Η Τεχνητή Νοημοσύνη αποτελεί τον νέο, ταχέως εξελισσόμενο, τομέα επενδύσεων των ελληνικών εταιρειών του κλάδου πληροφορικής, εισηγμένων και μη, καθώς από την αρχή του χρόνου ο αριθμός των ελληνικών Big Tech που θέλουν να εκμεταλλευτούν το θετικό momentum του AI, συνεχώς αυξάνεται.
Η τελευταία εξέλιξη αφορά την εισηγμένη στο ΧΑ Quality and Reliability, η οποία εξαγόρασε το 51% της τεχνολογικής εταιρείας Squaredev BV, με έδρα το Βέλγιο, η οποία ειδικεύεται στην Τεχνητή Νοημοσύνη, έναντι 1,1 εκατ.ευρώ, χρησιμοποιώντας κεφάλαια από το Κοινό Ομολογιακό Δάνειο 19,1 εκατ.ευρώ
Η συμφωνία περιλαμβάνει την εξαγορά μέρους των μετοχών της βελγικής εταιρείας και τη συμμετοχή της QnR σε αύξηση μετοχικού κεφαλαίου ύψους 1 εκατ. ευρώ, μέσω της οποία θα γίνει ο κύριος μέτοχος της εταιρείας με ποσοστό 51%.Ένα ποσόν, ύψους ενός εκατ. ευρώ θα κατευθυνθεί στην ενίσχυση της εταιρείας μέσω αύξησης μετοχικού κεφαλαίου, ενώ 100.000. ευρώ αφορούν στην εξαγορά υφιστάμενων μετοχών.
Η SquareDev έχει στόχο την έρευνα πάνω στην Τεχνητή Νοημοσύνη και την ανάπτυξη λύσεων και είναι μια αναγνωρισμένη, ταχέως αναπτυσσόμενη εταιρεία παροχής λογισμικού Τεχνητής Νοημοσύνης, που προσφέρει AI- Powered Business Support Solutions.
Εκτός από την QnR και άλλες εταιρείες, όπως η Netcompany - Intrasoft, η Uni Systems που ανήκει στον όμιλο Quest, η Ideal Holdings, η Profile, η Softone και η Cosmos Business Systems, έχουν ξεκινήσει να επενδύουν στην Τεχνητή Νοημοσύνη, προσπαθώντας να βρεθούν σε πλεονεκτική θέση σε ό,τι αφορά την ανάληψη έργων υποδομής τόσο του ιδιωτικού όσο και του δημόσιου τομέα.
Η Uni Systems, του ομίλου Quest, προχώρησε στην υπογραφή πενταετούς μνημονίου συνεργασίας με το Εθνικό Κέντρο Έρευνας και Τεχνολογικής Ανάπτυξης, για την υλοποίηση και προώθηση καινοτόμων λύσεων εστιασμένων στο ΑΙ σε διάφορους τομείς ενδιαφέροντος (τράπεζες, βιομηχανία, Δημόσιο, κ.λπ.), ενώ πριν από λίγους μήνες ανακοίνωσε τη σύναψη συνεργασίας με την εταιρεία My Buddy για την ανάπτυξη εφαρμογών και ολοκληρωμένων λύσεων ΤΝ με συνδυασμό χιλιάδων μοντέλων και βάσεων δεδομένων. Σε συνεργασία με τη SmartRep, δημιούργησε τον πρώτο ψηφιακό σύμβουλο πωλήσεων αυτοκινήτων στην Ελλάδα για την BMW Σφακιανάκης, ο οποίος αλληλεπιδρά με τους πελάτες μέσω βίντεο και φωνής.
Η Netcompany - Intrasoft αποφάσισε να επενδύσει εκτός από το παραδοσιακό ΑΙ και στην Παραγωγική Τεχνητή Νοημοσύνη. Προς την κατεύθυνση αυτή, λάνσαρε το Easley,, μια λύση για επιχειρήσεις και δημόσιους οργανισμούς, η οποία υποστηρίζει την εφαρμογή τεχνικών επεξεργασίας φυσικής γλώσσας (NLP). Στις πιο πρόσφατες υλοποιήσεις στο κομμάτι του ΑΙ περιλαμβάνεται ο ψηφιακός βοηθός «Λύσις», που σχεδιάστηκε και υλοποιήθηκε από τη Netcompany για τον όμιλο Ιντερσαλόνικα.
