Κίνα: Προτρέπει τη Shein να μην μεταφέρει την παραγωγή της εκτός χώρας λόγω των δασμών Τραμπ
Shutterstock
Shutterstock
Bloomberg

Κίνα: Προτρέπει τη Shein να μην μεταφέρει την παραγωγή της εκτός χώρας λόγω των δασμών Τραμπ

Η Shein αντιμετωπίζει αντιδράσεις από την κινεζική κυβέρνηση σχετικά με τα σχέδιά της να μεταφέρει μέρος της παραγωγής εκτός της χώρας, ανέφερε την Τρίτη το Bloomberg News.

Το υπουργείο Εμπορίου της Κίνας έχει απευθυνθεί στη Shein και σε άλλες εταιρείες, συμβουλεύοντάς τις να μην διαφοροποιήσουν τις αλυσίδες εφοδιασμού με προμήθειες από άλλες χώρες, δήλωσε στο Bloomberg News άτομο που γνωρίζει το θέμα.

Το Bloomberg News ανέφερε ότι δεν είναι γνωστό ακόμα με ποιες άλλες εταιρείες επικοινώνησε το υπουργείο Εμπορίου.

Τα αιτήματα ήρθαν εν όψει της ανακοίνωσης του Τραμπ για αμοιβαίους δασμούς που έχουν αναγκάσει τις επιχειρήσεις να αναζητήσουν εναλλακτικούς τρόπους για να αποφύγουν πρόσθετες εισφορές εισαγωγών, δήλωσε το πρόσωπο στο Bloomberg News.

Με τις δασμολογικές εξαιρέσεις για τα μικρά δέματα να λήγουν σε λιγότερο από ένα μήνα, το κόστος των προϊόντων που πωλούνται από τη Shein και την ανταγωνίστρια Temu θα εκτοξευθεί δραματικά, ανεβάζοντας πιθανότατα τις τιμές για τους Αμερικανούς αγοραστές που τις προτiμούν έναντι της Amazon.

Αυτό αντανακλά επίσης μια βαθύτερη διαχωριστική γραμμή μεταξύ της Κίνας και των εξαγωγέων της στη μάχη κατά των δασμών του Τραμπ, καθώς η κρατική προσπάθεια για την προστασία του εγχώριου κατασκευαστικού τομέα συγκρούεται με τις εταιρείες που επιδιώκουν να αποφύγουν το συνεχώς αυξανόμενο κόστος.

Ενώ πολλές κινεζικές επιχειρήσεις απέφυγαν τους δασμούς που επιβλήθηκαν στην Κίνα κατά την πρώτη θητεία του Τραμπ μεταφέροντας την παραγωγή στο εξωτερικό - για παράδειγμα, περισσότερα από τα μισά εργοστάσια της Καμπότζης είναι πλέον κινεζικής ιδιοκτησίας - η κίνηση του υπουργείου Εμπορίου υποδηλώνει ότι το Πεκίνο δεν θα δει με καλό μάτι παρόμοιες στρατηγικές που αναπτύσσονται αυτή τη φορά.

Το φυσικό αέριο σε αντίθεση με το πετρέλαιο συνεχίζει την πτωτική του πορεία, καθώς το πρωί της Τρίτης υποχωρεί 2% στα 36,25 ευρώ τη μεγαβατώρα.

Η αύξηση της παραγωγής πετρελαίου από τον Μάιο και οι πιθανές αλλαγές στους ευρωπαϊκούς στόχους αποθήκευσης ενδέχεται να αυξήσουν την προσφορά φυσικού αερίου. Η αγορά αναμένει επίσης περισσότερες αποστολές LNG στην Ευρώπη λόγω της χαμηλότερης ζήτησης στην Κίνα, με την αδύναμη ασιατική κατανάλωση LNG το 2025 να διατηρεί ενδεχομένως χαμηλότερες τις ευρωπαϊκές τιμές φυσικού αερίου.