Η ιστορία του ΜΙΝΙΟΝ - Το ορόσημο που «ζωντάνεψε» η DIMAND

Η ιστορία του ΜΙΝΙΟΝ - Το ορόσημο που «ζωντάνεψε» η DIMAND

Οι ιστορίες από το θρυλικό πολυκατάστημα ΜΙΝΙΟΝ, που μεσουρανούσε τις δεκαετίες ’60 και ’70 έχουν καταγραφεί σε πολλές σελίδες, μα και στη μνήμη πολλών Αθηναίων, που τις αφηγούνται με την σειρά τους σε παιδιά και εγγόνια. 

Μετά από δεκαετίες σιωπής, το εμβληματικό ΜΙΝΙΟΝ που κατείχε ξεχωριστή θέση στις καρδιές των Αθηναίων, καθώς υπήρξε από τους δημοφιλέστερους και πιο πολυσύχναστους χώρους στην πόλη, ιδιαίτερα την περίοδο των Χριστουγέννων, αποκτά ζωή, αποτελώντας και πάλι σημείο αναφοράς στον εμπορικό και αστικό ιστό της Αθήνας. 

Το θρυλικό πολυκατάστημα, που βρίσκεται κοντά στην πλατεία Ομονοίας παρέμεινε αναξιοποίητο για σχεδόν τρεις δεκαετίες. Πλέον έχει αναγεννηθεί και μετατραπεί σε ένα σύγχρονο, βιοκλιματικό κτήριο μεικτών χρήσεων.

Συγκεκριμένα, οι πόρτες του άνοιξαν πάλι στις 10 Απριλίου 2025, έπειτα από 27 χρόνια, στεγάζοντας το νέο πολυκατάστημα της εταιρίας ένδυσης Zara, ονόματι Zara Minion.

Η ιστορία του ΜΙΝΙΟΝ  

Όλα ξεκίνησαν από ένα μικρό περίπτερο. Αναλυτικότερα, στο μακρινό 1934, ο Γιάννης Γεωργακάς με τον Άγγελο Σεραφειμίδη αποφάσισαν να ανοίξουν το περίπτερο με το όνομα «Μινιόν» στα Χαυτεία, στο κέντρο της Αθήνας. Το όνομα προήλθε από το ομηρικό «μινύος» που σημαίνει πολύ μικρός.

Οι πρωτότυπες και πρωτοποριακές τακτικές τους προκειμένου να προσελκύσουν πελάτες ήταν αυτές που τους έκαναν να ανοίξουν σύντομα και δεύτερο περίπτερο. Το εμπορικό τους δαιμόνιο και η τακτική τους ήταν να βάζουν στα ράφια τους είδη που δεν πωλούσαν τα υπόλοιπα περίπτερα, όπως ξυραφάκια, βελόνες, κλωστές κ.α.  Το 1944 ανοίγουν το πρώτο τους κατάστημα στην οδό Πατησίων 13. Ο Άγγελος Σεραφειμίδης αποχώρησε τότε (έφυγε στην Αμερική) και έτσι η επιχείρηση έμεινε αποκλειστικά στον Γ. Γεωργακά. 

Με σκληρή δουλειά, διορατικότητα και ευρηματικότητα στο μάρκετινγκ ο Γιάννης Γεωργακάς κατάφερε να εξελίξει σταδιακά από τη δεκαετία του 1950 το ΜΙΝΙΟΝ σε μεγάλο πολυκατάστημα, με 120.000 είδη και 1.000 άτομα προσωπικό. 

Το γιατί αγαπήθηκε τόσο πολύ το ΜΙΝΙΟΝ έχει μια προφανή απάντηση… Πολύ απλά άλλαξε το τοπίο στην ελληνική αγορά. Διαφημιζόταν σε ραδιόφωνο και τηλεόραση, τοποθέτησε κυλιόμενες σκάλες, έβαλε κλιματισμό, έκανε χρήση ηλεκτρονικού υπολογιστή, καθιέρωσε τη λίστα αγορών και τη λίστα γάμου, διέθετε καφετέρια, κομμωτήριο, γραφείο ταξιδιών, δημιούργησε σχολές πωλητών και στελεχών και σεμινάρια προσωπικού, καθιέρωσε καλλιτεχνικές εκδηλώσεις, ενώ είχε καταφέρει να κλείσει αποκλειστική συνεργασία με την The Walt Disney World και έφερε από το Ορλάντο τις αυθεντικές στολές Disney. 

