Ideal Holdings: Το ομόλογο των 100 εκατ. ευρώ, οι νέες εξαγορές και η EBRD

Ideal Holdings: Το ομόλογο των 100 εκατ. ευρώ, οι νέες εξαγορές και η EBRD

Με στόχο να μπει στο 2024 με το δεξί με νέες εξαγορές έχοντας μια δύναμη πυρός περί τα 80 εκατ. ευρώ και τις θυγατρικές της χωρίς δανειακές υποχρεώσεις η μητρική Ideal Συμμετοχών, προχωρεί στην έκδοση retail bond 100 εκατ. ευρώ.

Η έκδοση του πενταετούς ομολόγου ύψους 100 εκατ. ευρώ, της οποίας το εύρος απόδοσης θα ανακοινωθεί σήμερα και η δημόσια προσφορά θα πραγματοποιηθεί το χρονικό διάστημα 11-13 Δεκεμβρίου, έχει τριπλή στόχευση και φαίνεται ότι σε αυτήν θα συμμετέχει και η EBRD.

Η αναχρηματοδότηση των δανείων που έχει σήμερα τα οποία έχουν επιτόκιο 6,4% με σαφώς καλύτερη τιμολόγηση, η είσοδός της σε μια Τρίτη αγορά χρηματοδότησης αλλά και η άντληση κεφαλαίων που μαζί με το cash flow των θυγατρικών θα χρηματοδοτήσουν το νέο πλάνο εξαγορών που σχεδιάζει η διοίκηση υπό τον Λάμπρο Παπακωνσταντίνου.

Εξαγορές οι οποίες όπως έγινε αντιληπτό από τα λεγόμενα του Λ. Παπακωνσταντίνου, θα αφορούν στην ενδυνάμωση του κλάδου της Πληροφορικής αλλά και θα σημάνουν την είσοδο σε έναν ακόμη κλάδο δραστηριότητας για την εισηγμένη.

Ειδικότερα, τα έσοδα της έκδοσης μετά την αφαίρεση εξόδων έκδοσης περίπου 5 εκατ. ευρώ, τα υπόλοιπα 95 εκατ. ευρώ θα αξιοποιηθούν για την αναχρηματοδότηση δανεισμού ύψους 74 εκατ ευρώ, ενώ το ποσό των 21 εκατ ευρώ θα δημιουργήσει  μια επενδυτική βάση εξαγορών που υπό προϋποθέσεις θα ξεπεράσει τα 50 εκατ. ευρώ.

Όπως εξήγησε ο πρόεδρος της Ideal Holdings Λάμπρος Παπακωνσταντίνου σε χθεσινή ενημέρωση δημοσιογράφων, οι θυγατρικές εταιρείες εκτός του ότι είναι αδάνειστες μπορούν και μετατρέπουν το 50% των ετήσιων ebitda σε cash flow.

Έτσι, όλες έχουν ισχυρό ταμείο το οποίο σε συνδυασμό με τα 21 εκατ. ευρώ της έκδοσης και τις δυνατότητες μόχλευσης δημιουργούν μια επενδυτική βάση άνω των 50 εκατ ευρώ για εξαγορές.

«Δημιουργούμε χώρο για νέες εξαγορές. Προχωράμε σε αναχρηματοδότηση του δανεισμού της μητρικής εταιρείας, χωρίς να χρειάζεται να κάνουμε κάτι τέτοιο και θα αντλήσουμε πάνω από 25 εκατ. ευρώ για νέες εξαγορές. Αν προσθέσουμε και τα νούμερα των θυγατρικών θα έχουμε πάνω από 50 εκατ. ευρώ για νέες επενδύσεις», τόνισε ο πρόεδρος της Ideal.

Ωστόσο, το ποσό των 50 εκατ. ευρώ μπορεί να φθάσει με τη μόχλευση και τα 80 εκατ., καθώς πάγια τακτική της Ideal είναι να κλείνει συμφωνίες εξαγορών εντάσσοντας σε αυτές και την παροχή μετοχικού κεφαλαίου στους μετόχους των εταιρειών που εξαγοράζει.

Ο ίδιος ήταν πιο αναλυτικός όσον αφορά την επιλογή του retail bond διευκρινίζοντας ότι. «Είμαστε στο Χρηματιστήριο, με τις τράπεζες έχουμε μεγάλες γραμμές χρηματοδότησης, και θέλουμε να μπούμε στην αγορά ομολόγων» ανέφερε χαρακτηριστικά προσθέτοντας πως η εταιρεία επέλεξε τον δρόμο του retail ομολόγου για να προσελκύσει νέους επενδυτές.

