Τα αποτελέσματα της Μυτιληναίος δεν ήταν απλά καλύτερα από τις εκτιμήσεις της αγοράς ή τις αρχικές εκτιμήσεις της διοίκησης. Αυτό θα είχε νόημα να το αναφέρει κανείς αν η απόκλιση στα μεγέθη ήταν κάποιες μονάδες βάσης υψηλότερη σε ένα σετ μεγεθών που ακολουθούσε μια ροή κανονικότητας.
Τα αποτελέσματα του 2022 είναι λόγος για αλλαγή πίστας. Πλέον η εταιρία δεν θεωρείται τοπικός παίκτης αλλά έχει χαρακτηριστικά και μεγέθη εταιρίας παγκόσμιας εμβέλειας: Κεφαλαιοποίηση, κύκλο εργασιών, κέρδη και συμβασιοποιημένες δουλειές σε όλο τον πλανήτη. Όμως ακόμα και η αριθμητική των μεγεθών της χρήσης αποκτάει άλλο νόημα κοιτάζοντας μακροσκοπικά από που έρχεται η εταιρία.
Μέσα στις 365 ημέρες του 2022 η Μυτιληναίος έκανε περίπου το τζίρο και τα λειτουργικά κέρδη που έκανε στις προηγούμενες χρήσεις (2021, 2020 και 2019). Η εξέλιξη αύτη είναι αποτέλεσμα πολλών συγκυριών αλλά και μιας αδιάκοπης προσπάθειας μεγέθυνσης. Για τους έχοντες δυνατή μνήμη (και αρχείο αποτελεσμάτων) στην πρώτη χρήση με Διεθνή Πρότυπα Χρηματοοικονομικής Πληροφόρησης, το 2004, ο Όμιλος είχε δείξει κύκλο εργασιών 311 εκατ. ευρώ λειτουργικά κέρδη 42 εκατ. ευρώ και καθαρά κέρδη 12 εκατ. ευρώ.
Αυτή η πορεία μέσα στο χρόνο θα μπορούσε να δώσει αφορμή για να γραφτεί η σπουδή περίπτωσης (case study) της πιο πετυχημένης εισηγμένης εταιρίας όλων των εποχών. Διότι πέρα από την πορεία των μεγεθών και το ταμπλό κατατάσσει πλέον τον όμιλο στην 6η θέση από πλευράς κεφαλαιοποίησης.
Ίσως είναι η πρώτη φορά σε δημοσίευση αποτελεσμάτων εισηγμένης εταιρίας που δεν υπάρχει έστω και η παραμικρή δυσαρέσκεια ή γκρίνια για κάτι που έγινε ή κάτι που δεν έγινε. Την 26η ημέρα του νέου τριμήνου ένας όμιλος με τζίρο 6,3 δις ευρώ ήταν έτοιμος να ανακοινώσει βασικά μεγέθη.
Ακόμα και η διαδραστική παρουσίαση που ακολούθησε την πρωινή ανακοίνωση των αποτελεσμάτων ανέβασε τον πήχη της «εμπειρίας πληροφόρησης» σε άλλο επίπεδο.
Τα λέμε όλα αυτά γιατί σε μια περίοδο που παρατηρούνται φυγόκεντρες δυνάμεις εξόδου εταιριών από την ελληνική αγορά ή η αναγνωρισιμότητα του χρηματιστηρίου ξύνει πάτο υπάρχουν εταιρίες που ενώ θα μπορούσαν απλώς να κάνουν τα απολύτως απαραίτητα και να επαναπαυθούν στις δάφνες των ιστορικών επιδόσεων δείχνουν ποια θα πρέπει να είναι η φιλοσοφία προσέγγισης μιας Δημόσιας (εισηγμένης) Εταιρίας προς τους επενδυτές.
Το ζητούμενο είναι και παραμένει η δυνατότητα επανάληψης αυτών των εκπληκτικών επιδόσεων. Σίγουρα το 2022 χαρακτηρίστηκε από ανωμαλίες στην διαμόρφωση των ενεργειακών τιμών και τον εμπορευμάτων. Ωστόσο το 2023 ξεκινάει με τα εξής δεδομένα: Το κλείδωμα υψηλών τιμών στο Αλουμίνιο, την αύξηση της δυναμικότητας στην μεταλλουργία, τα υψηλά premiums παράδοσης.
Στην ενέργεια το νέο θερμικό εργοστάσιο αναμένεται να προσθέσει 2,5 TWh (+50%) στο υφιστάμενο δυναμικό την προσθήκη νέων MW στις ΑΠΕ, η αύξηση των ποσοτήτων εμπορίας φυσικού αερίου και ένα ηλιγγιώδες ανεκτέλεστο σε έργα Βιώσιμης Ανάπτυξης (3,0 δις ευρώ) και 6,7GW έργα ΑΠΕ για λογαριασμό τρίτων στο εξωτερικό. Επομένως για δύο χρόνια ακόμα τουλάχιστον ο όμιλος θα εμφανίζει ισχυρές επιδόσεις στις υφιστάμενες δραστηριότητες του ακόμα και αν δεν του ανατεθεί κανένα νέο έργο.
Επόμενος σταθμός: Αν διαβάζουμε σωστά τις προθέσεις o επόμενος στόχος είναι το 1 δις ευρώ στα λειτουργικά κέρδη. Και αυτή η στιγμή δεν θα είναι και τόσο μακριά.
Η εξέλιξη της κερδοφορίας της Μυτιληναίος