Από σήμερα ξεκινά το φετινό Mobile World Congress-MWC- στη Βαρκελώνη, ήτοι η μεγαλύτερη εμπορική έκθεση της βιομηχανίας κινητής τηλεφωνίας στον κόσμο.
Κάθε χρόνο τόσο οι μεγαλύτερες εταιρείες τεχνολογίας στον κόσμο όσο και οι μικρότερες, επιδεικνύουν τα τεχνολογικά επιτεύγματα που έχουν ενσωματώσει στα smartphones. Φέτος, ειδικά για τα ονόματα του βεληνεκούς της Samsung ή της Xiaomi, οι παρουσιάσεις θα επικεντρωθούν στο πώς η Τεχνητή Νοημοσύνη θα δώσει νέες δυνατότητες στη συγκεκριμένη αγορά.
Για τους κατασκευαστές smartphones οι νέες δυνατότητες της Τεχνητής Νοημοσύνης είναι η επόμενη «πίστα» στην οποία πρέπει να μεταβούν με επιτυχία προκειμένου να εκτοξεύσουν τις πωλήσεις τους, μετά από ένα δύσκολο χρονικό διάστημα.
Από σήμερα λοιπόν και για τις επόμενες τρεις μέρες θα μας ενημερώσουν για την πρόοδο τους στην ενσωμάτωση εφαρμογών GenAΙ και θα διαφημίσουν τις μέχρι τώρα κατακτήσεις τους με τα iPhone 16, Google Pixel 9, Galaxy S24 και Xiaomi 14 να διεκδικούν τις πρώτες θέσεις στην πίστα της GenAI.
Σε αυτή την πίστα τα βασικά ζητούμενα είναι δύο:
-Πρώτον, η εξασφάλιση των πιο προηγμένων τσιπ προκειμένου να είναι εφικτή η εκτέλεση των εφαρμογών GenΑΙ, βάση των οποίων ο χρήστης θα έχει πρόσβαση σε μοντέλα που θα είναι εκπαιδευμένα σε τεράστιες ποσότητες δεδομένων και θα μπορούν να παράγουν κείμενο, εικόνες κ.ο.κ.
Τα chipset smartphone που κυκλοφόρησαν εταιρείες όπως η Qualcomm και η MediaTek επιτρέπουν την επεξεργαστική ισχύ που απαιτείται για εφαρμογές AI.
-Δεύτερον, η εκτέλεση αυτών των εφαρμογών είναι σημαντικό να γίνεται όχι στο Cloud όπως σήμερα, αλλά εντός της ίδιας της συσκευής.
Μέχρι σήμερα, οι όποιες εφαρμογές ΑΙ γίνονται εν μέρει στο Cloud και στη συνέχεια «κατεβαίνουν» στο τηλέφωνο. Χάρη όμως στα προηγμένα τσιπ είναι θέμα χρόνου οι περισσότερες εφαρμογές Τεχνητής Νοημοσύνης να εκτελούνται αποκλειστικά στη συσκευή και όχι σε ένα κέντρο δεδομένων.
Αυτή ακριβώς η ικανότητα των μοντέλων ΑΙ να «τρέχουν» εγγενώς στις ίδιες τις συσκευές, θα είναι ένα από τα μεγαλύτερα θέματα του φετινού MWC, μιας και πρόκειται για μια δυνατότητα που θα βελτιώσει την ασφάλεια του εξοπλισμού, θα εξασφαλίσει μεγαλύτερη ταχύτητα στις εφαρμογές, ενώ την ίδια στιγμή θα «ξεκλειδώσει» ακόμα περισσότερες δυνατότητες, καθώς η Τεχνητή Νοημοσύνη είναι αρκετά έξυπνη ώστε να μάθει τη συμπεριφορά του εκάστοτε χρήστη και να κάνει τη συσκευή πολύ πιο διαισθητική, προβλέποντας τι επιθυμεί να κάνει στη συνέχεια ο χρήστης χωρίς αυτός να χρειάζεται να κάνει πολλά.
Samsung vs Xiaomi
Ορισμένες εφαρμογές τεχνολογίας AI υπάρχουν στα smartphones εδώ και χρόνια, επιτρέποντας λειτουργίες όπως εκείνες της επεξεργασίας εικόνας ή των εφέ θολώματος φόντου.
Αυτό που είναι όμως πραγματικά νέο είναι η εισαγωγή μεγάλων γλωσσικών μοντέλων-LLM- και γενετικής τεχνητής νοημοσύνης, GenAI.
Τα LLM εκπαιδεύονται σε τεράστιες ποσότητες δεδομένων και στηρίζουν εφαρμογές που ξεκλειδώνουν νέες δυνατότητες, όπως η δυνατότητα των chatbots να δημιουργούν εικόνες ή κείμενο από μια προτροπή χρήστη.
Αν και η εποχή της GenAI στη συσκευή με μεγάλα γλωσσικά μοντέλα βρίσκεται ακόμα στα αρχικά της στάδια, δεν παύει να αποτελεί ένα τεράστιο άλμα από τους κατασκευαστές smartphones, ένα άλμα που θα παρουσιαστεί στο φετινό MWC.
