Ένα υπερσύγχρονο μεταλλείο που θα ξεκλειδώσει σημαντικά οφέλη για την Χαλκιδική
Σκουριές

Ένα υπερσύγχρονο μεταλλείο που θα ξεκλειδώσει σημαντικά οφέλη για την Χαλκιδική

Η επίτευξη των στόχων της Ευρώπης για μια πράσινη, ψηφιακή οικονομία, για τη μείωση των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα (CO2) και την επίτευξη της κλιματικής ουδετερότητας έως το 2050, απαιτεί την αντιμετώπιση στρατηγικών ζητημάτων, όπως η αυξανόμενη ζήτηση με περιορισμένη προσφορά για πρώτες ύλες κρίσιμης σημασίας που είναι απαραίτητες για τεχνολογίες και τομείς που θα στηρίξουν την προσπάθεια για κλιματική ουδετερότητα και η ασφαλής λειτουργία της εφοδιαστικής αλυσίδας.

Σε έρευνά του, ο Διεθνής Οργανισμός Ενέργειας χαρακτηρίζει τον χαλκό ακρογωνιαίο λίθο για όλες τις τεχνολογίες που σχετίζονται με την ηλεκτρική ενέργεια, προβλέποντας ότι τις επόμενες δύο δεκαετίες η ζήτηση σε χαλκό και σε σπάνιες γαίες θα αυξηθεί άνω του 40%, 60-70% σε νικέλιο και κοβάλτιο και σχεδόν 90% σε λίθιο. 

Η Ελλάδα, με το πλούσιο σε ορυκτούς πόρους υπέδαφός της, έχει αποτελέσει ιστορικά σημαντικό μεταλλευτικό κέντρο διεθνώς, με τη βορειοανατολική Χαλκιδική να είναι ένας από τους σημαντικότερους πυλώνες παραγωγής χρυσού σε παγκόσμια κλίμακα και σημείο αναφοράς στην αναπτυξιακή δυναμική της Β. Ελλάδας.

Ένα σημαντικό ποσοστό του ορυκτού πλούτου της περιοχής εντοπίζεται στα Μεταλλεία Κασσάνδρας που λειτουργεί και αναπτύσσει η εταιρεία Ελληνικός Χρυσός. Πρόκειται για μια από τις μεγαλύτερες άμεσες ξένες επενδύσεις στη χώρα, με πολλαπλά οφέλη τόσο σε εθνικό, όσο και τοπικό επίπεδο. Συγκεκριμένα στο παγκοσμίου κλάσης πορφυριτικό κοίτασμα στις Σκουριές υπάρχουν βεβαιωμένα αποθέματα 779.000 τόνων χαλκού και 3,8 εκατ. ουγκιών χρυσού που, με την ολοκλήρωση της επένδυσης και την έναρξη παραγωγής του μεταλλείου, θα συμβάλλουν στην αντιμετώπιση του εφοδιαστικού κενού σε κρίσιμα μέταλλα, όπως είναι ο χαλκός. 

Η επένδυση έχει τη δυναμική να καταστήσει την Ελλάδα ως την 3η παραγωγό χώρα χρυσού στην Ευρώπη και να συνεισφέρει στην αυτάρκεια και την ανθεκτικότητα της ευρωπαϊκής εφοδιαστικής αλυσίδας, στην κατεύθυνση της απεξάρτησης της Ε.Ε από τρίτες χώρες.

Πώς όμως επιτυγχάνεται η ορθή αξιοποίηση του ορυκτού πλούτου με υπεύθυνο τρόπο και σεβασμό προς το περιβάλλον;

Τα μεταλλευτικά έργα της Ελληνικός Χρυσός έχουν σχεδιαστεί λαμβάνοντας υπόψη τη διεθνή πρακτική σε θέματα βιωσιμότητας. Η εταιρεία βασίζει τη στρατηγική της για βιώσιμη ανάπτυξη στις αρχές του ESG και εστιάζει στη δημιουργία αξίας σε τρεις θεμελιώδεις πυλώνες: άνθρωπος, οικονομία, περιβάλλον. 

