Ξεχάστε για λίγο το deal ή την πιθανότητα πώλησης της ΤΕΡΝΑ Ενεργειακής και ας δούμε τα αποτελέσματα και το τι αντιπροσωπεύουν στην αποτίμηση της εταιρίας. Υπάρχουν σημαντικές αναγνώσεις στα αποτελέσματα εξαμήνου που καθιστούν την υπόθεση της εταιρίας αρκούντως ενδιαφέρουσα χρηματιστηριακά.
Κατά αρχάς οι στόχοι επίτευξης λειτουργικών κερδών 170 εκατ. ευρώ φαίνεται ότι θα ξεπεραστούν. Ήδη το α’ εξάμηνο τρέχει με 27% στα 86,5 εκατ. ευρώ με τη βασική συνεισφορά των ΑΠΕ να βρίσκεται στα 75,2 εκατ. ευρώ. Είθισται το β΄ εξάμηνο να είναι πιο παραγωγικό ιστορικά, πέρυσι ο Όμιλος έφερε 93 εκατ. ευρώ στο β’ εξάμηνο έναντι 68 εκατ. ευρώ στο πρώτο μισό του 2021. Τα λειτουργικά αποτελέσματα θα ήταν υψηλότερα κατά 9,5 εκατ. ευρώ αν δεν υπήρχαν δύο μη οργανικές προβλέψεις που περιόρισαν το αποτέλεσμα ανάλογα (-14 εκατ. ευρώ για stock options +4 εκατ. ευρώ για πρόβλεψη αποζημίωσης).
Το 2023 ξεκινάει με τη σημαντική προσθήκη του Καφηρέα. Πρόκειται για 330MW τα οποία μπορούν να δίνουν περί τα 60 εκατ. ευρώ επιπλέον λειτουργικών κερδών το χρόνο .Μέσα στο 2023 ανεβαίνουν σε λειτουργία 5 ακόμα έργα συνολικής δυναμικότητας 232MW. Το σύνολο της νέας δυναμικότητας αναμένεται να προσθέσει σε μια πλήρη χρήση 100 εκατ. ευρώ λειτουργικών κερδών. Οι σχετικές κεφαλαιουχικές δαπάνες έχουν ήδη προχωρήσει (στον Καφηρέα από τα 550 εκατ. ευρώ της συνολικής επένδυσης υπολείπονται περίπου 200 εκατ. ευρώ), ενώ το έργο της αντλησιοταμίευσης στην Αμφιλοχία που προγραμματίζεται να μπει σε λειτουργία το 2026 επιδοτείται και από το ταμείο ανάκαμψης με 100 εκατ. ευρώ.
Τέλος, χρήζει επισήμανσης η ποιότητα του χαρτοφυλακίου του ομίλου. Παρατηρώντας άλλες εταιρίες ΑΠΕ προκύπτει ότι το φετινό α’ εξάμηνο είχε καλύτερα ανεμολογικά δεδομένα. Έτσι ο φόρτος χρήσης (load factor) ανέβηκε στο σύνολο των ΑΠΕ κατά μία ποσοστιαία μονάδα σε σχέση με πέρυσι φθάνοντας το 28% σε μέσο επίπεδο. Τα αιολικά πάρκα της ΤΕΡΝΑ εμφανίζουν στο ίδιο διάστημα αύξηση 400 μονάδων βάσης ξεπερνώντας το 32% από 28% πέρυσι. Μάλιστα στην Πολωνία παρατηρείται αύξηση 6%. Αυτό σημαίνει ότι ως τώρα οι εγκαταστάσεις των πάρκων γίνονται σε τοποθεσίες με ισχυρό δυναμικό το οποίο μακροπρόθεσμα σταθερά υπεραποδίδει.
Με 230 εκατ. ευρώ επαναλαμβανόμενα λειτουργικά κέρδη αποκλειστικά από ΑΠΕ το 2023 και με την αποτίμηση της εταιρίας να μην είναι μικρότερη των 11 φορών (συμφωνία πώλησης της Άνεμος) προκύπτει επιχειρηματική αξία 2,5 δισ. ευρώ, σχεδόν τα τρέχοντα επίπεδα διαπραγμάτευσης της εταιρίας. Αν ο σχετικός πολλαπλασιαστής ανέβει στις 15 φορές περιλαμβάνοντας τα έργα των ΑΠΕ και της Αμφιλοχίας προκύπτει επιχειρηματική αξία 3,45 δισ. ευρώ. Tο δυνητικό περιθώριο μεταφράζεται σε 8 ευρώ ανά μετοχή, όχι αμελητέο για τα τρέχοντα επίπεδα διαπραγμάτευσης. Στον αντίποδα με αυτές τις επιδόσεις και με τη λογική που επικρατεί στους πολλαπλασιαστές κερδών διεθνώς για τον κλάδο το περιθώριο υποχώρησης μοιάζει μικρό.
Ανεξάρτητα από την κατάληξη που μπορεί να έχουν οι συζητήσεις με στρατηγικούς επενδυτές η περίπτωση της ΤΕΡΝΑ δείχνει πολύ ενδιαφέρουσα χρηματιστηριακά. Η ανταμοιβή ρίσκου από την αμιγώς οργανική ανάπτυξη του ομίλου είναι υποστηρικτική για να δούμε τη μετοχή υψηλότερα. Με ή χωρίς deal.