Να σημειωθεί ότι με βάση τους χρηματοοικονομικούς δείκτες της IDEAL η κατάταξή τους μετά την ολοκλήρωση της εγγραφής του ομολόγου ανάμεσα στα 14 εισηγμένα ομόλογα του ΧΑ θα είναι ψηλά στην πρώτη πεντάδα.

Πιο συγκεκριμένα η τιμή EBITDA προς δανεισμό διαμορφώνεται στη 1,4 φορές όταν ο μέσος όρος διαμορφώνεται στις 3, 5 φορές, η εταιρεία πήρε την υψηλότερη αξιολόγηση  «διπλό Α» στην πιστοληπτική αξιολόγησή της από την ICAP.

H εταιρεία σκοπεύει να αντλήσει από την ελληνική αγορά 100 εκατ. ευρώ με τη διοίκηση να θεωρεί πολύ σημαντικό ότι θα διευρυνθεί η μετοχική βάση.

Ο ίδιος δεν είπε κάτι για το εύρος του επιτοκίου, ενώ επισήμανε ότι μετά την αποπληρωμή υφιστάμενου δανεισμού 74,8 εκατ. ευρώ με επιτόκιο άνω του 6,2% κατά μέσο όρο και σε σχέση με το νέο επιτόκιο που θα δώσει η αγορά για το ομολογιακό θα μπορούσε να εξασφαλίσει περισσότερες από 600 χιλιάδες ευρώ, κεφάλαια που θα λειτουργούσαν προσθετικά για την επιπλέον ανάπτυξη του ομίλου.

Το ενδιαφέρον για την έκδοση είναι ισχυρό καθώς χθες παρά τη δυσκολία στην προσβασιμότητα λόγω της επίσκεψης Ερντογάν στην Ελλάδα το παρών στην παρουσίαση του ομίλου σε κεντρικό ξενοδοχείο της πρωτεύουσας πάνω από 60 θεσμικοί επενδυτές, ενώ μία μέρα πριν στην παρουσίαση στην ΕΤΕ είχαν προσέλθει περισσότεροι από 250 επενδυτές και 150 κατά την παρουσίαση στην Πειραιώς. Σήμερα αναμένεται η παρουσίαση στην Eurobank

Ο Λ. Παπακωνσταντίνου εξήγησε τη στρατηγική της IDEAL σημειώνοντας ότι, «Η επενδυτική μας στρατηγική είναι πάρα πολύ απλή. Επενδύουμε σε καλές εταιρείες με καλή διοίκηση που δημιουργούν μετρητά.

Δεν κάνουμε καμία συναλλαγή με κάποιον που δεν θέλει να δουλέψει μαζί μας και δεν θα μπούμε σε διαδικασία για προβληματικές εταιρείες», προσθέτοντας πως η εταιρεία δεν επικεντρώνεται σε συγκεκριμένους κλάδους.

Με αυτό το στρατηγικό οδικό χάρτη η Ideal Holdings τα τελευταία δύο χρόνια έχει προχωρήσει σε συναλλαγές περίπου 250 εκατ ευρώ  που περιλαμβάνουν αγορές εταιρειών με αντάλλαγμα μετοχές αλλά και αποεπενδύσεις όπως η Three cents.

Ο όμιλος πλέον στο τέλος του 2023 θα έχει ενοποιημένα έσοδα 385 εκατ. ευρώ, κέρδη EBITDA άνω των 50 εκατ. ευρώ και κέρδη προ φόρων που θα ξεπεράσουν τα 40 εκατ. ευρώ. Κάτω από την ομπρέλα της Ιdeal Holdings βρίσκονται οι εταιρείες Byte, Adacom, Astir Vitogiannis και Coleus  και Attica Stores. 

Από το Σεπτέμβριο του 2021 όταν ξεκίνησε ο μετασχηματισμός της Ideal από μια μικρή εταιρεία πληροφορικής σε ένα εισηγμένο private equity fund, ο αριθμός των μετοχών της Ιdeal αυξήθηκε κατά 50% ώστε να υλοποιηθούν εξαγορές με «χαρτιά» αλλά ταυτόχρονα τα κέρδη ανά μετοχή αυξήθηκαν κατά 200% και η κεφαλαιοποίηση κατά 300%.

