«Με τις μηχανές στο φούλ», κινούνται στο mega project του Ελληνικού που αναπτύσσει η Lamda Development, καθώς σήμερα αναμένεται να γίνει η σκυροδέτηση στη θεμελίωση του Riviera Tower με τους μηχανισμούς όλων των εμπλεκομένων να είναι σε πλήρη επαγρύπνηση δεδομένου ότι ο project είναι ιδιαίτερα απαιτητικό τόσο σε επίπεδο τεχνικών προδιαγραφών όσο και σε επίπεδο λειτουργίας.
Να σημειωθεί ότι σύμφωνα με όσα έχουν αναφέρει κατά καιρούς, στελέχη της Lamda Development, για τις ανάγκες του έργου θα σκυροδετηθούν στα επόμενα τέσσερα χρόνια περίπου 1,5 εκατ. κυβικά μπετόν για αυτό και επιλέχθηκε η δημιουργία αυτοματοποιημένων μονάδων παραγωγής έτοιμου σκυροδέματος εντός του Ελληνικού από τις δύο μεγαλύτερες τσιμεντοβιομηχανίες της χώρας τον όμιλο Τιτάν και την Lafarge Beton του Ομίλου ΗΡΑΚΛΗΣ. Μονάδες που πληρούν τις προδιαγραφές των ευρωπαϊκών και διεθνών προτύπων και λειτουργούν με σύστημα εξοικονόμησης ενέργειας και νερού.
Το Riviera tower στο κομμάτι της κατασκευής του περιλαμβάνει 75.000 κυβικά μπετόν και 17.000 τόνους σίδηρο. Έως σήμερα είχαν ολοκληρωθεί οι θεμελιώσεις όσον αφορά τους 316 πασσάλους, σε βάθος ως και 50 μέτρων μέσα στο έδαφος και δίπλα στο νερό (50 μέτρα μακριά από τη μαρίνα του Αγ. Κοσμά.)
Σήμερα και για τις επόμενες μέρες θα ολοκληρωθεί η διαδικασία της σκυροδέτησης με την Lafarge Beton του Ομίλου ΗΡΑΚΛΗΣ, να είναι με σηκωμένα μανίκια για την ολοκλήρωση της απαιτητικής αυτής φάσης της κατασκευής κατά την οποία αναμένεται να δουλέψει η παραγωγή επί 24ώρου τόσο μέσω της εγκατεστημένης αυτοματοποιημέης μονάδας παραγωγής έτοιμου σκυροδέματος, με «πράσινα» χαρακτηριστικά, που έχει σχεδιαστεί ειδικά για τις ανάγκες του Ελληνικού.
Στην κατασκευή του πύργου που θα είναι το ψηλότερο κτίριο που έχει κατασκευαστεί ποτέ στη χώρα, χτίζεται με τις πιο υψηλές προδιαγραφές που έχουν εφαρμοστεί ποτέ στην Ελλάδα, είναι ένα από τα πλέον πρωτοπόρα project, θα αποτελέσει σημείο αναφορά στην αγορά ακινήτων και η κατασκευή του αποτελεί για τα ελληνικά δεδομένα case study θα χρησιμοποιηθούν ειδικά μίγματα μπετόν με χαμηλότερο αποτύπωμα άνθρακα.
Για την κατασκευή του κτηρίου, θα εφαρμοστεί ο λεγόμενος κύκλος των 5 ημερών, δηλαδή η κατασκευή του κάθε ορόφου θα ολοκληρώνεται μέσα σε 5 ημέρες, μία πρακτική που θα εφαρμοστεί για πρώτη φορά στην Ελλάδα, και είναι η λογική της Bouygues, η οποία να θυμίσουμε έχει αναλάβει το έργο σε κοινοπραξία με την Intrakat τόσο στο κομμάτι του ECI όσο και της κατασκευής.
Ο πρώτος παράκτιος ουρανοξύστης κατοικιών, «Riviera Tower», θα έχει ύψος 205 μέτρων, θα διαθέτει 50 ορόφους και 170 διαμερίσματα, ενώ στο ground floor προβλέπονται χώροι 2.000 τ.μ. Πρόκειται για έργο προϋπολογισμού 300 εκατ. ευρώ. Η ολοκλήρωσή του τοποθετείται στο πρώτο τρίμηνο του 2026 και όπως έχει αναφέρει η Lamda Development στόχος είναι στο τέλος του 2023 να φαίνεται η κατασκευή του 2ου ορόφου. Ανά 10 ορόφους θα φτιάχνεται και η εξωτερική επένδυση.
Το κτίριο θα ολοκληρωθεί στις αρχές του 2026 και θα είναι ο πρώτος ουρανοξύστης στην Ελλάδα και τη Νοτιοανατολική Ευρώπη που η κατασκευή του εξαρχής υλοποιείται με την τεχνολογία του ΒΙΜ.
Προκειμένου να ανταποκριθεί στις μεγάλες προκλήσεις του έργου η Lamda συνεργάζεται με μεγάλους διεθνείς αρχιτεκτονικούς οίκους, μηχανικούς και άλλα γραφεία, οι οποίοι με τη σειρά τους συνεργάζονται με σημαντικά ελληνικά γραφεία. Ο πύργος σχεδιάστηκε από το διεθνές αρχιτεκτονικό γραφείο «Foster+Partners», το οποίο συνεργάστηκε με το «Γραφείο Μελετών Αλέξανδρου Ν. Τομπάζη Α.Ε.».
Η τεχνική εταιρεία Buro Happold ανέλαβε τις στατικές μελέτες σε συνεργασία με τη Deta Engineering. Η εταιρεία Doxiadis+ ανέλαβε τον σχεδιασμό του περιβάλλοντος χώρου.
Όσον αφορά στις μελετητικές προκλήσεις, τα πολύ ψηλά κτίρια λόγω ακριβώς του ύψους τους καταπονούνται περισσότερο από εξωγενείς παράγοντες, όπως ο άνεμος, οι σεισμοί κ.λπ., οπότε απαιτούνται ειδικές μελέτες που λαμβάνουν υπόψη τα ιδιαίτερα αυτά χαρακτηριστικά. Ένα τέτοιο ψηλό κτήριο καταπονείται περισσότερο από τις φυσικές δυνάμεις, όπως ο σεισμός και ο έντονος αέρας.
Έτσι επιβάλλονται μελέτες εξειδικευμένες, που λαμβάνουν υπόψη τις ιδιαιτερότητές του. Ειδικά στο κομμάτι των στατικών μελετών μελετήθηκαν οι συνθήκες με το wind tunnel testing για να φανεί την κατανομή κ ανεμοπιέσεων κατ’ ύψος του κτιρίου καθ’ όλη τη διάρκεια ζωής του, αλλά και ο αέρας στα μπαλκόνια ή την είσοδο του κτηρίου.
Όσον αφορά τις σεισμικές μελέτες, που αποτελούν μεγάλη πρόκληση για τέτοιου είδους κτίρια, το Ελληνικό είναι μια περιοχή όπου οι χάρτες δεν είναι απόλυτα ξεκάθαροι σχετικά με τη σεισμικότητά της, και έτσι πραγματοποιήθηκε ειδική μελέτη με δυναμική ανάλυση για τη σεισμικότητα.