Η δυναμική πορεία των scale-ups στην Ελλάδα

Η δυναμική πορεία των scale-ups στην Ελλάδα

Αυξάνεται το επενδυτικό ενδιαφέρον για τις ελληνικές scale-ups, ενώ συνεχίζει να αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι των σύγχρονων επιχειρηματικών στρατηγικών η βιώσιμη ανάπτυξη και τα ESG κριτήρια της.

Αυτά είναι δύο από τα βασικότερα πορίσματα που βγήκαν στην συνάντηση του οικοσυστήματος καινοτομίας της Ελλάδας, που διοργάνωσε φέτος η Deloitte Ελλάδος.

Μείζον θέμα που αναπτύχθηκε και ο ρόλος της συνεργασίας μεταξύ παραδοσιακών τραπεζών και fintech startups, για τη δημιουργία ενός πιο δυναμικού και ευέλικτου χρηματοπιστωτικού οικοσυστήματος.

Στο Deloitte ScaleUp Event 2025 συζητήθηκαν επίσης οι τάσεις και στρατηγικές επενδύσεων, οι εξελίξεις στον χώρο του fintech και του healthtech, καθώς και οι ευκαιρίες ανάπτυξης των scale ups. 

Φυσικά έγιναν συζητήσεις και για τις εξελίξεις του οικοσυστήματος, τις στρατηγικές αναλύσεις, ενώ έγινε και ανταλλαγή βέλτιστων πρακτικών για την ενίσχυση του ελληνικού οικοσυστήματος καινοτομίας στο σύνολό του. Συνολικά συμμετείχαν 27 εταιρείες:

Active Computer Systems SA, A.Ismailos SA, AVE SA, BIOEMTECH, CD-Media SE, CINOBO PC, Delopoulos Group, Doctoranytime, Ferryhopper, Gefsinus SA, GLOBAL MEDIA, HealthBook+, Hellas Direct, Instacar, Kyvernitis Travel, Nannuka, Neurosoft SA, Plum, Relevance Digital Agency, Solmeyea, Stevia Hellas Coop, Surprice Car Rentals, Serve Sterike IKE, Synapsecom, The Prosperty, Upstream, Wealthyhood.

Η χρηματοδότηση μοχλός ανάπτυξης 

Η άνοδος των εναλλακτικών παρόχων επενδύσεων, με εστίαση στις εναλλακτικές μορφές χρηματοδότησης, κυρίως μέσω venture debt και private equity δείχνει την ευελιξία των εταιρειών στο να διερευνούν διαφορετικές πηγές χρηματοδότησης για την ενίσχυση της ανάπτυξής τους.

Αναφορικά με το ποιες είναι οι διαφορετικές πηγές χρηματοδότησης για την ενίσχυση της ανάπτυξης των επιχειρήσεων να σημειώσουμε ότι αρχικά είναι η χρηματοδότηση μέσω δανεισμού (Τραπεζικά δάνεια), που αποτελεί την πλέον παραδοσιακή μορφή χρηματοδότησης με τόκους και αποπληρωμή σε δόσεις, ή εναλλακτικά, ιδιωτικά κεφάλαια και επενδυτές. Το δεύτερο μέρος αφορά σε:

·         Angel Investors που συνήθως επενδύουν στα πρώτα στάδια με αντάλλαγμα μετοχικό κεφάλαιο.

·         Επενδυτικά Ταμεία (Venture Capital, Private Equity) που είναι κατάλληλα για ScaleUp επιχειρήσεις με σημαντικές προοπτικές ανάπτυξης.

·         Family Offices που αποτελούν μια πιο ευέλικτη στρατηγική άντλησης κεφαλαίων.

·         Στρατηγικοί εταίροι ή επιχειρηματικοί όμιλοι οι οποίοι εκτός από κεφάλαια, προσφέρουν και δικτύωση/τεχνογνωσία.

Τα στάδια της ανάπτυξης 

Η πρόσβαση σε κατάλληλη χρηματοδότηση είναι βασική. Αυτό σημαίνει είτε, Early-stage κεφάλαια για την επιτάχυνση ανάπτυξης, είτε Growth-stage επενδύσεις για διεθνοποίηση και scaling, είτε τέλος, Smart money – επενδυτές που προσφέρουν και στρατηγική υποστήριξη, όχι μόνο κεφάλαιο. Ωστόσο, χρειάζεται και κάτι παραπάνω για να αναπτυχθούν στο μέγιστο οι εταιρείες. 

