Η κλιματική αλλαγή αποτελεί μια από τις σημαντικότερες προκλήσεις της εποχής μας. Η επιβράδυνσή της, απαιτεί την άμεση μείωση των παγκόσμιων εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου. Η επίτευξη αυτού του στόχου, αποτελεί μια παγκόσμια προσπάθεια και για το λόγο αυτό τα κράτη αναλαμβάνουν συγκεκριμένες δεσμεύσεις για τον περιορισμό και τη μείωση των εκπομπών σε εθνικό επίπεδο.
Ωστόσο ιδιαίτερα ευαισθητοποιημένες είναι πλέον και οι διεθνείς ιδιωτικές επιχειρήσεις, όπως η καναδική μεταλλευτική εταιρεία Eldorado Gold, η οποία έχει θέσει ως στόχο τον μετριασμό των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου κατά 30% έως το 2030. Με ποιο τρόπο όμως μπορεί να επιτευχθεί αυτός ο στόχος;
Η προσέγγιση της εταιρείας είναι η σταδιακή μετάβαση χρήσης ενέργειας με μειωμένο ανθρακικό αποτύπωμα μέσα από τη μέτρηση και παρακολούθηση της χρήσης ενέργειας και των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου, την αποτελεσματική λειτουργία και συνεχής βελτίωση της απόδοσης, καινοτόμες τεχνολογίες, καθώς και μέσα από τη στρατηγική προμήθειας ηλεκτρικής ενέργειας με χαμηλές εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα.
Τα έργα που αφορούν την εφαρμογή τεχνολογιών, διεργασιών και την παραγωγή πράσινης ενέργειας θα αντιπροσωπεύουν περίπου το 10% των μειώσεων των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου στο πλαίσιο του στόχου της εταιρείας για 30% έως το 2030.
Ποια είναι η προσέγγιση για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής στην Ελλάδα;
Ακολουθώντας τα βήματα της Καναδικής μητρικής της εταιρείας, η Ελληνικός Χρυσός που λειτουργεί τα Μεταλλεία Κασσάνδρας στη βορειοανατολική Χαλκιδική, έχει δεσμευτεί να εφαρμόζει πρακτικές βιωσιμότητας σε όλα τα επίπεδα και τις πτυχές της δραστηριότητάς της. Προς αυτή την κατεύθυνση, επενδύει συνεχώς στις βέλτιστες διαθέσιμες τεχνολογίες και εφαρμόζει κορυφαίες περιβαλλοντικές πρακτικές, επιδιώκοντας την ασφαλή διαχείριση των αποβλήτων, την αποκατάσταση των περιοχών δραστηριοποίησης, τη μείωση κατανάλωσης νερού και ενέργειας, καθώς και την προστασία των οικοσυστημάτων που περιβάλλουν τις εγκαταστάσεις.
Κάποιες από αυτές τις τεχνολογίες εφαρμόζονται ήδη στα μεταλλεία, ενώ κάποιες άλλες βρίσκονται στο στάδιο του σχεδιασμού και της υλοποίησης.
Παράδειγμα αποτελεί η τεχνολογία της λιθογόμωσης, μια καινοτόμος και βιώσιμη περιβαλλοντική πρακτική, όπου με την εφαρμογή της τα κατάλοιπα που προκύπτουν μετά την επεξεργασία του μεταλλεύματος, επαναχρησιμοποιούνται μαζί με άλλα στείρα υλικά, για την επαναπλήρωση των υπόγειων στοών, στις οποίες έχει ολοκληρωθεί η εξόρυξη. Η διερεύνηση εναλλακτικών σχεδίων μίγματος για τη μέγιστη αξιοποίηση των καταλοίπων αναμένεται να συμβάλει στη μείωση των ποσοτήτων προς ασφαλή μεταφορά και απόθεση στον ειδικά σχεδιασμένο και αδειοδοτημένο χώρο του Κοκκινόλακκα.
Η τεχνολογία μοχλός για τη δημιουργία αξίας στα μεταλλεία στο παρόν και το μέλλον
Στο μέλλον, η εγκατάσταση συστημάτων τηλεχειρισμού αναμένεται να ξεκλειδώσει σημαντικές δυνατότητες, όπως η απομακρυσμένη εξόρυξη. Επιπλέον, θα υπάρχει δυνατότητα να ρυθμίζεται απομακρυσμένα η παροχή και ποιότητα του αέρα (ventilation on demand), δηλαδή να διοχετεύεται η κατάλληλη ποσότητα εκεί όπου λαμβάνουν χώρα εργασίες εξόρυξης και υπάρχει συγκέντρωση εργαζομένων. Αυτό είναι ιδιαίτερα σημαντικό, καθώς το μεγαλύτερο ποσοστό της κατανάλωσης ηλεκτρικής ενέργειας ενός υπόγειου μεταλλείου αφορά στα συστήματα αερισμού των υπογείων στοών.
Τέλος, η εταιρεία εξετάζει τον εξοπλισμό των μεταλλείων με ηλεκτρικά οχήματα, τα οποία παράγουν λιγότερο θόρυβο, πολύ λιγότερη θερμότητα και, πάνω απ' όλα, χωρίς εκπομπές, γεγονός που μειώνει τις απαιτήσεις εξαερισμού και δημιουργεί ένα πολύ πιο υγιεινό περιβάλλον για τους εργαζόμενους.
Η εφαρμογή όλων των παραπάνω καινοτόμων τεχνολογιών και εφαρμογών βασίζεται στο πρώτο υπόγειο ιδιωτικό δίκτυο με τεχνολογία κινητής τηλεφωνίας 4G, που πρώτη η Ελληνικός Χρυσός εγκατέστησε στην Ελλάδα και αποτελεί τη βάση πάνω στην οποία θα αναπτυχθούν και άλλες σύγχρονες εφαρμογές που θα ενισχύσουν την ασφάλεια, την παραγωγικότητα, όπως ο τηλεχειρισμός φόρτωσης, η τηλεμετρία οχημάτων και η εγκατάσταση σε αυτά συστημάτων αποφυγής σύγκρουσης (collision avoidance system).