H Progressive Robotics βραβεύθηκε στον 13ο Διαγωνισμό Καινοτομίας & Τεχνολογίας NBG Business Seeds της Εθνικής Τράπεζας για μία εφεύρεση που κυριολεκτικά στέλνει τη φαντασία μας χρόνια μπροστά: μια μέθοδο που με χρήση τεχνητής νοημοσύνης (ΑΙ) επιτρέπει στα βιομηχανικά ρομπότ να μαθαίνουν εργασίες από τον άνθρωπο σε πολύ λίγο χρόνο και χωρίς να χρειάζεται καθόλου προγραμματισμός.
Το Liberal.gr μίλησε για την εξέλιξη που έρχεται... από το μέλλον, με τον εκπρόσωπο της ομάδας Φώτη Δημέα, Μηχανολόγο Μηχανικό με διδακτορικό στη Ρομποτική, που τα τελευταία 6 χρόνια εργάζεται ως ερευνητής στο ΑΠΘ.
Πώς έφτασε η ομάδα σας να ειδικευθεί στην συνεργασία ανθρώπων και ρομπότ, και πώς η ιδέα σας εξελίχθηκε σε προϊόν;
Η Progressive Robotics είναι μια νέα εταιρεία-τεχνοβλαστός από το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης που έχει ως σκοπό να κάνει τα ρομπότ «πιο έξυπνα» για την παραγωγική βιομηχανία. Έχει αναπτύξει μια λύση για να διδάξει κάποιος εύκολα στα ρομπότ πώς να εκτελούν εργασίες συσκευασίας, μέσα σε λίγα μόλις δευτερόλεπτα. Είναι το αποτέλεσμα του ερευνητικού έργου ProgHRC που είχε ξεκινήσει πριν από 3 χρόνια στο Εργαστήριο Αυτοματοποίησης & Ρομποτικής ΑΠΘ, και με το οποίο η ομάδα μπήκε στον 13ο Διαγωνισμό Καινοτομίας & Τεχνολογίας NBG Business Seeds. Καταφέραμε λοιπόν να φτάσουμε στον τελικό του Διαγωνισμού χωρίς καν να έχουμε ιδρύσει εταιρεία. Απλώς με μια ιδέα και ένα εργαστηριακό πρωτότυπο, το οποίο απ’ ότι φάνηκε ήταν αρκετό για να δείξει τις δυνατότητες του εγχειρήματός μας.
Πώς η ιδέα σας αφορά μικρές και μεγάλες επιχειρήσεις;
Σήμερα, ο προγραμματισμός ενός ρομπότ για να εκτελέσει μια εργασία σε ένα εργοστάσιο, χρειάζεται εξειδικευμένο προσωπικό και απαιτεί αρκετό χρόνο. Αυτό σημαίνει σημαντικό κόστος προγραμματισμού που προστίθεται στο κόστος του ρομποτικού βραχίονα, κάνοντας τα ρομπότ προσιτά μόνο σε μεγάλες βιομηχανίες. Αυτό που μας διέκρινε στον Διαγωνισμό ήταν η τεχνολογία που έχουμε αναπτύξει και η οποία δίνει στα ρομπότ νέες δυνατότητες ώστε να γίνουν πιο ευέλικτα και ελκυστικά ακόμα και για ένα μικρό εργοστάσιο.
Φανταστείτε δηλαδή να μπορείτε να πιάνετε έναν ρομποτικό βραχίονα και να τον καθοδηγείτε, δείχνοντάς του την εργασία που πρέπει να μάθει. Αντί δηλαδή να δίνετε εντολές με το πληκτρολόγιο, το ρομπότ να μαθαίνει με τον ίδιο τρόπο που μαθαίνει ένας μαθητής από τον δάσκαλό του.
