Χαλκός, ένα μέταλλο με κοκκινωπό χρώμα, γνωστό από την αρχαιότητα το οποίο μάλιστα ονομάτισε μια ολόκληρη περίοδο της ανθρωπότητας (εποχή του Χαλκού) και το οποίο διαθέτει μοναδικές ιδιότητες που το καθιστούν απαραίτητο για την υλοποίηση της μετάβασης σε μια πράσινη οικονομία μηδενικών εκπομπών.
Είναι ο δεύτερος καλύτερος αγωγός ηλεκτρισμού μετά τον άργυρο, γεγονός που τον καθιστά ιδανικό για ηλεκτρικές καλωδιώσεις, μπαταρίες και ηλεκτροκινητήρες. Επίσης, είναι ανθεκτικός στη διάβρωση, διαρκεί πολλές, δεκαετίες, πλήρως ανακυκλώσιμος, ενώ είναι εύκολος στην επεξεργασία και μπορεί να πάρει διάφορες μορφές, ταιριάζοντας σε πλήθος εφαρμογών, ακόμη και υγείας ή καλλιτεχνικών.
Η ανάπτυξη αιολικών και ηλιακών πάρκων απαιτεί μεγάλες ποσότητες χαλκού για τα καλώδια μεταφοράς ενέργειας, ενώ τα ηλεκτρικά οχήματα περιέχουν περίπου 4 φορές περισσότερο χαλκό από τα συμβατικά οχήματα. Δεν είναι τυχαίο λοιπόν που ο χαλκός αναδύεται ως το νέο «καύσιμο» της ενεργειακής μετάβασης, με τη ζήτηση του να αυξάνεται με ταχύτατους ρυθμούς και να φτάνει σε πρωτόγνωρα επίπεδα.
Πρόσφατες εκθέσεις της S&P Global, του Διεθνούς Οργανισμού Ενέργειας, αλλά και άλλων οργανισμών, καταλήγουν στο συμπέρασμα ότι ενώ η ζήτηση για χαλκό θα μπορούσε σχεδόν να διπλασιαστεί μέχρι το 2035, οι εταιρείες εξόρυξης δυσκολεύονται να ακολουθήσουν αυτούς τους αυξητικούς ρυθμούς ζήτησης, κάτι που σύντομα θα οδηγήσει σε έλλειψη επάρκειας.
Αυτή η έλλειψη ήδη απειλεί να παρεμποδίσει την περαιτέρω ανάπτυξη έργων καθαρής ενέργειας αλλά και να βραχυκυκλώσει τον στόχο για καθαρές μηδενικές εκπομπές έως το 2050, το χρονικό ορόσημο για την αποτροπή της κλιματικής αλλαγής. Με τα τωρινά δεδομένα και χωρίς επάρκεια σε κρίσιμες ορυκτές πρώτες ύλες, η Ευρώπη δεν θα μπορέσει να πρωτοστατήσει στην πράσινη και ψηφιακή μετάβαση, ούτε και να καλύψει πλήρως τις αμυντικές της ανάγκες και να εξασφαλίσει την ανταγωνιστικότητα της βιομηχανίας της.
Η υπεύθυνη διαχείριση των ήδη γνωστών αποθεμάτων χαλκού, αλλά και όλων των κρίσιμων και στρατηγικών μετάλλων, η επένδυση σε νέες πηγές και η καινοτομία αποτελούν μέρος της λύσης για να διασφαλιστεί η ομαλή μετάβαση σε ένα βιώσιμο ενεργειακά μέλλον, που θα προσφέρει παράλληλα ευκαιρίες οικονομικής ανάπτυξης και ευημερίας.
Η Ελλάδα σε ρόλο πρωταγωνιστή στο «έργο» των εξελίξεων
Αυτή η συγκυρία δημιουργεί μια ιστορική ευκαιρία για την Ελλάδα, καθώς με την αξιοποίηση των πλούσιων φυσικών της πόρων, όπως ο χαλκός, μπορεί να έχει ρόλο βασικού παίκτη στην πράσινη μετάβαση και την ενεργειακή ασφάλεια της Ευρώπης.
Στο επίκεντρο αυτής της συγκυρίας βρίσκεται το υπό ανάπτυξη έργο των Σκουριών στη ΒΑ Χαλκιδική, το νέο, υπερσύγχρονο μεταλλείο χαλκού και χρυσού, που αποτελεί μέρος της συνολικής επένδυσης ύψους 3,2 δισ. δολαρίων της Ελληνικός Χρυσός. Στο παγκοσμίου κλάσης πορφυριτικό κοίτασμα στις Σκουριές υπάρχουν βεβαιωμένα αποθέματα 740.000 τόνων χαλκού και 3,6 εκατ. ουγκιών χρυσού που, με την ολοκλήρωση της επένδυσης και την έναρξη παραγωγής του μεταλλείου, θα συμβάλλει σημαντικά στην αντιμετώπιση του εφοδιαστικού κενού σε κρίσιμα μέταλλα, όπως είναι ο χαλκός. Η κατασκευή του έργου συνεχίζεται με ταχείς ρυθμούς, με στόχο την επίτευξη εμπορικής παραγωγής στο τέλος του 2025.
Ως μια 100% εξαγωγική εταιρεία, η Ελληνικός Χρυσός συμβάλλει δυναμικά στην ενίσχυση του εξαγωγικού προφίλ της χώρας, κάτι που θα ενισχυθεί ακόμη περισσότερο με την εμπορική λειτουργία του μεταλλείου των Σκουριών, σε συνάρτηση πάντα με τις τιμές των μετάλλων, με τη συνολική αξία των εξαγωγών από τα μεταλλεία Κασσάνδρας να αναμένεται να ξεπεράσει τα 11 δισ. ευρώ στο μέλλον.
Συνολικά, το έργο Σκουριών πέραν της συμβολής στην πράσινη μετάβαση και την αυτονομία της Ευρώπης σε κρίσιμα ορυκτά, αποτελεί μια σημαντική επένδυση με πολλαπλά οφέλη για την Ελλάδα. Αυτό αν αναλογιστεί κανείς ότι θα ενισχύσει σημαντικά την απασχόληση και την εθνική και τοπική οικονομία. Παράλληλα, θα έχει και θετικό κοινωνικό αποτύπωμα, καθώς η Ελληνικός Χρυσός έχει δεσμευθεί μέσω του νέου επενδυτικού σχεδίου να διαθέσει σε βάθος 25ετίας 80 εκατ. ευρώ σε έργα κοινωνικού χαρακτήρα για την αποτελεσματική κάλυψη των αναγκών της τοπικής κοινωνίας και την περαιτέρω ανάπτυξη της περιοχής.