Εάν κάποιος θέλει να φανταστεί πως έμοιαζε εσωτερικά και ποια ήταν η διαμόρφωση του, μπορεί να σκεφτεί ότι το ΜΙΝΙΟΝ διέθετε εννέα ορόφους, με τον όγδοο να ανοίγει μόνο κάθε εορταστική περίοδο. 

Στο ισόγειο υπήρχαν Σχολικά είδη, καλλυντικά, δημιουργία σφραγίδων, προσκλητηρίων κτλ. (Type Center), δισκοπωλείο.

Στον 1ο όροφο υπήρχε βιβλιοπωλείο, γραφείο ταξιδιών (Mini Tours), φωτοτυπίες, αναψυκτήριο, γραφείο φύλαξης και γραφείο ανακοινώσεων. Στον 2ο όροφο ήταν τα ανδρικά είδη, στον 3ο όροφο τα γυναικεία είδη, ενώ στον 4ο όροφο αθλητικά προϊόντα. 

Στον 5ο όροφο υπήρχαν είδη Σπιτιού και κατάστημα με προϊόντα για κατοικίδια. Στον 6ο όροφο επίσης είδη σπιτιού, ηλεκτρικά είδη και τμήμα υπολογιστών.

Στον 7ο όροφο έβρισκε κάποιος παιχνίδια, βιντεοπαιχνίδια και εποχιακά (Το καλοκαίρι είδη κατασκήνωσης, το φθινόπωρο σχολικά είδη, τον χειμώνας χριστουγεννιάτικα και την άνοιξη είδη αποκριάς). 

Ο 8ος ήταν ο όροφος των εκδηλώσεων με θέατρο, γιορτές παιδιών υπαλλήλων, χώρος παιχνιδιού με πισίνα με μπαλάκια, μίνι αναψυκτήριο με μαλλί της γριάς, αναψυκτικά, τοστ, μηχανήματα που λειτουργούσαν με τη ρίψη κερμάτων.

Τέλος, στον 9ο υπήρχε εστιατόριο εσωτερικού και εξωτερικού χώρου (Mini Grill), καθώς και ένα μίνι ενυδρείο.

Ο εμπρησμός του 1980

Τα ξημερώματα της 19ης Δεκεμβρίου 1980, το πολυκατάστημα καταστράφηκε από εμπρησμό. Οι περισσότερες δυνάμεις της Πυροσβεστικής κατευθύνθηκαν στο κατάστημα «Κατράντζος» που καιγόταν συγχρόνως. Από την φωτιά διασώθηκε μόνο το οπλισμένο σκυρόδεμα του κτηρίου, ενώ ο «Κατράντζος» κατέρρευσε από την πυρκαγιά και δεν ξαναχτίστηκε ποτέ.

Επαναλειτουργία (1983 - 1998)

Με δάνεια αποκαταστάθηκαν πλήρως οι ζημιές στο κτήριο και το κατάστημα επαναλειτούργησε το 1983, όμως λόγω υπερβολικών χρεών πέρασε στα χέρια του κράτους, αφού εντάχθηκε στις προβληματικές επιχειρήσεις. Ο Γεωργακάς το διοικούσε μεν, αλλά ως υπάλληλος, μέχρι που μαζί με επιχειρηματίες το πήρε ξανά στα χέρια του. Η επιχείρηση ωστόσο δεν παρουσίασε κέρδη μέχρι το 1990. 

Σε προχωρημένη πλέον ηλικία ο Γιάννης Γεωργακάς πουλά το μερίδιό του και αποχωρεί τελικώς το 1992. Έκτοτε, το ΜΙΝΙΟΝ ήλθε αντιμέτωπο με μία σειρά από δυσμενείς καταστάσεις και προβλήματα ρευστότητας που το οδήγησαν σε οριστικό λουκέτο τον Ιανουάριο του 1998.   

Η αξιοποίηση από την DIMAND

Το 2021 το ακίνητο βγήκε σε διαγωνισμό, τον οποίο κέρδισε η εταιρεία ανάπτυξης ακινήτων Dimand S.A., η οποία επένδυσε το ποσό των 55 εκατ. ευρώ, συμπεριλαμβανομένου του κόστους για την απόκτησή του κτιρίου, ύψους 26 εκατ. ευρώ.

Ο Δημήτρης Ανδριόπουλος, Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της DIMAND είχε δηλώσει τότε: «Δημιουργούμε ακόμα ένα μοντέρνο, πρότυπο βιοκλιματικό κτήριο γραφειακών και εμπορικών χώρων που θα ανταποκρίνεται με το παραπάνω στους περιβαλλοντικούς στόχους και τις σύγχρονες ανάγκες της κοινωνίας».

