Η Infarm, μία startup εταιρεία κάθετης καλλιέργειας, με 1.000 υπαλλήλους σε 10 χώρες, που είχε συγκεντρώσει 500 εκατ. δολάρια, έχοντας κεφαλαιοποίηση 1 δισ., κήρυξε πτώχευση στις κύριες ευρωπαϊκές αγορές της το 2023 και, έτσι απλά, εξαφανίστηκε.
Πώς γίνεται, λοιπόν, αυτό;
Αρχικά, το επιχειρηματικό ταξίδι της Infarm ως startup ξεκίνησε όπως πολλά άλλα: ως πείραμα. Οι Ισραηλινοί συνιδρυτές της είχαν την ιδέα να καλλιεργήσουν αγροτικά προϊόντα σε εσωτερικούς χώρους χρησιμοποιώντας θρεπτικό νερό αντί για χώμα. Το όραμά τους ήταν να κάνουν τις πόλεις πιο αυτάρκεις, φέρνοντας στους κατοίκους των μεγάλων πόλεων φρέσκα προϊόντα που καλλιεργούνται σε φάρμες έξω από την πόρτα τους.
Μέχρι το 2021, η Infarm παρήγαγε 75 διαφορετικά είδη φυτών, είχε συνεργαστεί με περισσότερους από 30 μεγάλους λιανοπωλητές, κατείχε 1.400 φάρμες στον Καναδά, τις ΗΠΑ, την Ιαπωνία, την Τσεχική Δημοκρατία, τη Δανία, τη Γαλλία, το Λουξεμβούργο, τις Κάτω Χώρες, το Ηνωμένο Βασίλειο και την Ελβετία.
Η φαινομενική εξαφάνιση της εταιρείας έχει τις ρίζες της σε προβλήματα που ξεκίνησαν από νωρίς.
Τρεις πρώην εργαζόμενοι, περιγράφουν την εταιρεία ως μια τυπική «νοοτροπία νεοφυούς επιχείρησης», η οποία υπόσχεται πολλά αλλά ανακαλύπτει στην πορεία πως να τα κάνει πράξη.
Συγκεκριμένα, αναφέρθηκαν σε ένα από τα πρώτα μεγάλα συμβόλαια της εταιρείας με τη μεγαλύτερη εταιρεία σούπερ μάρκετ της Γερμανίας, την Edeka, το 2017.
«Η Edeka αγόραζε κατά κάποιον τρόπο κάτι που δεν υπήρχε στην πραγματικότητα», αναφέρουν, προσθέτοντας ότι αυτό συνέβη σε πολλές περιπτώσεις με πολλά καταστήματα. «Αυτό ήταν το στυλ της εταιρείας. Έκαναν μία μικρή έρευνα και απλά υπέγραφαν συμφωνίες, χωρίς να έχουν ιδέα τι πρόκειται να κάνουν».
Η αργή κατάρρευση
Μέχρι το 2021, η Infarm ξόδευε δεκάδες εκατομμύρια ευρώ ετησίως, ωστόσο, τα έσοδα ήταν πολύ λιγότερα.
Τα έσοδα της Infarm ήταν μόλις 8 εκατ. το 2021, από 3,8 εκατ. το προηγούμενο έτος. Οι ζημίες εκτινάχθηκαν από 74,6 εκατ. το 2020 σε 127,8 εκατ. το 2021.
Τον Νοέμβριο του 2022, με τις πωλήσεις να υστερούν, η Infarm ανακοίνωσε ότι θα απολύσει 500 υπαλλήλους, περίπου το μισό ανθρώπινο δυναμικό της. Η εταιρεία επέρριψε στην εκτίναξη του κόστους ενέργειας που επιδεινώθηκε από την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία.
Εκτός από το ενεργειακό κόστος, η τιμολόγηση αποτελεί ζήτημα για τις κάθετες φάρμες. Όπως, επίσης, και το υψηλό ανθρώπινο κόστος, καθώς οι υπάλληλοι θα έπρεπε να ήταν οι κορυφαίοι επιστήμονες στον τομέα τους, αρά και υψηλά αμειβόμενοι. Το συνολικό κόστος προσωπικού αυξήθηκε από 38 εκατ. ευρώ το 2020 σε 77 εκατ. ευρώ το 2021.
Μέχρι το 2023, η Infarm είχε εγκαταλείψει την πλειονότητα των ευρωπαϊκών αγορών της. Η εταιρεία αποχώρησε από τη Γαλλία, τη Δανία, το Ηνωμένο Βασίλειο και σταδιακά από τις υπόλοιπες χώρες και στη συνέχεια φαινομενικά εξαφανίστηκε από τη δημόσια θέα. Οι κάποτε ζωηροί λογαριασμοί της στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης είναι ανενεργοί από τον Μάρτιο.
Οι δικαστικές καταθέσεις στο Ηνωμένο Βασίλειο δείχνουν ότι υπήρχαν δύο υποθέσεις κατά της Infarm για «παραβίαση σύμβασης», εκ των οποίων η μία εξακολουθεί να είναι ενεργή. Και οι δύο εταιρείες που κατέθεσαν τις υποθέσεις δεν έχουν απαντήσει στα αιτήματα για σχολιασμό.
Θα επιστρέψει η Infarm;
Εδώ φαίνεται να σταματούν τα στοιχεία για την Infarm.
Το εμβληματικό κέντρο καλλιέργειας της εταιρείας στο Bedford φαίνεται μόνιμα κλειστό στο Google, ωστόσο το τοπικό συμβούλιο του Bedford δεν ήταν σε θέση να επιβεβαιώσει αν το κτίριο ανήκει ακόμη στην Infarm ή αν έχει πωληθεί, ούτε πού πήγε όλος ο γεωργικός εξοπλισμός της εταιρείας.
Σύμφωνα με το Sifted, υπάρχουν ενδείξεις ότι η εταιρεία μπορεί να σχεδιάζει κάτι καινούργιο: το ερώτημα είναι, τι;
Πολλοί από τους υπαλλήλους με τους οποίους μίλησε η Sifted είπαν ότι η εταιρεία θα μπορούσε να έχει ήδη πουλήσει μεγάλο μέρος του εξοπλισμού της σε παίκτες στη Μέση Ανατολή με την ελπίδα να ανοίξει νέες εγκαταστάσεις στην περιοχή.
Πηγή: Sifted