Στήριξη από το οικοσύστημα με ισχυρά incubators/accelerators με mentoring και διεθνή δικτύωση, αλλά και συνεργασία με πανεπιστήμια και ερευνητικά ιδρύματα για R&D και αξιοποίηση τεχνογνωσίας.

Διευκόλυνση συνεργασιών με μεγάλες επιχειρήσεις (corporate innovation) και φυσικά πολιτικές και ρυθμιστικό πλαίσιο (Ευνοϊκή φορολογία για νεοφυείς επιχειρήσεις, Κίνητρα για επενδυτές). Τέλος σημαντικό ρόλο παίζει η διεθνής εξωστρέφεια με συμμετοχή σε διεθνή events & εκθέσεις.

Η τεχνολογία άσος στο μανίκι

Στο Deloitte ScaleUp Event φέτος τονίστηκε πως όταν αξιοποιείται η τεχνολογία επιταχύνεται και η ανάπτυξη. Στο πλαίσιο αυτό έγιναν συζητήσεις για το μέλλον του χρηματοοικονομικού τομέα και συγκεκριμένα η εξερεύνηση ευκαιριών που προσφέρει η fintech καινοτομία, μέσα από τη χρήση τεχνολογιών, όπως η τεχνητή νοημοσύνη, έως το blockchain και τα open banking APIs. Συζητήθηκε, επίσης, η αυξανόμενη ζήτηση για εξατομικευμένες χρηματοοικονομικές υπηρεσίες, η άνοδος των neobanks και οι προοπτικές ανάπτυξης του wealth management μέσω ψηφιακών καναλιών. Επιπλέον, επισημάνθηκε ο ρόλος της συνεργασίας μεταξύ παραδοσιακών τραπεζών και fintech startups για τη δημιουργία ενός πιο δυναμικού και ευέλικτου χρηματοπιστωτικού οικοσυστήματος.

Σε ότι αφορά στην υγειονομική περίθαλψη, παρουσιάστηκαν καινοτόμες ιδέες που σχετίζονται με την πρόοδο των ψηφιακών πλατφορμών υγείας, τις νέες μεθόδους τηλεϊατρικής και τον ρόλο της τεχνητής νοημοσύνης στην ανάλυση ιατρικών δεδομένων, αναδεικνύοντας έτσι έναν τομέα που βρίσκεται σε διαρκεί άνοδο και θα διαδραματίσει σημαντικό ρόλο στην καλύτερη εξυπηρέτηση των ασθενών.

Τα πέντε σημεία που ξεχώρισαν στο ScaleUp Event 2025 

·        Η δυναμική εξέλιξη και η διαρκής άνοδος του επενδυτικού ενδιαφέροντος για ελληνικές scale-ups, με ταυτόχρονη αύξηση των διαθέσιμων κεφαλαίων από εναλλακτικές πηγές και σχήματα.

·        Η ανάγκη για στενότερη διασύνδεση μεταξύ επιχειρήσεων και επενδυτών, ώστε να επιταχυνθεί η ανάπτυξη των επιχειρήσεων αυτών και μέσω παρουσίας στο εξωτερικό. 

·        Η ευκαιρία που προκύπτει μέσω της διασύνδεσης του ελληνικού οικοσυστήματος με άλλα του εξωτερικού, και ειδικότερα αυτό της Μέσης Ανατολής, αναλύοντας περιπτώσεις επιτυχημένων συνεργειών και επενδύσεων μεταξύ των δύο περιοχών. 

·        Οι τεχνολογικές εξελίξεις στους κλάδους fintech και healthtech.

·        Η σημασία της βιώσιμης ανάπτυξης και των ESG κριτηρίων ως αναπόσπαστο κομμάτι των σύγχρονων επιχειρηματικών στρατηγικών.

Ο Κωνσταντίνος Βαΐτσας, Principal, Innovation Deputy Leader, Deloitte, δήλωσε: «Για τέταρτη συνεχόμενη χρονιά, το ScaleUp Event της Deloitte αναδεικνύει τη δυναμική του ελληνικού οικοσυστήματος καινοτομίας. Η διασύνδεση καινοτόμων επιχειρηματιών, επενδυτών και θεσμικών φορέων δημιουργεί νέες ευκαιρίες ανάπτυξης και επενδύσεων για την Ελλάδα, ενισχύοντας τη θέση της ως κέντρο επιχειρηματικής καινοτομίας στη Νοτιοανατολική Ευρώπη. Η επιτυχία του φετινού event επιβεβαιώνει ότι οι εγχώριες scale-ups έχουν το ταλέντο, τις ιδέες, την τεχνογνωσία και την εξωστρέφεια για να διαμορφώσουν το μέλλον».