Χρ. Μπαλάσκας (Ελληνικός Χρυσός): Σε ένα χρόνο η εμπορική εκμετάλλευση στις Σκουριές

Χρ. Μπαλάσκας (Ελληνικός Χρυσός): Σε ένα χρόνο η εμπορική εκμετάλλευση στις Σκουριές

Το ενδιαφέρον της Ελληνικός Χρυσός ΑΕ για περαιτέρω επέκταση, αρχικά στην ευρύτερη περιοχή της Χαλκιδικής και αργότερα, ίσως και σε άλλες περιοχές της Ελλάδας, από τη στιγμή που θα υπάρξουν εκμεταλλεύσιμα κοιτάσματα μετάλλων, τόνισε προς το Liberal ο κ. Louw Smith, εκτελεστικός αντιπρόεδρος ανάπτυξης για την Ελλάδα της Eldorado Gold, στο πλαίσιο ειδικής εκδήλωσης - παρουσίασης σχετικά με τις δραστηριότητες της εταιρείας στα μεταλλεία Κασσάνδρας, τις μεταλλευτικές εγκαταστάσεις της Ολυμπιάδας, καθώς και στο έργο των Σκουριών, το οποίο βρίσκεται στην τελική ευθεία, με την έναρξη της εμπορικής δραστηριότητας να τοποθετείται στα τέλη του 2025. 

Παράλληλα, ο αντιπρόεδρος Εμπορικής Ανάπτυξης και Εξωτερικών Σχέσεων της «Eldorado Gold» και πρόεδρος της «Ελληνικός Χρυσός» κ. Χρήστος Μπαλάσκας, επεσήμανε τη σπουδαιότητα αλλά και την ανάγκη ύπαρξης και ενίσχυσης του κλάδου εξόρυξης, ειδικά σε μια εποχή που η ψηφιακή μετάβαση, η ηλεκτροκίνηση και το ενεργειακό αυξάνουν σημαντικά τη ζήτηση στην Ε.Ε. και όχι μόνον για χαλκό και άλλα μέταλλα.

Ειδικά για το χαλκό, όπως τονίστηκε στην παρουσίαση που έλαβε χώρα στις εγκαταστάσεις του έργου των Σκουριών και στα μεταλλεία Ολυμπιάδας, η παγκόσμια ζήτηση ως το 2035 θα αυξηθεί κατά 93% σε σχέση με σήμερα, λόγω της ανάπτυξης των κλάδων των ηλεκτρικών οχημάτων, των ΑΠΕ αλλά και των κατασκευών. Όπως ανέφεραν ενδεικτικά οι εκπρόσωποι της Ελληνικός Χρυσός, ειδικά στην ηλεκτροκίνηση η ζήτηση για χαλκό θα αυξηθεί κατά 311,1% έναντι του 2022 και εκτιμάται περί τους 3,7 εκατ. τόνους.

Σημαντικό ρόλο για τον τομέα της εξόρυξης διαδραματίζει και η ευρωπαϊκή νομοθεσία, σύμφωνα με την οποία το 40% της ετήσιας ευρωπαϊκής κατανάλωσης χαλκού θα πρέπει να έχει επεξεργασθεί στην Ευρώπη, με το 10% της κατανάλωσης αυτής να πρέπει να εξορύσσεται, επίσης, εντός Ευρώπης.