Στο πλαίσιο αυτό, η εταιρεία εφαρμόζει το Ολοκληρωμένο Σύστημα Διαχείρισης Βιωσιμότητας (SIMS), που διέπει όλες τις λειτουργίες της, προκειμένου να διασφαλίζεται η συμμόρφωση με διεθνώς αναγνωρισμένα συστήματα και πρότυπα.

Προς αυτή την κατεύθυνση επενδύει σε τεχνολογίες αιχμής, με στόχο την ανάπτυξη μιας πολλαπλά ωφέλιμης επένδυσης για όλους και με τους πιο αυστηρούς περιβαλλοντικούς όρους. 

Η ολοκλήρωση της αδειοδοτικής διαδικασίας και της χρηματοδότησης του έργου των Σκουριών θα οδηγήσει στην έναρξη των κατασκευών του υπερσύγχρονου μεταλλείου των Σκουριών και την πλήρη ανάπτυξη των Μεταλλείων Κασσάνδρας. Στο νέο μεταλλείο των Σκουριών θα επενδυθούν συνολικά €1,2 δις για την κατασκευή και τη λειτουργία του και αναμένεται να δημιουργηθούν 1.300 θέσεις εργασίας. 

Οι Σκουριές είναι ένα έργο εξαρχής σχεδιασμένο στη βάση των αρχών βιώσιμης εξόρυξης. Το νέο μεταλλείο των Σκουριών θα είναι ψηφιακό και θα ενσωματώνει κορυφαίες πρακτικές σε ζητήματα έρευνας & εξόρυξης, ασφάλειας και περιβαλλοντικής διαχείρισης, εφαρμόζοντας στην πράξη τις Βέλτιστες Διαθέσιμες Τεχνολογίες για την προστασία του περιβάλλοντος.

Σημαντικότερη αυτών είναι η τεχνολογία Ξηρής Απόθεσης, η πλέον σύγχρονη και ασφαλής μέθοδος διαχείρισης των μεταλλευτικών καταλοίπων που απομένουν από την επεξεργασία του μεταλλεύματος. Από την εφαρμογή της εν λόγω τεχνολογίας στο έργο των Σκουριών, αναμένεται μείωση του περιβαλλοντικού αποτυπώματος του έργου κατά 40%, λόγω της σημαντικά μειωμένης επιφάνειας που απαιτείται για την αποθήκευσή των μεταλλευτικών καταλοίπων. 

Επιπλέον, το νέο Ολοκληρωμένο Σύστημα Διαχείρισης Αποβλήτων και Υδάτων του μεταλλείου των Σκουριών, θα κοστίσει περί τα 130 εκατ. ευρώ και, πέραν της ασφαλούς απόθεσης των μεταλλευτικών καταλοίπων, θα εγγυάται και τη μέγιστη προστασία και αξιοποίηση των υδάτων.

Αξίζει να σημειωθεί ότι σε επίπεδο τεχνολογίας προβλέπεται ότι το νέο μεταλλείο των Σκουριών θα εφαρμόζει τεχνολογίες αιχμής ειδικά σχεδιασμένες για να δίνουν ακόμη και τη δυνατότητα της απομακρυσμένης εξόρυξης.

Στο πλαίσιο αυτό, η Ελληνικός Χρυσός δρομολογεί την επέκταση του campus network (ιδιωτικό δίκτυο), με υποδομή κινητής τηλεφωνίας και στο υπερσύγχρονο με state-of-the-art περιβαλλοντικό σχεδιασμό μεταλλείο των Σκουριών, στοχεύοντας στη δημιουργία υψηλού επιπέδου ασφάλειας, αλλά και βέλτιστης παραγωγικότητας. Το campus network θα ξεκλειδώσει δυνατότητες αυτοματισμού και ανάλυσης, υψηλή χωρητικότητα και ταχύτητα μετάδοσης δεδομένων και θα επιτρέπει την υλοποίηση ακόμη πιο εξελιγμένων εφαρμογών.