Γιατί δεν θα καταργηθεί το «παραδοσιακό» σταθερό τηλέφωνο

Γιατί δεν θα καταργηθεί το «παραδοσιακό» σταθερό τηλέφωνο

Σε περαιτέρω ενίσχυση των επενδύσεων στα δίκτυα σταθερής τηλεφωνίας προχωρούν οι τηλεπικοινωνιακοί πάροχοι στη χώρα μας, αποκλείοντας, με τον τρόπο αυτό,  την πιθανότητα να καταργήσουν την υπηρεσία του «παραδοσιακού» σταθερού τηλεφώνου ή να την αντικαταστήσουν με μια πιο προηγμένη τεχνολογικά υπηρεσία.

Αυτό προκύπτει από όσα ανέφεραν στο Liberal πηγές προσκείμενες και στους τρεις τηλεπικοινωνακούς παρόχους της χώρας, δηλαδή τον όμιλο ΟΤΕ, τη Nova και την Vodafone, οι οποίοι ανέφεραν ρητά ότι προς το παρόν δεν υπάρχει τέτοιος προβληματισμός, παρά τα στοιχεία της ΕΕΤΤ που δείχνουν μια κατακόρυφη πτώση των κλήσεων σταθερής τηλεφωνίας την τελευταία δεκαετία, η οποία συνοδεύεται και από αντίστοιχη πτώση εσόδων. 

Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΕΤΤ μέσα στη δεκαετία 2013-2022 η εξερχόμενη κίνηση σταθερής τηλεφωνίας κατέγραψε μείωση από τα 18,3 δισ. λεπτά σε 11,4 δισ. λεπτά, δηλαδή σε ποσοστό 38%. Παράλληλα η μείωση σε σχέση με το 2021 ανήλθε σε 14,8%.

Για το 2023, σύμφωνα με τα πιο πρόσφατα διαθέσιμα στοιχεία της ανεξάρτητης αρχής, παρατηρήθηκε μείωση των συνολικών εσόδων από την παροχή σταθερής τηλεφωνίας και ίντερνετ κατά 28,2 εκατομμύρια ευρώ, με το σύνολο να φθάνει τα 1,38 δισεκατομμύρια ευρώ το 2023, σε σύγκριση με το 2022 που ήταν 1,41 δισ. ευρώ. 

Παράλληλα, η διείσδυση των γραμμών σταθερής τηλεφωνίας υπολογίζεται περίπου στο 45-46%, μειωμένη κατά 2,5% σε σχέση με το 2015, ενώ η διάρκεια των τηλεφωνικών κλήσεων συνεχώς μειώνεται. 

Το 2023, η συνολική διάρκεια κλήσεων υποχώρησε περαιτέρω και έφτασε τα 10,2 δισεκατομμύρια λεπτά, μειωμένη κατά 10% σε σχέση με το 2022 και κατά περίπου 42% σε σύγκριση με το 2015. Επιπλέον, η διάρκεια των αστικών και υπεραστικών κλήσεων μειώθηκε κατά 11,3% το 2023, φθάνοντας τα 7,8 δισεκατομμύρια λεπτά.

Η εξέλιξη αυτή οφείλεται όχι μόνο στην τάση των χρηστών τηλεπικοινωνιών υπηρεσιών να χρησιμοποιούν το κινητό τηλέφωνο αντί στου σταθερού αλλά και εφαρμογές που επιτρέπουν την ανταλλαγή μηνυμάτων και την πραγματοποίηση κλήσεων μέσω διαδικτύου χωρίς επιπρόσθετο κόστος.

Μάλιστα, όπως δείχνουν τα στοιχεία της EETT,  το 2023, παρατηρήθηκε μείωση κατά 5,6% στον αριθμό των κλήσεων φωνής μέσω κινητού τηλεφώνου, φτάνοντας τα 36,8 δισεκατομμύρια λεπτά, ενώ, αντίθετα,  τα δεδομένα που καταναλώθηκαν αυξήθηκαν κατά 73%, φτάνοντας τα 1,5 δισ. Gigabytes.

Συνεχίζονται οι επενδύσεις στη σταθερή τηλεφωνία 

Παρ΄όλα αυτά, όμως, οι υπηρεσίες σταθερής τηλεφωνίας και το σταθερό τηλέφωνο κάθε άλλο παρά καταργούνται ή εγκαταλείπονται από τους τηλεπικοινωνιακούς παρόχους, καθώς για όλες τις εταιρείες η σταθερή τηλεφωνική γραμμή αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι των πακέτων double και triple play, τα οποία πλέον περιλαμβάνουν και πρόσβαση FTTH. 

Πληροφορίες από τον όμιλο ΟΤΕ αναφέρουν ότι όχι μόνο δεν υπάρχει κάποια σκέψη για κατάργηση, αλλά όλα τα βασικά πακέτα πρόσβασης θα εξακολουθούν να περιέχουν υπηρεσίες σταθερής τηλεφωνίας και μάλιστα με δωρεάν προσφορά λεπτών επικοινωνίας προς κινητά, σταθερά και διεθνή, ειδικά στα business πακέτα.

Σημειώνεται ότι ακόμη και οι συνδέσεις FTTH, δηλαδή οπτική ίνα μέχρι το σπίτι ή το διαμέρισμα  περιλαμβάνουν υπηρεσία σταθερού τηλεφώνου και μάλιστα με απεριόριστα λεπτά προς σταθερά ή κινητά τηλέφωνα. 

Πηγές από την Nova αποκλείουν, επίσης, το ενδεχόμενο κατάργησης ή εγκατάλειψης των υπηρεσιών σταθερής τηλεφωνίας καθώς οι επίγειες τηλεοπτικές, συνδρομητικές υπηρεσίες, μέρος των πακέτων triple play παρέχονται μέσω της σταθερής σύνδεσης. Άλλωστε και η Nova  μαζί με τη σταθερή σύνδεση Internet στα πακέτα της παρέχει προς τους συνδρομητές της και δωρεάν ομιλία από σταθερό προς σταθερά ή κινητά εντός Ελλάδος.

Τις επενδύσεις στο δίκτυο σταθερής τηλεφωνίας - Internet συνεχίζει και η Vodafone, η οποία και αυτή, με τη σειρά της, αποκλείει το ενδεχόμενο εγκατάλειψης του «παραδοσιακού» τρόπου τηλεφωνίας.

Η εταιρεία, μάλιστα στα νέα της πακέτα double ή  triple play Full Fiber (οπτική ίνα μέχρι το σπίτι) σε όλες τις ταχύτητες πρόσβασης, από 100Mbps ως 1 Gbps προσφέρει δωρεάν απεριόριστα λεπτά προς σταθερά και κινητά εντός Ελλάδας.

Εκτός από την παροχή συνδυαστικών υπηρεσιών, η διαχρονική υποχώρηση της χρήσης του δικτύου σταθερής τηλεφωνίας και Internet στρέφει σταδιακά τους παρόχους και στη διεύρυνση της κάλυψης των δικτύων 5G, η οποία, σύμφωνα με τους ειδικούς, θα μπορούσε να υποκαταστήσει τη σταθερή τηλεφωνία. 

Αν και ο ΟΤΕ διαθέτει ήδη εμπορικά αυτόνομα δίκτυα 5G που επιτρέπουν υψηλότερες ταχύτητες   και βελτιωμένη κάλυψη σε κλειστούς χώρους, εν τούτοις η υιοθέτηση τέτοιου είδους τεχνολογίας από το σύνολο των παρόχων κινητής τηλεφωνίας και η διάδοση της χρήσης της θα απαιτήσει ακόμη αρκετό χρόνο.