Στην τελική ευθεία οι Σκουριές

Σε ό,τι αφορά το έργο Σκουριών, σε αυτό έχουν επενδυθεί ως σήμερα περί το 1 δισ.δολάρια. Τα πιθανά και βεβαιωμένα αποθέματα, με βάση μετρήσεις του Σεπτεμβρίου 2023 ανέρχονται σε 740.000 τόνους χαλκού & 3,6 εκατ. ουγκιές χρυσού. H εκτιμώμενη ετήσια παραγωγή θα είναι 140.000 ουγκιές χρυσού και 67 εκατ. λίβρες χαλκού και η εκτιμώμενη διάρκεια ζωής του 20 έτη. Μέχρι στιγμής, έχει ολοκληρωθεί το 72% των μηχανολογικών εργασιών και το 78,6% των δεσμεύσεων δαπανών, σύμφωνα με στοιχεία στο τέλος του α΄ εξαμήνου 2024. Στο έργο των Σκουριών απασχολούνται περί τους 1.010 εργαζόμενους και 1.300 έως το τέλος του 2024. Το περιβαλλοντικό αποτύπωμα του έργου είναι κατά 40% μικρότερο από τον αρχικό σχεδιασμό, ενώ έχουν επενδυθεί πάνω από τα 130 εκατ. δολάρια για την ανάπτυξη του Ολοκληρωμένου Συστήματος Διαχείρισης Αποβλήτων & Υδάτων.

Πρόκειται, όπως επεσήμαναν τα στελέχη της εταιρείας, για μια υψηλών προσδοκιών επένδυση, λόγω της πλούσιας περιεκτικότητας των μεταλλευμάτων, πέραν του χρυσού και σε χαλκό, ο οποίος όπως προαναφέρθηκε θα έχει υψηλή ζήτηση επειδή αποτελεί σημαντική στρατηγική πρώτη ύλη στη μετάβαση προς την «πράσινη» ανάπτυξη. 

Παράλληλα με τις Σκουριές συνεχίζονται οι έρευνες στις περιοχές Μαδέμ Λάκκο και στο Στρατώνι για την πιθανότητα εξεύρεσης νέων εκμεταλλεύσιμων μεταλλευμάτων.

Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Μπαλάσκας, «…η μεταλλευτική δραστηριότητα στη χώρα μας και σε αυτήν εδώ την περιοχή, υπήρχε από την αρχαιότητα  και συνεχίζεται και σήμερα εδώ, με τα πιο σύγχρονα μέσα και με τις βέλτιστες διεθνείς πρακτικές».

Σε ό,τι αφορά τα οφέλη από την επένδυση αυτή, υπογραμμίσθηκε ότι το ελληνικό δημόσιο έχει εισπράξει 550 εκατ. ευρώ σε φορολογικά έσοδα στο διάστημα 2012-2023 και αναμένεται να εισπράξει πάνω από δύο δισεκατομμύρια ευρώ με την πλήρη ανάπτυξη της επένδυσης στο μέλλον. Μόνο το 2023, ο δήμος Αριστοτέλη πήρε μεγαλύτερο από το συμφωνημένο ποσοστό του 20%, τρεισήμισι εκατομμύρια ευρώ σε μεταλλευτικά τέλη και κάθε χρόνο εισπράττει το ποσοστό του, το οποίο και αυτό θα αυξηθεί με την έναρξη της εμπορικής δραστηριότητας στις Σκουριές.

Το μεταλλείο της Ολυμπιάδας

Σε ό,τι αφορά στο μεταλλείο της Ολυμπιάδας, σχεδιάζεται αύξηση της παραγωγής από τις περίπου 500 χιλιάδες τόνους τον χρόνο, στους 650 χιλιάδες τόνους το χρόνο. Αυτό θα επιτευχθεί με την προσθήκη ειδικών μηχανημάτων, που επεξεργάζονται το μετάλλευμα. Η παραγωγικότητα αναμένεται ότι θα αυξηθεί από τον επόμενο χρόνο και σταδιακά θα αυξάνεται όλο και περισσότερο, ώστε τα επόμενα δύο - τρία χρόνια να έχει επιτευχθεί πλήρως ο στόχος που έχει τεθεί.

Ακόμη, σε εξέλιξη βρίσκονται, στην ίδια περιοχή, οι τέσσερις αποκαταστάσεις παλαιών αποθέσεων της εποχής Μποδοσάκη με μεγαλύτερη τη λίμνη αποθέσεων της Ολυμπιάδας, 300 στρεμμάτων. Υπολογίζεται πως το φυτώριο της εταιρείας στην Ολυμπιάδα, που έχει κατασκευασθεί για τις συγκεκριμένες αναπλάσεις του περιβάλλοντος αριθμεί ένα εκατομμύριο νέα δενδρύλια, τα οποία χρησιμοποιούνται για την αποκατάσταση περιοχών, όπου υπήρχε πρότερη μεταλλευτική δραστηριότητα. 