Το βιοκλιματικό κτίριο διαθέτει πιστοποίηση LEED gold. Ο φωτισμός, αναδεικνύει τη νέα αρχιτεκτονική των όψεων με περιβαλλοντική υπευθυνότητα για την ενεργειακή κατανάλωση και τη φωτορύπανση.

Στο νέο σύγχρονο πλέον, κτήριο, έχουν χρησιμοποιηθεί ειδικά συστήματα φωτισμού LED, custom σχεδίασης, με εμπλουτισμένο φάσμα (CRI 90) για την καλύτερη απόδοση των χρωμάτων. Παράλληλα, έχει πραγματοποιηθεί οπτικός έλεγχος ακριβείας των φακών, ώστε το φως να διαχέεται προς τις όψεις του κτηρίου και όχι προς τον ουρανό ή τα παρακείμενα ακίνητα.

Επιπρόσθετα, το σύστημα φωτισμού είναι ελεγχόμενο από φωτοκύτταρα κίνησης και αυτοματισμούς φωτεινότητας, με στόχο τη μείωση της κατανάλωσης. Με αυτόν τον τρόπο, οι ζώνες των ορόφων κοντά στα παράθυρα θα έχουν χαμηλότερο φωτισμό, καθιστώντας το Μινιόν ενεργειακά αποδοτικότερο.

Τέλος, η πράσινη ταράτσα έχει σχεδιαστεί με τέτοιο τρόπο, ώστε να μειώνει τις θερμοκρασίες στο εσωτερικό του κτιρίου.

Οικιστική χρήση 

Το εμβληματικό ακίνητο που αποτελείται από τα κτήρια Α και ΒΓΔΕ, βρίσκεται επί των οδών Πατησίων, Σατωβριάνδου, Δώρου και Βερανζέρου. Με σκοπό την επαναφορά των μόνιμων κατοίκων στο κέντρο της πόλης, στο κτήριο Α προβλέπεται να δημιουργηθούν περίπου 40 διαμερίσματα επιφάνειας 50–125 τ.μ.

Το Zara 

Η Zara παρουσίασε το νέο της κατάστημα στο ΜΙΝΙΟΝ που καταλαμβάνει 2.130 τ.μ. εμπορικής επιφάνειας σε τέσσερα επίπεδα και προσφέρει μια πλούσια ποικιλία ενδυμάτων για γυναίκες, άνδρες και παιδιά.

Το νέο αυτό κατάστημα αποτελεί την πιο πρόσφατη έκφραση του μοντέλου καταστημάτων της Zara: ένα εμπορικό concept βασισμένο σε μεγάλα flagship καταστήματα, με ανανεωμένη εικόνα και νέους χώρους παρουσίασης προϊόντων. Είναι επίσης εξοπλισμένο με τα πιο προηγμένα τεχνολογικά μέσα, διασφαλίζοντας την καλύτερη δυνατή εμπειρία αγορών. Παράλληλα, οι χώροι τύπου boutique, με ξεχωριστό σχεδιασμό και ειδικά επιλεγμένη επίπλωση, αναδεικνύουν τις συλλογές της εταιρείας, δημιουργώντας μια ξεχωριστή σύνδεση ανάμεσα στον επισκέπτη και το προϊόν.

Στο ισόγειο και τον πρώτο όροφο, οι επισκέπτες θα βρουν τις γυναικείες συλλογές, συνοδευόμενες από μια επιλεγμένη γκάμα υποδημάτων και αξεσουάρ, τα οποία παρουσιάζονται σε έναν αποκλειστικό χώρο Shoes & Bags. Στο υπόγειο στεγάζεται η παιδική συλλογή, η οποία περιλαμβάνει και ένα ξύλινο σπιτάκι παιχνιδιού, ειδικά σχεδιασμένο για τους μικρότερους επισκέπτες. Ο δεύτερος όροφος είναι αφιερωμένος στην ανδρική μόδα, μέσα σε ένα κομψό και εκλεπτυσμένο περιβάλλον, με ειδικά διαμορφωμένους χώρους που φιλοξενούν επιλεγμένες σειρές της εταιρείας, όπως η Zara Origins και η Zara Athleticz, η συλλογή αθλητικής ένδυσης. Τέλος, ο τρίτος και τέταρτος όροφος του κτιρίου θα στεγάσουν τα νέα γραφεία της Zara για την ελληνική αγορά