Η Profile προχώρησε στη δημιουργία του «AI.Adaptive», που ενσωματώνει τεχνολογίες GEN AI και Μεγάλα Γλωσσικά Μοντέλα - Large Language Models (LLMs) και απευθύνεται στον τραπεζικό κλάδο.
Ακόμη, πρόσφατα, ανακοίνωσε την προσθήκη ακόμα μιας λύσης, βασισμένης σε προηγμένους αλγορίθμους Τεχνητής Νοημοσύνης, για τη συμμόρφωση των τραπεζών και των χρηματοοικονομικών οργανισμών με τον νέο Ευρωπαϊκό Κανονισμό για την Ψηφιακή Επιχειρησιακή Ανθεκτικότητα του Χρηματοπιστωτικού Τομέα (DORA), ενώ ανακοίνωσε και την ίδρυση νέου υποκαταστήματος στην Πάτρα, που θα λειτουργήσει ως κέντρο έρευνας και ανάπτυξης (R&D), εστιάζοντας στη δημιουργία χρηματοοικονομικών και επιχειρησιακών λύσεων με χρήση AI.
Η SoftOne είναι από τις πρώτες ελληνικές εταιρείες παροχής λογισμικού που αξιοποίησε τη δυναμική της ΤΝ με την πλατφόρμα Shopranos, η οποία ενσωματώνει Generative AI για να βελτιστοποιήσει τις λειτουργίες των ηλεκτρονικών καταστημάτων.
Η Cosmos Business Systems επενδύει και αυτή με τη σειρά της στον κλάδο της Τεχνητής Νοημοσύνης. Αυτό φαίνεται από τη σύσταση της θυγατρικής Novelcosmos, η οποία κατά 55% ανήκει στην Cosmos, ενώ το 45% ανήκει σε μια startup με έδρα την Πάτρα.
Η εταιρεία, προσφέρει ήδη ελληνικά μοντέλα LLMs, και διεκδικεί έργα ΑΙ στην Ελλάδα και το εξωτερικό στον Δημόσιο και ιδιωτικό τομέα. Ήδη, το Εθνικό Τυπογραφείο και η Εφημερίδα της Κυβερνήσεως, χρησιμοποιούν τεχνολογία της νέας εταιρείας.
Η Cosmos κατευθύνει κατευθύνοντας στην Τεχνητή Νοημοσύνη μεγάλο μέρος των επενδύσεων των 10 εκατ.ευρώ που δρομολογεί την πενταετία 2025-2030. Ακόμη, κατασκευάζει ένα AI data center για τις ανάγκες της στα γραφεία της στην Θεσσαλονίκη.
Σύμφωνα με έρευνα της εταιρείας IDC, το 40% των εταιρειών στην Ευρώπη θα πραγματοποιήσει σημαντικές επενδύσεις στην παραγωγική Τεχνητή Νοημοσύνη τους επόμενους 18 μήνες, ενώ οι 3 στις 10 έχουν ήδη αναπτύξει εφαρμογές και υπηρεσίες βελτιωμένες με GenAI.
Συνολικά, οι επενδύσεις στο Generative AI στην Ευρώπη θα φτάσουν τα 133 δισ. δολάρια με ορίζοντα το 2028, με το λογισμικό να αποτελεί τη μεγαλύτερη κατηγορία δαπανών, αντιπροσωπεύοντας το 58% των συνολικών επενδύσεων. Σύμφωνα με την ίδια μελέτη, ο τομέας των χρηματοοικονομικών υπηρεσιών αναμένεται να ηγηθεί των δαπανών σε ΑΙ, με το λιανικό εμπόριο και τον κλάδο της πληροφορικής να ακολουθούν ως οι πιο δραστήριοι.