Mε την Αpple να κρατά «κλειστά» τα χαρτιά της όσον αφορά τις δυνατότητες GenAI του iPhone 16 – αναμένεται πάντως να αυξήσει σημαντικά την υπολογιστική ισχύ AI των επεξεργαστών M3 και A17 και να αυξήσει σημαντικά τον αριθμό των υπολογιστικών πυρήνων AI και την απόδοση της νέας γενιάς επεξεργαστών M4 και A18- η Samsung αναμένεται να έχει μια από τις πιο ενδιαφέρουσες παρουσιάσεις.
Ήδη άλλωστε η εταιρεία παρουσίασε από τα τέλη Ιανουαρίου στη Σεούλ τη ναυαρχίδα της σειράς smartphone Galaxy S24, προβάλλοντας τις δυνατότητές GenAI της συσκευής.
Για παράδειγμα, ένα χαρακτηριστικό που τράβηξε την προσοχή ήταν η δυνατότητα να κυκλώνουμε μια εικόνα ή ένα κείμενο που βλέπουμε σε οποιαδήποτε εφαρμογή και στη συνέχεια να την αναζητούμε αμέσως στο Google.
Ο κινεζικός γίγαντας ηλεκτρονικών και τρίτος μεγαλύτερος παίκτης smartophone στον κόσμο, η Χiaomi, επίσης παρουσίασε την Κυριακή στη Βαρκελώνη το Xiaomi 14 και το Xiaomi Pad S6 Pro 12.4.
Η κυκλοφορία της σειράς 14 έρχεται καθώς η εταιρεία έχει σημειώσει σημαντική ανάκαμψη στη βασική της επιχείρηση smartphone, η οποία αντιπροσωπεύει τα δύο τρίτα των συνολικών εσόδων της. Παρά τη μικρή αύξηση στα έσοδα, μετά από έξι συνεχόμενα τρίμηνα πτώσης, η Xiaomi συνεχίζει να αντιμετωπίζει έντονο ανταγωνισμό στα high-end όχι μόνο από τις Apple και Samsung, αλλά και από Κινέζους παίκτες όπως η Honor, ένα spin-off της Huawei.
Με τη σειρά 14 η Xiaomi προσπαθεί να τοποθετηθεί ως εταιρεία που προσφέρει έναν αριθμό καταναλωτικών συσκευών που μπορούν όλες να συνδεθούν μεταξύ τους μέσω του δικού της λειτουργικού συστήματος – HyperOS – το οποίο κυκλοφόρησε πέρυσι. Πρόκειται για μια παρόμοια στρατηγική με αυτή των Samsung και Apple.
Το νέο λειτουργικό Χiaomi HyperOS αποτελεί το αποκορύφωμα μιας εντατικής επταετούς ανάπτυξης από τη Xiaomi και είναι σχεδιασμένο για το νέο έξυπνο οικοσύστημα «Human X Car X Home», το οποίο εστιάζει σε τέσσερις βασικούς στόχους: Comprehensive Refactoring, Cross-Device Intelligent Connectivity, Proactive Intelligence και End-to-End Security.
Υπόψιν ότι το Xiaomi 14 Ultra χρησιμοποιεί φακούς της γερμανικής εταιρείας Leica. Η εν λόγω ενσωμάτωση βοηθάει την Xiaomi να εδραιωθεί ως ένας παγκόσμιος ηγέτης στην καινοτομία της κινητής απεικόνισης, δίνοντας στον χρήστη τη δυνατότητα να τραβήξει βίντεο απίστευτης ευκρίνειας στα 8Κ, με λειτουργίες μοντάζ επαγγελματικού επιπέδου.
Κλείνοντας να αναφέρουμε ότι στο MWC πιθανότατα θα δούμε επιδείξεις και άλλων λειτουργιών GenAI από εφαρμογές κάμερας έως chatbots σε τηλέφωνα, αν και προς το παρόν, πολλές από αυτές τις εφαρμογές δεν θα γίνονται αποκλειστικά στη συσκευή, αλλά θα εξακολουθούν να βασίζονται στην επεξεργασία στο Cloud.
Η εταιρεία που θα καταφέρει πρώτη να ενσωματώσει την επεξεργασία αυτών των εφαρμογών αποκλειστικά και μόνο στη συσκευή, αλλά και θα πείσει το καταναλωτικό κοινό για τις δυνατότητες που θα έχει από μια τέτοια εξέλιξη-ας μην ξεχνάμε ότι πολλοί καταναλωτές δεν έχουν ιδέα τι είναι ένα smartophone με ΑΙ- θα είναι και αυτή που θα κερδίσει το μεγαλύτερο μερίδιο αγοράς.
Aποποίηση Ευθύνης
Το υλικό αυτό παρέχεται για πληροφοριακούς και μόνο σκοπούς. Σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να εκληφθεί ως προσφορά, συμβουλή ή προτροπή για την αγορά ή πώληση των αναφερόμενων προϊόντων. Παρόλο που οι πληροφορίες που περιέχονται βασίζονται σε πηγές που θεωρούνται αξιόπιστες, καμία διασφάλιση δε δίνεται ότι είναι πλήρεις ή ακριβείς και δεν θα πρέπει να εκλαμβάνονται ως τέτοιες.