Οι δράσεις της Εταιρικής Κοινωνικής Ευθύνης σε περιόδους κρίσεων, όπως η υγειονομική κρίση της διετίας 2020-2021 αλλά και σε φυσικές καταστροφές όπως είναι οι πρόσφατες καταστροφικές πυρκαγιές, οι πλημμύρες, οι σεισμοί και άλλες, μπορούν να αποδειχθούν σωτήριες για το κοινωνικό σύνολο και ταυτόχρονα να αυξήσουν την αναγνωρισιμότητα των εταιρειών αλλά και τον σεβασμό των πολιτών προς αυτές.
Το πιο χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι αυτό της πρόσφατης πανδημίας, οι αρνητικές συνέπειες της οποίας διήρκεσαν περί τα 2 χρόνια.
Όπως είναι γνωστό, τα συστήματα υγείας διεθνώς κατά τη διάρκεια της έξαρσης της πανδημικής κρίσης το 2020 βρέθηκαν αντιμέτωπα με μεγάλες ελλείψεις. Λόγω των προβλημάτων στην εφοδιαστική αλυσίδα οι ελλείψεις έγιναν εντονότερες σε φάρμακα και εξοπλισμό πρώτης ανάγκης. Αιτία αυτών, ήταν η έλλειψη μίνιμουμ παραγωγικής βάσης στην Ευρώπη, καθώς οι περισσότερες φαρμακευτικές εταιρείες είχαν μεταφέρει την έδρα τους στην Ασία, απ’ όπου η μεταφορά προϊόντων ήταν εξαιρετικά δύσκολη.
Οι εταιρείες, από την πλευρά τους, συνέβαλαν στην αντιμετώπιση των ελλείψεων αυτών, δωρίζοντας μεγάλες ποσότητες φαρμάκων και καλύπτοντας τα μεταφορικά κόστη ιατροφαρμακευτικού εξοπλισμού.
Στη χώρα μας δεν παρατηρήθηκαν παρόμοιες ελλείψεις χάρη στην ύπαρξη μιας ισχυρής παραγωγικής βάσης φαρμάκων. Παρ΄όλα αυτά το εθνικό σύστημα υγείας πιέστηκε. Όμως η παρέμβαση της ιδιωτικής πρωτοβουλίας ήταν καθοριστική.
Οι κλίνες ΜΕΘ και ο ιατροφαρμακευτικός εξοπλισμός που χορηγήθηκαν στο σύστημα υγείας από εταιρείες, αποδεικνύουν πως η ιδιωτική πρωτοβουλία είναι παρούσα σε κάθε έκτακτη κατάσταση. Η δυναμικότητα των κλινών ΜΕΘ αυξήθηκε, τα νοσοκομεία εκσυγχρονίστηκαν και έτσι το Εθνικό Σύστημα Υγείας ανταποκρίθηκε με επιτυχία στις πιέσεις που δέχθηκε όταν ξέσπασε η πανδημία.
Σε έρευνα της Global Link, που πραγματοποιήθηκε σε 165 μεσαία και ανώτερα στελέχη, με το 79% των συμμετεχόντων, είτε να διαθέτει σχέδιο ΕΚΕ το οποίο εμπλουτίζεται, είτε ήδη να είχε ολοκληρωμένο σχέδιο για έκτακτες καταστάσεις, το 74% των επιχειρήσεων που συμμετείχαν, διαθέτουν budget για δράσεις εταιρικής κοινωνικής ευθύνης, ενώ μία στις δύο επιχειρήσεις αύξησαν τις σχετικές δαπάνες.
Εντυπωσιακό είναι το δεδομένο της έρευνας, σύμφωνα με το οποίο, όταν ξέσπασε η πανδημία του κορονοϊού οι εταιρείες αύξησαν τον προϋπολογισμό τους για δράσεις Εταιρικής Κοινωνικής Ευθύνης κατά 21%.
Σε ό,τι αφορά το θέμα της διαχείρισης των κρίσεων από φυσικές καταστροφές, πολλές επιχειρήσεις με απτά παραδείγματα προσπάθησαν να αμβλύνουν με κάθε τρόπο τις αρνητικές κοινωνικές συνέπειες των φυσικών καταστροφών, των πυρκαγιών και άλλων προβλημάτων.
- Εταιρείες που δραστηριοποιούνται σε πολλούς κλάδους της οικονομίας έσπευσαν να προσφέρουν βοήθεια στους πλημμυροπαθείς της Θεσσαλίας αλλά και σε πυρόπληκτες περιοχές.
- Εταιρείες που δραστηριοποιούνται στον κλάδο παραγωγής μελιού προσέφεραν σημαντική βοήθεια και υποστήριξη, πέραν των μέτρων της κυβέρνησης στους μελισσοκόμους - παραγωγούς μελιού στη Βόρεια Εύβοια, μετά τις καταστροφικές πυρκαγιές προ διετίας.
- Εταιρείες του κατασκευαστικού τομέα που προσέφεραν υποστήριξη στους σεισμόπληκτους της Κρήτης με το να τους παρέχουν πρόχειρες, προσωρινές κατοικίες, όπως και σε αυτούς που τα σπίτια τους κάηκαν ή έπαθαν ζημιά από τις νεροποντές.
Στις δράσεις αυτές, βέβαια, περιλαμβάνεται και η αποστολή τροφίμων και ειδών πρώτης ανάγκης, ακόμη και ρούχων για όσους οι κατοικίες καταστράφηκαν μαζί με το περιεχόμενο τους. Μάλιστα υπήρξαν και εταιρείες του τουριστικού τομέα που άνοιξαν τα ξενοδοχεία για να στεγάσουν προσωρινά όσους αντιμετώπισαν πρόβλημα στέγης.
Θα πρέπει, ακόμη, να επισημανθεί ότι στο πλαίσιο των δράσεων της Εταιρικής Κοινωνικής Ευθύνης, οι επιχειρήσεις συνέβαλαν και στην υποδοχή των μεταναστών στα ελληνικά νησιά και εξακολουθούν να συμβάλλουν με την αποστολή ανθρωπιστικής βοήθειας στους πληγέντες από την ρωσική επίθεση στην Ουκρανία.
Τα παραπάνω παραδείγματα δείχνουν ότι η ατζέντα των δράσεων της Εταιρικής Κοινωνικής Ευθύνης δεν αφορά μόνο διαρκή κοινωνικά θέματα, όπως είναι η φτώχεια και η ανεργία, αλλά προβλέπει και έκτακτες περιστάσεις.
Αυτό άλλωστε είναι μια φανερή απόδειξη των προσπαθειών που καταβάλλουν οι εταιρείες μέσω των δράσεων ΕΚΕ για να συμβάλλουν ουσιαστικά στη στήριξη της κοινωνίας, όποτε αυτή την χρειάζεται.