H Ideal Holdings εισηγμένος όμιλος συμμετοχών έχει κάτω από την ομπρέλα της εταιρείες που δραστηριοποιούνται σε τρεις βασικούς κλάδους:

Ο πρώτος είναι αυτής της βιομηχανίας με την Astir Vitogiannis και τη Coleus Packaging στη Ν. Αφρική. Η Astir κατασκευάζει μεταλλικά πώματα με το 94% της παραγωγής της να αφορά εξαγωγές με βασικούς πελάτες πολυεθνικές ζυθοποιίες και εταιρείες ποτών και αναψυκτικών.

Η Astir συμμετέχει με 75% στη Coleus Packaging η οποία είναι η μεγαλύτερη παραγωγός μεταλλικών πωμάτων στην Αφρική.

«Το βιομηχανικό μας κομμάτι είναι πλέον μια πολυεθνική εταιρεία με παραγωγή σε δύο χώρες με δύο εργοστάσια που απασχολούν συνολικά πάνω από 250 άτομα προσωπικό», ανέφερε ο Λ. Παπακωσταντίνου σημειώνοντας πως φέτος τα έσοδα του ομίλου θα είναι λίγο χαμηλότερα από πέρσι, λόγω της διαφοράς τιμής του χάλυβα, ενώ τα κέρδη προ φόρων και τα EBITDA θα είναι υψηλότερα.

«Στην Αφρική έχουμε ένα δάνειο 12 εκατ. ευρώ που αφορά στην εξαγορά που κάναμε και δεν σχετίζεται με το ομόλογο», σημείωσε ακόμη.

Στον κλάδο της πληροφορικής η Ideal έχει τις Byte και ADACOM. Η  Byte είναι εταιρεία πληροφορικής με σημαντικά ψηφιακά έργα που αφορούν μεταξύ στο κομμάτι των ψηφιακών υπογραφών και των ηλεκτρονικών συμβάσεων, ενώ η ADACOM δραστηριοποιείται στην κυβερνοασφάλεια.

Πέρσι οι δύο εταιρείες είχαν πωλήσει 83 εκατ. ευρώ, ενώ σύμφωνα με τη διοίκηση της Ideal φέτος το ποσό αυτό μπορεί να φτάσει και τριψήφιο. Η λειτουργική κερδοφορία ήταν το 2022 στο 8,9 εκατ. ευρώ και φέτος αναμένεται στα 10 με 12 εκατ. ευρώ, ενώ σε διψήφιο νούμερο αναμένονται και τα κέρδη προ φόρων. Ο κλάδος έχει μηδέν δάνεια και περίπου 10 εκατ. ευρώ ταμείο.

Στον κλάδο του λιανεμπορίου η Ideal μπήκε πρόσφατα με την μεγάλη εξαγορά των Αττικών Πολυκαταστημάτων. Η εταιρεία είχε έσοδα 190 εκατ. ευρώ το 2022 και φέτος αναμένονται έσοδα 200-210 εκατ. ευρώ.

Η λειτουργική κερδοφορία (EBITDA) ήταν 19,7 εκατ. ευρώ και φέτος αναμένεται στα 22 εκατ. ευρώ, ενώ τα κέρδη προ φόρων του 2023 εκτιμούνται στα 15-16 εκατ. ευρώ, ενώ όπως είπε ο Λ. Παπακωνσταντίνου η εταιρεία θα κλείσει τη χρονιά με καθαρό ταμείο

Η δημόσια προσφορά των ομολογιών θα ξεκινήσει τη Δευτέρα 11 Δεκεμβρίου στις 10 π.μ. και θα τελειώσει την Τετάρτη 13 Δεκεμβρίου στις 5 μ.μ. Το κοινό ομολογιακό δάνειο θα είναι διάρκειας πέντε ετών και διαιρείται σε έως 100.000 άυλες, κοινές, ανώνυμες ομολογίες, ονομαστικής αξίας 1.000 ευρώ εκάστη. 

Σύμβουλος έκδοσης του ομολόγου είναι η Εθνική Τράπεζα, συνδιοργανωτές - κύριοι ανάδοχοι η Εθνική, η Πειραιώς και η Eurobank, κύριοι ανάδοχοι η Optima Bank και η Αttica Bank και ανάδοχοι οι χρηματιστηριακές εταιρείες Παντελάκης και Βeta.