόχο τη συμμόρφωση με τους νέους κανονισμούς ασφαλείας της EASA (European Union Aviation Safety Agency).

Παράλληλα, η Fraport Greece σχεδιάζει πρόσθετες επενδύσεις ύψους 200 εκατ. ευρώ, με στόχο την αύξηση της φέρουσας ικανότητας στα αεροδρόμια της Κω «Ιπποκράτης», της Κέρκυρας «Ιωάννης Καποδίστριας», της Μυκόνου και της Σαντορίνης.

Τα αεροδρόμια αυτά πλησιάζουν τα όρια δυναμικότητάς τους λόγω της σημαντικής ανόδου της επιβατικής κίνησης, γεγονός που καθιστά απαραίτητη την περαιτέρω ενίσχυση των υποδομών τους.

Ιδιαίτερα για τα εν λόγω αεροδρόμια, η ανάκαμψη μετά την πανδημία ήταν εξαιρετικά σημαντική, με τη ζήτηση να αυξάνεται κατακόρυφα τα τελευταία χρόνια. Αυτό καθιστά ακόμα πιο επιτακτική την ανάγκη για αναβάθμιση και εκσυγχρονισμό των εγκαταστάσεων, ώστε να διασφαλιστεί η ομαλή λειτουργία τους και να ανταποκριθούν στις αυξημένες απαιτήσεις των ταξιδιωτών.

Η Fraport Greece εξετάζει επίσης και άλλες περιπτώσεις αεροδρομίων, όπως εκείνο της Ζακύνθου, για περαιτέρω επενδύσεις, με στόχο την αναβάθμιση και βελτίωση της ταξιδιωτικής εμπειρίας. Με στρατηγική την ενίσχυση των υποδομών, η εταιρεία επιδιώκει να προσφέρει στους επιβάτες σύγχρονες και ασφαλείς εγκαταστάσεις, ενώ παράλληλα στηρίζει την ανάπτυξη του τουριστικού τομέα στην Ελλάδα.

Οι επενδύσεις της Fraport Greece στην αναβάθμιση των υποδομών ενισχύουν τη θέση της χώρας ως κορυφαίου τουριστικού προορισμού. Με στρατηγικό σχεδιασμό και συνεργασίες, η εταιρεία βελτιώνει την ταξιδιωτική εμπειρία και συμβάλλει στην ανάπτυξη του ελληνικού τουρισμού, διασφαλίζοντας ένα βιώσιμο μέλλον για τον τομέα.