Η χθεσινή παρουσίαση της ΔΕΗ σηματοδοτεί ένα ακόμα ορόσημο στην προσπάθεια να γίνει η επιχείρηση μια κανονική εταιρεία ενέργειας με βάση τις περιβαλλοντικές επιταγές του καιρού μας. Παράλληλα επιδιώκεται η μεγέθυνση μέσα από τη γεωγραφική διαφοροποίηση που θα δημιουργήσει το μεγαλύτερο ενεργειακό όμιλο στα Βαλκάνια.
Η ΔΕΗ δεν θέλει απλώς να αλλάξει το αποτύπωμά της ως πράσινος παραγωγός ενέργειας. Θέλει να γίνει ο μεγαλύτερος παραγωγός στην περιοχή. Και οι ενέργειες της τείνουν προς αυτήν την κατεύθυνση.
Ας ξεκινήσουμε με τη δυναμικότητα: Η αύξηση της παραγωγής ενέργειας από ΑΠΕ θα βασιστεί τα επόμενα τρία χρόνια κατά κύριο λόγο στην Ελλάδα (+2,6 GW) και τη Ρουμανία (+1,3 GW) και δευτερευόντως από τη Βουλγαρία (+0,5 GW). H συνολική εγκατεστημένη δραστηριότητα θα φθάσει τα 13,1GW εκ των οποίων το 68% θα είναι σε ΑΠΕ. Σε αυτό το μίγμα μετά από τρία χρόνια δεν υπάρχει πουθενά λιγνίτης.
Το μερίδιο αγοράς της ΔΕΗ θα πέσει, αλλά θα είναι ένα «υγιές» μερίδιο. Οι εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα θα μειωθούν στο μισό απ' ό,τι εκτιμάται για το 2023 και 75% από το 2019. Στις τρέχουσες μειωμένες τιμές των CO2 αυτό μεταφράζεται σε εξοικονόμηση 360 εκατ. ευρώ ετησίως. Παράλληλα, η ΔΕΗ θα διατηρήσει κάποιες θερμικές μονάδες πετρελαίου στα νησιά καθώς και μονάδες φυσικού αερίου που θα εξασφαλίζουν τη σταθερότητα του συστήματος σε παροχή ενέργειας.
Για την εκπόνηση αυτού του πλάνου η ΔΕΗ θα διαθέσει περί τα 9 δισ. ευρώ προερχόμενα από δανεισμό και ταμειακές ροές. Το 2026 εκτιμάται ότι η ΔΕΗ θα έχει 2,3 δισ. ευρώ λειτουργικά κέρδη με καθαρό δανεισμό που δεν θα υπερβεί τις 3,5 φορές ή τα 8 δισ. ευρώ.
Δεδομένου ότι ο καθαρός δανεισμός της ΔΕΗ μετά την εξαγορά της Enel βρίσκεται πέριξ των 3,5 δισ. ευρώ υπάρχει η άνεση για να χρηματοδοτηθεί ο ενεργειακός μετασχηματισμός. Χρηματιστηριακά τα 2,3 δισ. ευρώ δίνουν πολύ υψηλότερη αποτίμηση αφού θα προέρχονται από ΑΠΕ και δίκτυο. Το οποίο σημαίνει ότι η ΔΕΗ δεν μπορεί να αποτιμάται με μια σχέση επιχειρηματικής αξίας προς λειτουργικά κέρδη που έχουν οι συμβατικοί παραγωγοί ενέργειας.
Το 2023 θα είναι πρώτη χρονιά που θα μοιραστεί μέρισμα χρήσης μετά από επτά χρήσεις. Αν η περυσινή χρήση κλείσει με κέρδη 200 εκατ. ευρώ, τότε το μέρισμα θα κινηθεί κοντά στα 18 λεπτά ανά μετοχή.
Αν όλα πάνε σύμφωνα με το πλάνο και η ΔΕΗ εμφανίσει 700-800 εκατ. ευρώ καθαρή κερδοφορία το 2026, τότε το μέρισμα θα αυξηθεί και ως ποσοστό επί των διανεμόμενων κερδών: Θα μιλάμε πλέον για μέρισμα που θα ξεκινάει από 1 ευρώ και η ΔΕΗ θα έχει γίνει μια κανονική εταιρία κοινής ωφέλειας με μια αξιόλογη απόδοση που θα δικαιολογεί το κόστος ευκαιρίας ενός ποιοτικού επενδυτή.
Η ΔΕΗ έρχεται από ένα ράλι αλλαγών που ξεκινούσε από την αμφισβήτηση της πιστοληπτικής της αξιοπιστίας, το ξεπερασμένο μοντέλο παραγωγής και εν τέλει τη χρηματιστηριακή της απαξίωση. Το επόμενο βήμα προς το 2026 έχει ρίσκο εκτέλεσης, αλλά η ΔΕΗ δείχνει πλέον να πατάει γερά στα πόδια της.
Διαβάζοντας προσεκτικά τα νούμερα που έδωσε χθες ο όμιλος, διακρίνει κανείς και μια συντηρητική στάση στις προβλέψεις. Αν μη τι άλλο, η καλύτερη των αναμενομένων εικόνα των μεγεθών της εταιρίας μέσα σε αδιανόητες οικονομικές συνθήκες κατά τη διάρκεια της ενεργειακής κρίσης, δείχνουν ότι το πλάνο εκτός από το ρίσκο εκτέλεσης έχει και ρίσκο ανοδικών αναθεωρήσεων.