Αυτή τη στιγμή σε ποιο στάδιο βρίσκεστε;
Έχοντας μόλις κάνει το spin-off από το πανεπιστήμιο, θέλουμε αρχικά να επιβεβαιώσουμε την αποτελεσματικότητα του επιχειρηματικού μας πλάνου, έχοντας ήδη προγραμματίσει τις πρώτες εγκαταστάσεις σε πελάτες της Ελλάδας και της Ευρώπης. Παράλληλα, αναπτύσσουμε στρατηγικές συνεργασίες με μεγάλους οίκους ρομποτικής του εξωτερικού. Το όραμά μας είναι να βάλουμε την τεχνολογία μας σε όλα τα στάδια παραγωγής και να βοηθήσουμε τις παραγωγικές βιομηχανίες να γίνουν πιο ανταγωνιστικές.
Αποσκοπείτε σε διεθνή ανάπτυξη και τι εργαλεία θα χρειαστεί να χρησιμοποιήσετε;
Η Progressive Robotics παρουσίασε πρόσφατα την τεχνολογία της στην Automatica 2023, μια από τις σημαντικότερες εμπορικές εκθέσεις ρομποτικής παγκοσμίως, υλοποιώντας τη στρατηγική για την είσοδό μας στην παγκόσμια αγορά.
Επίσης, μόλις πριν λίγες εβδομάδες κλείσαμε τον πρώτο γύρο χρηματοδότησης της εταιρείας μας από το Genesis Ventures και Angel Investors! Ήταν μια πολύ μεγάλη επιτυχία για εμάς γιατί μας δίνει τη δυνατότητα να βγούμε από το πανεπιστήμιο και να κάνουμε τα δύσκολα βήματα που χρειάζονται μέχρι να φτάσουμε στην αγορά και η ιδέα μας να γίνει προϊόν.
Πιστεύετε ότι η ελληνική αγορά έχει «σύνορα» για την προσπάθειά σας;
Η ελληνική αγορά παρουσιάζει μια εντυπωσιακά μεγάλη άνοδο στις εγκαταστάσεις ρομπότ τα τελευταία χρόνια και αυτό είναι σημαντικό στοιχείο για να κάνουμε τα πρώτα μας βήματα. Ωστόσο, ο στόχος μας είναι να επεκταθούμε για να κατακτήσουμε την παγκόσμια αγορά!
Πώς εκτιμάτε τη συνεισφορά της Εθνικής Τράπεζα έως τώρα στο εγχείρημά σας, και πώς βλέπετε ευρύτερα τη στήριξη του τραπεζικού τομέα σε σημαντικές επιστημονικές προσπάθειες όπως η δική σας;
Μέσα από τον Διαγωνισμό Καινοτομίας & Τεχνολογίας NBG Business Seeds κάναμε τα πρώτα βήματα στον κόσμο του επιχειρείν, μιας και η ομάδα είχε μόνο ερευνητική εμπειρία. Τόσο τα workshops που παρακολουθήσαμε, όσο και οι επαφές που κάναμε, μας βοήθησαν να δομήσουμε το πρώτο μας επιχειρηματικό μοντέλο και να δούμε την ιδέα μας με μια σκοπιά πέραν της ακαδημαϊκής.
Για ομάδες σαν τη δική μας που έχουν αναπτύξει τεχνολογία είτε μέσα σε πανεπιστήμια είτε σε ερευνητικά κέντρα, θεωρούμε πως είναι ένα πολύ καλό πρώτο βήμα η συμμετοχή σε διαγωνισμούς καινοτομίας, ώστε να αποκτήσει η ομάδα επιχειρηματική νοοτροπία. Εξίσου σημαντική είναι και η επαφή με τον πραγματικό κόσμο, καθώς η ομάδα πρέπει να έρθει από νωρίς σε επαφή με δυνητικούς πελάτες με σκοπό να αντιληφθεί πλήρως το πρόβλημα στο οποίο προσπαθεί να δώσει λύση και να το διαμορφώσει κατάλληλα ώστε να καλύπτει τις ανάγκες του πελάτη.
Αν θέλετε κι εσείς να λάβετε μέρος στον 14ο Διαγωνισμό Καινοτομίας & Τεχνολογίας NBG Business Seeds μπορείτε να υποβάλετε την πρότασή σας ηλεκτρονικά έως τις 4 Οκτωβρίου 2023, στις 15:00.