Από το κυνήγι των φθηνών και υποσχόμενων εταιριών του ΧΑ δεν μπορεί να λείπει η Ideal Συμμετοχών. Αν η εταιρία έκλεινε χρήση στο φετινό εξάμηνο θα έδειχνε μεγαλύτερο τζίρο από όλο το 2021, σχεδόν τριπλάσια λειτουργικά κέρδη και πενταπλάσια καθαρά κέρδη. Κερασάκι στην τούρτα ο μηδενικός τραπεζικός δανεισμός σε μια περίοδο που το βιομηχανικό κομμάτι τουλάχιστον θα δικαιολογούσε μια υπέρβαση λόγω των συνθηκών που επικράτησαν στις τιμές των μετάλλων και την εφοδιαστική αλυσίδα.
Όλα τα παραπάνω δεν είναι προϊόν κάποιας πώλησης συμμετοχής ή κάποιου μαγικού λογιστικού τρικ αλλά αποτέλεσμα αμιγούς λειτουργικής επίδοσης. Το «μαγικό» έρχεται στο γ' τρίμηνο όπου ο όμιλος θα εμφανίσει κέρδη από την πώληση της Three cents (αναψυκτικά) πολλών δεκάδων εκατομμυρίων ευρώ.
Η επίδοση της εταιρίας στο εξάμηνο έχει να κάνει με τρεις βασικούς πυλώνες δραστηριότητας: Συσκευασία, αναψυκτικά και πληροφορική. Στο β’ εξάμηνο του 2022 η εταιρία μπαίνει χωρίς τα αναψυκτικά τα οποία πουλήθηκαν σε τίμημα που μπορεί να θεωρηθεί κάτι παραπάνω από ικανοποιητικό ξεπερνώντας τα 46 εκατ. ευρώ (27x EV/EBITDA) αλλά με περισσότερη πληροφορική έχοντας το 100% της Byte (εξαγορά στις 8,2x EV/EBITDA).
Παράλληλα η εταιρία θα μπορεί να ενοποιεί την Coleus στη Ν. Αφρική κατέχοντας το 75% μετά το «οκ» από την επιτροπή ανταγωνισμού. Το στοίχημα πλέον είναι οι συνεργίες σε έσοδα και κόστος που θα βγάλουν αυτές οι δύο δραστηριότητες ανεβάζοντας τις επιδόσεις των δύο κλάδων. Χρηματοοικονομικά, η εξαγορά της Byte αναμένεται να καλυφθεί σχεδόν εξ ολοκλήρου από τα έσοδα της πώλησης της Three cents, το οποίον μεταφράζεται ότι ο όμιλος θα παραμείνει σε μηδενικό τραπεζικό δανεισμό, διατηρώντας έτσι την απαραίτητη δύναμη πυρός ανέπαφη για μια ενδεχόμενη νέα κίνηση.
Το επιχειρηματικό πλάνο της εταιρίας φαίνεται αυστηρά προσδιορισμένο και εστιασμένο. Κλάδοι όπως το real estate και η ναυτιλία είναι εκτός ενδιαφέροντος, το ίδιο ισχύει και για distressed εταιρίες, ενώ αποτιμήσεις έξω από τα όρια των επενδυτικών δεικτών ή με χαμηλή εσωτερική απόδοση κατηγορηματικά απορρίπτονται.
Η Ideal ψάχνει επενδύσεις με εσωτερικό βαθμό απόδοσης άνω του 20% με ορίζοντα επένδυσης και εξόδου τα 4-5 χρόνια και με χαρακτηριστικά που τις τοποθετούν μεταξύ 30-80 εκατ. ευρώ. Μέχρι στιγμής έχουν υλοποιηθεί 9 συναλλαγές ενώ η εταιρία έχει δηλώσει ότι θα είναι συνεπής στην ανταμοιβή των μετόχων της με μερίσματα ή επιστροφές κεφαλαίου.
Αν και η εταιρία εξέδωσε νέες μετοχές για την εξαγορά της Byte η αποτίμηση της παραμένει φθηνή. Στα 126 εκατ. ευρώ αγοράζεται με πολλαπλασιαστή καθαρών κερδών 6 φορές και 5 φορές την επιχειρηματική αξία. Με πολύ συντηρητικές εκτιμήσεις η αποτίμηση θα μπορούσε να παραμείνει φθηνή και να δικαιολογήσει πολλαπλασιαστές τουλάχιστον 30% υψηλότερες από τα τρέχοντα επίπεδα.
Πέρα από την αποτίμηση για ένα «private equity» χωρίς δανεισμό με λειτουργικά κέρδη που θα αγγίζουν τα 24 εκατ. ευρώ και θα αφήνουν τουλάχιστον 20-21 εκατ. ευρώ στην τελική γραμμή η αδυναμία στις αγορές είναι ίσως η καλύτερη στιγμή για να μεγαλώσει το portfolio των εταιριών. Αν μη τι άλλο οι πρώτες κινήσεις έδειξαν πειθαρχία και υπομονή. Στις επενδύσεις η πειθαρχία σώζει και η υπομονή ανταμείβει. Και από αυτές τις αρετές τουλάχιστον η Ideal φαίνεται να έχει μεγάλο απόθεμα.
Η εξέλιξη των δημοσιευμένων μεγεθών της Ideal Συμμετοχών
Πηγή: Beta Χρηματιστηριακή