Ισραήλ - Κύπρος: Κοντά σε συμφωνία για προμήθεια φυσικού αερίου
SHUTTERSTOCK/sdf_qwe
SHUTTERSTOCK/sdf_qwe

Ισραήλ - Κύπρος: Κοντά σε συμφωνία για προμήθεια φυσικού αερίου

Έντονες είναι οι συζητήσεις μεταξύ Κύπρου και Ισραήλ για «θέματα αμοιβαίου ενδιαφέροντος και πιθανής συνεργασίας», όπως αναφέρει ο S&P Global, επικαλούμενος δημοσίευμα ότι οι δύο χώρες βρίσκονται κοντά στην υπογραφή σύμβασης για την προμήθεια φυσικού αερίου από το Ισραήλ στην Κύπρο μέσω αγωγού από τα κοιτάσματα που διαχειρίζεται η Energean, Karish και Tanin.

Αυτό θα σηματοδοτήσει ουσιαστικά την πρώτη πώληση φυσικού αερίου από το Ισραήλ στην Ευρώπη.

Τα δύο υπουργεία Ενέργειας... τα λένε εντόνως τελευταία για να εξελίξουν τη συνεργασία τους σχετικά με την προμήθεια ισραηλινού αερίου από τις εξέδρες Karish και Tanin της Energean στην Κύπρο. «Στο πλαίσιο της ισχυρής σχέσης μεταξύ Κύπρου και Ισραήλ, το Υπουργείο (Ενέργειας του Ισραήλ) διεξάγει συνεχείς συζητήσεις με το κυπριακό Υπουργείο Ενέργειας για θέματα αμοιβαίου ενδιαφέροντος και πιθανής συνεργασίας», ανέφερε εκπρόσωπος του Υπουργείου Ενέργειας και Υποδομών του Ισραήλ σε δήλωσή του προχθές στον S&P Global Commodity Insights. Τόνισε, μάλιστα, ότι το συμβόλαιο που θα υπογράφει, ύψους 1,5 δισ. δολαρίων (που αντιστοιχούν σε περίπου 1,3 δισ. ευρώ), θα έχει διάρκεια 10 ετών.

Υπενθυμίζεται ότι η Energean είχε υποβάλει αίτημα το 2018 για άδεια εξαγωγών φυσικού αερίου προς την Κύπρο, προτείνοντας στο παρελθόν τη λύση αγωγού μεταξύ Ισραήλ και Κύπρου. Το αίτημα αφορούσε την κατασκευή αγωγού μεταφοράς μεταξύ 0,5 και 1 δισεκατομμυρίου κυβικών μέτρων φυσικού αερίου ετησίως από τα ισραηλινά τεμάχια στην Κύπρο, χωρίς όμως αντίκρυσμα.

Τώρα, σε συνέχεια των έντονων συνομιλιών των δυο χωρών, η Energean είναι επιφυλακτική. «Νο comment, μέχρι νεωτέρας» δήλωσε η εταιρεία στο Liberal τονίζοντας ότι πρόκειται για ένα ζήτημα που, «αν εξελιχθεί, αφορά τις δυο κυβερνήσεις».

Να σημειωθεί ότι το φυσικό αέριο από το Karish παράγεται μέσω του Energean Power FPSO, δυναμικότητας 8 δισ. κυβικών μέτρων, ετησίως, για την προμήθεια στην εγχώρια ισραηλινή αγορά. Το φυσικό αέριο από το Karish μεταφέρεται σε χερσαίες περιοχές στα βόρεια του Ισραήλ, κοντά στα σύνορα με τον Λίβανο.

Σύμφωνα με τον S&P Global, το Ισραήλ είναι σήμερα ένας σημαντικός παραγωγός φυσικού αερίου με εξαγωγές προς την Αίγυπτο και την Ιορδανία.

Ο οίκος αναφέρει ότι η παραγωγή της χώρας έφθασε στο υψηλό ρεκόρ των 24,7 δισ. κυβικών μέτρων (bcm) το 2023, σύμφωνα με στοιχεία του ισραηλινού Υπουργείου Ενέργειας που δημοσιεύθηκαν τον Μάιο.

Σημειώνει ότι το Karish, το οποίο ξεκίνησε την παραγωγή τον Οκτώβριο του 2022, παρήγαγε 2,77 bcm την περίοδο Ιανουαρίου-Ιουνίου, σε σύγκριση με 1,97 bcm κατά την ίδια περίοδο πέρυσι.

Τέλος, ο S&P Global αναφέρει ότι τα άλλα δύο κοιτάσματα φυσικού αερίου της χώρας είναι το Λεβιάθαν, το οποίο άρχισε να λειτουργεί το 2019, και το Ταμάρ με έναρξη λειτουργίας το 2013.