Σε αυτές τις περιοχές, ένα μεγάλο ποσοστό από το έδαφος οδηγήθηκε σε επεξεργασία, από την οποία προέκυψαν πολύτιμα μέταλλα, ενώ στα ανανεωμένα καθαρά πλέον εδάφη φυτεύτηκαν δέντρα συμβατά με τη χλωρίδα της περιοχής.

Σε ό,τι αφορά το κομμάτι της παραγωγής, τα στελέχη της Ελληνικός Χρυσός διευκρίνισαν ότι στο εργοστάσιο επεξεργασίας, προκύπτουν συμπυκνώματα τεσσάρων διαφορετικών μετάλλων. Από τους 1.500 τόνους ακατέργαστο μετάλλευμα ημερησίως, προκύπτουν 600 τόνοι συμπυκνώματος με περιεκτικότητα 23-25 γραμμαρίων χρυσού ανά τόνο. Άλλοι 100 με 150 τόνοι συμπυκνωμάτων αφορούν μεταλλεύματα με περιεκτικότητα αργύρου, μολύβδου και ψευδαργύρου. Οι υπόλοιποι 700 τόνοι τέλματος κατά 90% επιστρέφουν στις στοές για την πλήρωση τους, μέσω της λιθογόμωσης.

Ο κ. Μπαλάσκας ανέφερε τις εξαιρετικές προοπτικές από την εμπορική εκμετάλλευση των Σκουριών και της Ολυμπιάδας και υποστήριξε ότι «οι όποιες τοπικές αντιδράσεις είναι ιδεολογικού χαρακτήρα», επισημαίνοντας ότι πλέον οι όποιες επιφυλάξεις για τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις έχουν καμφθεί μετά και τη στρατηγική συνεργασία με την EBRD. Όπως διευκρίνισε ο ίδιος, «η εταιρεία δίνει 2 εκατ. ευρώ ετησίως για το πρόγραμμα περιβαλλοντικής παρακολούθησης, ενώ η EBRD έχει επιβάλει και ανεξάρτητο φορέα για τον έλεγχο των περιβαλλοντικών επιπτώσεων».

Μάλιστα, όπως υπενθύμισαν τα στελέχη της εταιρείας, την τελευταία δεκαετία η Ελληνικός Χρυσός έχει επενδύσει περισσότερα από 28 εκατ. ευρώ σε κοινωνικές δράσεις και έργα στην περιοχή. Μόνο το 2023 υλοποίησε 146 έργα και δράσεις Κοινωνικής Υπευθυνότητας, συνολικού ύψους 1,73 εκατ. ευρώ, με το 83% της δαπάνης αυτής, που αντιστοιχεί σε 1,4 εκατ. ευρώ, να κατευθύνεται σε δράσεις και έργα αποκλειστικά εντός των ορίων του Δήμου Αριστοτέλη. 

Συνολικά, από το 2021 ως το 2024, η Ελληνικός Χρυσός έχει δαπανήσει 5,5 εκατ. ευρώ σε κοινωνικές επενδύσεις άνω των 500 έργων, εκ των οποίων 4,4 εκατ. ευρώ αφορούν τον Δήμο Αριστοτέλη. Επιπλέον, ο Δήμος για το ίδιο διάστημα έχει εισπράξει €12,75 εκατ. σε μεταλλευτικά τέλη.

Υπενθυμίζεται ότι, στο πλαίσιο της νέας Επενδυτικής Συμφωνίας με το Ελληνικό Δημόσιο, έχει δεσμευτεί να εφαρμόσει ένα πρωτοποριακό πρόγραμμα Εταιρικής Κοινωνικής Ευθύνης με σημαντικό αντίκτυπο, ύψους 80 εκατ. δολαρίων.