Το success story της πτηνοτροφίας στην Ελλάδα - Οι εκτιμήσεις φορέων του κλάδου
Eurokinissi
Eurokinissi

Το success story της πτηνοτροφίας στην Ελλάδα - Οι εκτιμήσεις φορέων του κλάδου

Στο 95% ανέρχεται η αυτάρκεια της Ελλάδας σε κοτόπουλο, καταδεικνύοντας την πετυχημένη πορεία του κλάδου της πτηνοτροφίας. Για το «success story της πτηνοτροφίας» μίλησαν ο πρόεδρος του Αγροτικού Πτηνοτροφικού Συνεταιρισμού Ιωαννίνων «Πίνδος» Ανδρέας Δημητρίου, ο αν. καθηγητής Διοίκησης, Καινοτομίας στις Επιχειρήσεις Τροφίμων, Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων Δημήτρης Σκάλκος και ο κτηνοτρόφος από τη Γαλάτιστα Χαλκιδικης Γιώργος Στροίκος στην ημερίδα «Αναδιατάξεις στην Αγροτική Παραγωγή και πετυχημένα μοντέλα αναφοράς για τον Πρωτογενή Τομέα», που πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο της απονομής των βραβείων «Αγρότης της Χρονιάς 2025».

Ο κ. Δημητρίου αναφέρθηκε στην οικονομική πορεία του πτηνοτροφικού συνεταιρισμού, στον εμπλουτισμό της γκάμας των προϊόντων που διαθέτει και στο επενδυτικό πλάνο για την επόμενη πενταετία.

«Με 500 παραγωγούς μέλη και 100 συνεργαζόμενους παραγωγούς, πάνω από 600000 τμ πτηνοτροφεία, ετήσια παραγωγή 350.000 όρνιθες αναπαραγωγής και 50 εκ. κοτόπουλα κρεατοπαραγωγής, είναι ο μεγαλύτερος πτηνοτροφικός συνεταιρισμός στην Ελλάδα και τα Βαλκάνια και στην πρώτη πεντάδα βιομηχανιών τροφίμων της χώρας, με πάνω από 8.000 σημεία πώλησης πανελλαδικά και με περισσότερους από 300 κωδικούς», ανέφερε ο κ. Δημητρίου.

Σε ό,τι αφορά την οικονομική πορεία του συνεταιρισμού το 2024 σημείωσε ότι καταγράφεται αύξηση στους νεοσσούς κατά 6,7%, αύξηση παραγωγής ζωοτροφών κατά 7%, αύξηση παραγωγής προϊόντων κρέατος κοτόπουλου κατά 8,8%, ανάπτυξη παραγωγής και πωλήσεων γύρου κατά 48%, αύξηση παραγωγής έτοιμων ψημένων κατά 31%, αύξηση κύκλου εργασιών κατά 3,5%, βελτίωση κερδοφορίας μέσω στρατηγικής ανάπτυξης και αύξηση εξαγωγών κατά 20%.

Για το επενδυτικό πλάνο 2025-30, συνολικού προϋπολογισμού 45 εκ. ευρώ, σημείωσε ότι περιλαμβάνει επενδύσεις ύψους 10 εκ. ευρώ στην επέκταση εκκολαπτηρίου, 7 εκ. ευρώ για την επέκταση μονάδας έτοιμων ψημένων, 3 εκ. ευρώ σε μεταφορικά μέσα, 5 εκ. ευρώ σε νέες πτηνοτροφικές μονάδες, 3 εκ. ευρώ στο net metering, και 15 εκ. ευρώ σε μονάδα βιοαερίου 2MW.

Στην ιστορία της πτηνοτροφίας στην Ελλάδα αναφέρθηκε ο κ. Σκάλκος.«Σήμερα έχουμε ένα 95% αυτάρκεια σε κοτόπουλο πανελλαδικά, με το 35% της παραγωγής να αντιστοιχεί στον συνεταιρισμό της Πίνδου και 31% στην Νιτσιάκος», ανέφερε, σημειώνοντας ότι «ποτέ μέχρι σήμερα οι πτηνοτρόφοι δεν πήραν επιδότηση και αυτό είναι ένας εξαιρετικός παράγοντας της επιτυχίας».

Ο καθηγητής παρατήρησε ότι ο συνεταιριστικός και ο ιδιωτικός τομέας αναπτύσσονται συνεχώς, υγιώς και παράλληλα, και γίνονται διαρκώς επενδύσεις σε νέα εργοστάσια και καινοτόμα προϊόντα.

«Είναι ένα εξαιρετικό οικοσύστημα 65 ετών», τόνισε, προσθέτοντας ότι ο κλάδος λειτουργεί έχοντας την υποστήριξη και του κράτους, καθώς τα προηγούμενα χρόνια υπήρξαν και προβλήματα π.χ. η νόσος πτηνών ή το κλείσιμο των εστιατορίων την περίοδο της πανδημίας.

Ο πτηνοτρόφος Γιώργος Στροίκος ανέφερε ότι η πτηνοτροφία πάει καλά γιατί στηρίζει τους Έλληνες πτηνοτρόφους ο Έλληνας καταναλωτής, αποφεύγοντας τα εισαγόμενα, οι Έλληνες πτηνοτρόφοι είναι ανταγωνιστικοί στις τιμές και προσφέρουν πολύ καλή ποιότητα προϊόντων.